FESTIVAL FOLCLORIC… Festivalul – Concurs Regional si Interjudetean de muzicã popularã-vocal pentru elevi „Cununita din Murgeni-ziua cântecului popular”, Editia a VI-a, face parte din Proiectul educational aprobat de Ministerul Educatiei – „Sã ne descoperim prin artã si culturã”. Festivalul s-a derulat la scoala Gimnazialã „Emil Juvara”-Sãrãteni, oras Murgeni, si a adunat peste 130 de copii-concurenti (de la Sãrãteni, Gãgesti, Berezeni, Bogdãnesti, Dodesti, Murgeni, Vaslui, Piatra-Neamt, Galati, Iasi, Bucuresti) precum si 40 de invitati. În urma jurizãrii, Trofeul festivalului a fost cîstigat de elevul Paul Axinte Iustin, de la Palatul Copiilor din Vaslui, pregãtit de prof. Adrian Cãlin Gheorghe, care a impresionat cu evolutia pe care a avut-o, corectitudinea de interpretare, iar prin abordarea muzicalã si scenicã perfectã, a fãcut sã fie apreciat de toti participantii.
Cadrele didactice au reusit sã creeze conditii foarte bune pentru desfãsurarea acestei activitãti, la care au participat peste 130 de copii-concurenti (de la Sãrãteni, Gãgesti, Berezeni, Bogdãnesti, Dodesti, Murgeni, Vaslui, Piatra-Neamt, Galati, Iasi, Bucuresti) precum si 40 de invitati. Festivalul a avut loc pe noul teren de sport construit în curtea Scolii Sãrãteni, de cãtre Primãria Orasului Murgeni. Pentru evolutia elevilor concurenti si a invitatilor, s-a montat scena profesionalã de la Casa de Culturã Murgeni, care a fost amenajatã si împodobitã cu lucruri existente în gospodãrii acum 50-60 de ani (car pentru boi, cuverturi, toale, stergare, covatã mare si micã, costume populare etc.), iar pentru protectia spectatorilor, au fost montate corturi.
Obiectivele proiectului (descoperirea si promovarea tinerilor interpreti de muzicã popularã, stimularea interesului artistilor amatori pentru pãstrarea si punerea în valoare a creatiilor muzicale populare autentice si a portului popular traditional), au fost realizate în totalitate. Concurentii si spectatorii au fãcut o atmosferã minunatã. S-a cântat si s-a dansat pânã târziu seara si foarte multi locuitori au participat la aceastã sãrbãtoare folcloricã. Cei mai în vârstã au spus „cã asa ca la noi, mai rar pe la altii”. Au participat concurentii, organizatorii, elevi si pãrinti din zonã, directorul Scolii Gimnaziale „Emil Juvara”- Sãrãteni, prof. Varvara Florin- Eugen, primarul Eduard Cazacu, presedintele juriului, inspector scolar de arte, prof. Popovici Horia, prof. Buta Nelu – coordonatorul proiectului, cadre didactice de la scoala organizatoare, invitati de la Piatra Neamt si din Republica Moldova.
Au cântat din nou artistii din Republica Moldova!
Ansamblul folcloric „Cununita grâului”, conducãtor artistic Sergiu Titica si Eugenia Titica, din localitatea Cigârleni, Raionul Ialoveni, din Republica Moldova, a sustinut si anul acesta un frumos recital, care a avut multe momente folclorice, dar si individuale. Eugenia Titica, cu vocea ei caldã si frumoasã, a fost foarte apreciatã si ovationatã de cãtre public. De asemenea, Josu Vlada, Negrutã Adriana, Pânzari Irina si baiatul „cu toba”, Gutanu Nicolae, toti fiind membri ai ansamblului amintit, au fãcut un adevãrat spectacol. Spectacolul a fost completat de recitalul extraordinar, al binecunoscutei interprete de muzicã popularã din Vaslui, Teodora Panainte, care a cântat si a dansat în mijlocul copiilor si a tuturor invitatilor care s-au prins la joc de la mic la mare.
Juriul a fost alcãtuit alcãtuit din: presedinte- inspector scolar arte prof. Horia Popovici-reprezentant al I.S. J. Vaslui, prof. de educatie muzicalã Arteni Liliana si prof. de Educatie muzicalã la Palatul copiilor Vaslui -Adrian Cãlin Gheorghe. Juratii au avut mult de muncã, deoarece concurentii înscrisi în concurs au avut evolutii artistice foarte bune la toate cele sapte categorii de vârstã dar si la grup vocal. Organizatorii au decis sã ofere premii, astfel încât participantii sã primeascã premii la fiecare categorie pentru valoarea interpretativã, diplome si cupe (I, II, III si mentiune), dar si Trofeul festivalului. Pe lângã cupe si diplome, toti concurentii au primit câte o carte, oferite de un sponsor care a dorit sã rãmânã anonim. În urma jurizãrii, Trofeul festivalului a fost cîstigat de elevul Paul Axinte Iustin, de la Palatul Copiilor din Vaslui, pregãtit de prof. Adrian Cãlin Gheorghe, care a impresionat cu evolutia pe care a avut-o
„Am vrut anul acesta sã organizez un spectacol adevãrat, pe care participantii sau privitorii sã-l tinã minte multã vreme, sper cã am reusit. Datoritã organizatorilor, echipei alcãtuite din colegii de muncã si a persoanelor care au dorit sã ne ajute( si pe aceastã cale le multumim), a invitatilor si a elevilor participanti, a iesit un spectacol adevãrat. Nu vreau sã fiu lipsit de modestie, dar acum, dupã atîtia ani, în care am tot fost pe la multe concursuri cu copiii pe care-i coordonez, cam peste tot în judet, pot spune cã sigur este cel mai frumos concurs de muzicã popularã pentru elevi, organizat în judet. Am muncit foarte mult sã ajungem unde suntem acum. Cu toate cã nici în acest an, acest proiect nu a fost trecut la proiecte nationale, noi avem credinta <<cã va veni într-o zi soarele si pe strada scolii noastre>>. Ne dorim sã fim sãnãtosi si sã mai putem organiza si în anii urmãtori”, a precizat prof. Nelu Buta, principalul organizator al Festivalului concurs de la Sãrãteni (Murgeni). Festivalul a fost organizat în parteneriat cu Inspectoratul Scolar Vaslui, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale-Vaslui, Asociatia Culturalã pentru Traditii si Obiceiuri Românesti-Sivita, judetul Galati, si cu unitãti scolare si culturale din 6 judete ale tãrii, dar si cu Cãminul Cultural din localitatea Cigârleni, Raionul Ialoveni, din Republica Moldova. Organizatorul principal al festivalului a fost Primãria Orasului Murgeni si profesorii Varvara Florin-Eugen, directorul unitãtii, Buta Nelu, Buta Lorela-Valy si Varvara Doina.