Cumpărăturile de Paște, cu răbdare și cu portofelele doldora de bani! Prețurile la miei și cozonaci au crescut!

CUMPĂRĂTURI… Mai sunt doar câteva zile până când credincioșii ortodocși vor sărbători Sfintele Paști, iar gospodinele se pregătesc pentru întâmpinarea acestei sărbători cu casele îngrijite, cu sufletele curate și cu mesele îmbelșugate. Piețele vuiesc de vasluieni interesați să pună pe masă și anul acesta carne de miel și cozonaci bine crescuți, la o calitate cât mai ridicată, dar la un preț rezonabil. Cei care nu și-au făcut cumpărăturile din timp trebuie să se înarmeze cu multă răbdare, dar și cu portofelul plin. Lăsând la o parte aglomerația, pe vasluieni îi preocupă și aspectul financiar. Situația nu este cu mult mai diferită față de anul trecut, prețul unui kilogram de carne de miel în piețele vasluiene fiind de 30 de lei. Totuși, unii comercianți au hotărât să nu vândă mielul pe bucăți, decizie care a produs nemulțumiri în rândul clienților. “Acum mă duc acasă să-i spun femeii că am venit cum am plecat, cu mâna goală. Nu toți avem atâția bani, 500 de lei, să cumpărăm un miel întreg”, declară nemulțumit un bătrân care dorea să cumpere doar o bucată de carne de miel. În ceea ce privește costul unui cozonac, acesta variază mult, în funcție de preferințe și de buget. Astfel, pentru un cozonac feliat prețurile încep de la 7.5 lei și ajung până la 20-30 de lei, în timp ce pentru un cozonac de casă, suma variază între 40-60 de lei și ajunge chiar la 110 lei, la cofetăriile premium.

Suntem în Săptămâna Mare, cu doar patru zile înainte de marea sărbătoare a Învierii Domnului. Gospodinele sunt într-o continuă stare de agitație deoarece au de făcut curat în case, de făcut cumpărături, dar și de preparat bucate alese pentru masa îmbelșugată de Paște. Astfel, pe lângă efortul deosebit depus de acestea, mai trebuie să scoată din portofel și o sumă deloc de neglijat pentru a achiziționa cele necesare tradiției: carne de miel, ouă și cozonaci. Așadar, vasluienii aflați pe ultima sută de metri au început să cutreiere magazinele în căutarea celor mai bune oferte la acestea. Cei care nu s-au grăbit la cumpărături vor fi taxați cu 5 lei în plus pe kilogram pentru carnea de miel față de săptămânile trecute, prețul ajungând acum la 30 de lei/kg. Deși costul nu variază în funcție de zonă, fiind identic atât în Piața Traian, cât și în Piața Vidin, unele magazine nu permit achiziționarea pe bucăți a mielului. Astfel, vasluienii care nu concep masa de Paște fără carnea de miel vor fi nevoiți să scoată din buzunar în medie 500 de lei pentru un miel întreg, de 17 kg. În ceea ce privește cozonacii, producătorii vasluieni au pregătit bucate pentru toate buzunarele, așa încât și cei cu un buget mai modest să își poată permite un cozonac feliat, la prețul de 7,5 lei. La acest produs prețurile variază foarte mult, însă media acestora este de 39 de lei. Pentru cei cu pretenții mai ridicate, care poftesc la “cozonaci ca la bunica”, sumele sunt ceva mai mari, ajungând până la 110 lei bucata.

Masa de Paște, un real efort financiar pentru vasluienii cu venituri mici spre medii

Chiar dacă prețurile nu sunt cu mult mai mari față de anul trecut, vasluienii resimt scumpirile alimentelor tot mai greu. Deși majoritatea nu dispun de venituri care să le permită satisfacerea prea multor pofte, oamenii au pus de o parte un buget pentru a asigura măcar strictul necesar pentru masa de Paște. Nemulțumit de regula pe care o aplică unele magazine de cărnuri, mai exact, interzicerea comercializării mielului pe bucăți, Ion R. a părăsit hala așa cum a intrat – cu punga goală. “Nu înțeleg de ce nu putem cumpăra o bucată de carne de miel. Nu toți avem bani să cumpărăm un miel întreg. Soția m-a trimis să cumpăr măcar o bucățică, atât ne permite bugetul. Suntem singuri, copiii sunt plecați în afară și acum, cu COVID-ul ăsta, nu vor să vină în țară. Și dacă aș fi avut bani de un miel întreg, ce aș fi făcut cu el? Acum mă duc acasă să-i spun femeii că am venit cum am plecat, cu mâna goală. Avea și ea poftă, dar ce putem face?”, se întreabă bărbatul. Anul acesta, din cauza scumpirii furajelor, crescătorii de ovine au fost nevoiți să recurgă la anumite strategii pentru a-și vinde marfa și a nu ieși pe minus, precum menținerea prețului de 30 de lei/kg sau chiar refuzul comercializării cărnii de miel pe bucăți.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ