-0.4 C
Vaslui
27-ian.-2023

Curățenia de Paști: un munte de coroane de plastic, strânse din cimitirul Sf. Toma! (FOTO)

- Advertisement -

EFECTE… Curățenia de Paști făcută în cimitirul Sfântul Toma din Huși a arătat cantitatea impresionantă de coroane din plastic, pe care localnicii, în spiritul tradiției, continuă să le aducă la înmormântări. Oficiali ai Ministerului Mediului au recomandat cetățenilor să renunțe pe cât posibil la coroanele din plastic aduse în cimitire, susținând că acestea elimină substanțe toxice în sol și aer. Oamenii însă rămân la acest obicei, care nu e deloc unul ieftin. O coroană costă între 100 și 200 de lei bucata sau chiar mai mult. „Sunt, într-adevăr, bani risipiți, dar dacă omul simte să își exprime în acest fel niște sentimente pentru cei răposați, nu ai ce face. Deocamdată, e o tradiție prea veche, pentru ca oamenii să renunțe la ea în doar un an de când Ministerul Mediului a recomandat asta”, au spus preoții. Orașe precum Oradea au dat o decizie locală de interzicere a coroanelor cu flori de plastic în cimitire.

„Dacă aici sunt vreo 300 de coroane înseamnă că tot mormanul face vreo 30.000 de lei, vă dați seama?”, întreabă, amuzat, unul dintre cei care au făcut curțenie în cimitirul Sfântul Toma. Și socoteala ar putea fi aceasta, întrucât coroanele de plastic nu sunt ieftine. Oradea, un model de administrație publică, a fost primul oraș care a luat o atitudine fermă în acest sens. De pe 1 iunie 2021, administrația celui mare mare cimitir din România (aproximativ 73 de hectare) a decis interzicerea coroanelor. „În cimitir au loc cam 10 înmormântări zilnic. La o înmormântare se adună în medie cam 20 de coroane, dar sunt și înmormântări cu peste 100 de coroane, ceea ce este foarte mult. De la introducerea colectării selective, pe noi ne costă 553,24 lei depunerea unei tone de deșeuri nereciclabile la groapa de gunoi. Asta înseamnă cam 45 de coroane. (…) În loc să ducem coroane, care costă până la 200 de lei sau mai mult fiecare, risipă de bani, poluare, mai bine găsit alte modalități de a aduce un omagiu decedaților”, a declarant Liviu Andrica, director ADP Oradea.

„Aducerea unei coroane este un gest care comportă în el o anumită o sensibilitate, o apropiere față de defunct”

„Aducerea unei coroane la înmormântare este deja o tradiție. E un mod de a arăta regretul pentru cel care nu mai este. E foarte greu ca într-un an, doi, de când s-a pus problema poluării și a faptului că duc la dezordine în cimitir, dacă nu sunt adunate la câteva zile de la înmormântare, oamenii să renunțe la acest obicei. Aducerea unei coroane este un gest care comportă în el o anumită o sensibilitate, o apropiere față de defunct. Asta e tradiția, nu știm dacă se poate renunța la ea prea ușor, cu excepția cazului în care Consiliul Local, cel care administrează cimitirul ortodox, decide să dea o hotărâre în acest sens. Coroanele din plastic sunt mai accesibile la preț, de aceea puțini își permit”, spun preoții.

În cimitirul ortodox din Huși, localnicii au zărit morminte cu… scânduri în loc de cruci!

Tot în cimitir, în aceste zile, localnicii s-au mirat când au observat niște morminte la care, în loc de cruci, erau puse niște scânduri. Dacă unul dintre defuncți fusese înmormântat anul trecut, altul fusese îngropat chiar recent, în această lună. Ambii aveau acele scânduri care i-au mirat pe oameni. „Dacă anul trecut nu am fost la cimitir din cauza pandemiei, abia acum observăm. Nu au cruci, ci niște scânduri”, au spus oamenii. Misterul a fost lămurit tot de preoți. „Nici noi nu am știut cum e posibil ca să fie morminte în cimitirul ortodox fără cruci, ci cu niște scânduri. Am luat legătura cu domnul administrator, care ne-a explicat că acolo sunt înmormântați niște oameni din cultul Martorilor lui iehova. Ei nu cred în cruce și, în loc de piatră funerară, au pus acele scânduri. Am înțeles că se mai practică. Noi chiar nu am știut, acum le-am văzut. Neavând cimitir pentru cultul lor, li s-a dat și lor o parcelă. Nu este o problemă, toți suntem oameni”, au explicat preoții.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.