spot_imgspot_img
8 C
Vaslui
27-apr.-2024

Curierii vor fi obligați să raporteze la ANAF persoanele care plătesc cash la livrare

- Advertisement -
RAPORT… Firmele de curierat vor trebui să furnizeze lunar către ANAF informații referitoare la coletele achitate de către destinatar la livrare.

PE URMELE BANILOR… Firmele de curierat vor fi obligate să raporteze la ANAF detalii referitoare la persoanele care au plătit ramburs pentru produsele comandate online. Măsura a fost adoptată de Guvern și vizează o colectare mai bună a taxelor și impozitelor.

Ea va intra în vigoare în momentul publicării în Monitorul Oficial.

Mai precis, firmele de curierat vor trebui să furnizeze lunar către ANAF informații referitoare la coletele achitate de către destinatar la livrare. Potrivit actului adoptat, prin această măsură se urmărește “identificarea beneficiarilor reali care eludează taxele și impozitele datorate, prin încasarea sub formă de rambursuri, prin intermediul furnizorilor de servicii poștale, a veniturilor obținute din tranzacții efectuate în mediul online”.Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, afirmă că prevederea cuprinsă în noul act normativ vizează „o colectare mai bună a taxelor și impozitelor”. El a mai afirmat că există o diferență destul de mare între taxele pe care Guvernul ar urma să le încaseze și cele încasate. “Avem în România, după cum ați văzut, o creștere economică importantă, dar rămâne această provocare a colectării de taxe și impozite și aici, din păcate, nu stăm la fel de bine, ca atare eforturile pe care Guvernul trebuie să le facă și în conformitate cu obligațiile pe care le are la nivel european și în conformitate cu potențialul pe care România îl deține în acest sens să facă toate demersurile legale astfel încât taxele și impozitele să fie plătite de toată lumea. Practic, putem să privim acest mod de a gestiona această chestiune într-un mod similar cu ceea ce se întâmplă cu Radarul Mărfurilor. Practic, reglementarea în această zonă nu face decât să ajute statul român să poată colecta taxele și impozitele de care este nevoie ca bugetul național să poată furniza serviciile pe care cetățenii români le așteaptă”, a explicat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, la finalul ședinței de Guvern.

Întrebat de ziariști ce trebuie să facă concret o persoană fizică în momentul în care va primi un colet prin curier, Cărbunaru s-a declarat convins că “normele de aplicare vor detalia această procedură”. El a adăugat că temerile privind protecția datelor personale ale cumpărătorilor sunt nejustificate. Întrebat dacă nu ar fi abuzivă această colectare a datelor din partea firmelor de curierat, Dan Cărbunaru a spus că proiectul de act normativ adoptat are toate avizele necesare, inclusiv de la Autoritatea pentru protecția Datelor Personale (ANSPDCP). Perioada de stocare a datelor este de 5 ani, calculată de la data primirii de către organul fiscal central, urmând ca datele să fie șterse automat, după împlinirea acestui termen. Furnizarea informațiilor se face prin completarea unei declarații pe propria răspundere. 

Ce informații vor fi transmise:

a) numărul de înregistrare și data trimiterii poștale;
b) datele de identificare a expeditorului;
c) numele și prenumele în cazul persoanelor fizice și denumirea în cazul persoanelor juridice destinatare;
d) adresele de expediție, respectiv livrare;
e) contravaloarea bunului livrat.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

6 COMENTARII

  1. Ce porcărie! Un lucru nou este impozitat la prima vanzare/cumpărare. Astia vor sa il impoziteze de fiecare data cand este vandut ca second hand intre diferite persoane fizice?! Ramai fara cuvinte!

  2. Anaful ar trebui sa se axeze pe aia care platesc salarii la negru sau nu depun declaratia 112 cu toti angajatii…..sunt destui de multi……
    da cine sa faca……o adunatura de…….si la anaf!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.