spot_imgspot_img
13.2 C
Vaslui
20-apr.-2024

Curtea Constitutionalã a decis: transportul elevilor trebuie sã fie gratuit

- Advertisement -

VESTE BUNÃ… Curtea Constitutionalã a României a declarat Ordonanta de Urgentã a Guvernului nr. 50/2021 ca fiind neconstitutionalã, urmare a exceptiilor formulate de cãtre mai multe asociatii ale elevilor, precum si a exceptiei invocate de Avocatul Poporului. În judetul Vaslui, aproape cinci mii de elevi fac naveta în acest an scolar 2022-2023, potrivit estimãrilor fãcute de Ministerul Educatiei. Numãrul este mai mult decât dublu fatã de cel de anul trecut: 1690 elevi în anul scolar 2020-2021, 4918 în anul 2022-2023.

Prin ordonanta de urgentã declaratã neconstitutionalã în data de 31 ianuarie 2023, gratuitatea elevilor la serviciile publice de transport a fost blocatã, iar decontarea cheltuielilor cu serviciile de transport care nu sunt servicii publice a fost drastic limitatã, la mai bine de o treime, fapt ce a favorizat abandonul scolar si excluziunea socialã. În anul 2021, fostul ministru Sorin Mihai Câmpeanu a promovat aceastã ordonantã, care a fost aplicatã atât în anul scolar 2020-2021, cât si în anii scolari 2021-2022 si 2022-2023. În ciuda demersurilor efectuate de asociatiile de elevi, Ministerul Educatiei a continuat sã refuze respingerea acestei ordonante de urgentã în Parlament si a continuat sã o sustinã, desi existau elemente de neconstitutionalitate invocate atât direct cât si în cadrul unor procese pe rolul instantelor judecãtoresti.

Curtea Constitutionalã a retinut cã nu s-a putut face dovada solicitãrii avizului din partea Consiliului Economic si Social încãlcându-se prevederile art.l alin.(3) si (5), coroborate cu cele ale art. 141 din Constitutie, cu consecinta neconstitutionalitãtii Ordonantei de urgentã a Guvernului nr.50/2021 în ansamblul sãu.

„Guvernul României, într-un gest de arogantã si sfidare, a decis sã adopte o nouã ordonantã cu prevederi cvasi-similare, cu o sãptãmânã înainte de pronuntarea CCR de pe 24 noiembrie. În acest context, decizia CCR nu va produce efecte totale, însã în contextul retinerii argumentelor de fond, se creeazã premisele constatãrii neconstitutionalitãtii noii ordonante. De asemenea, noua ordonantã de urgentã, OUG nr. 168/2022, nu a înlocuit total prevederile OUG nr. 50/2021.”, spun elevii, printr-un comunicat de presã. „Astãzi (n.r. 31 ianuarie), Curtea Constitutionalã a confirmat ceea ce noi am sustinut încã de la adoptarea sa: OUG nr. 50/2021 este neconstitutionalã. Ne este dovedit, din nou, faptul cã statul hãrtuieste elevii, furându-le drepturile în moduri complet abuzive si neconstitutionale. Conform deciziei CCR, elevii trebuie sã aibã dreptul la decontare totalã a transportului, iar din acest moment, orice discutie care se va duce în sfera unei forme de decontãri partiale va reprezenta o batjocurã la adresa Constitutiei. Dupã 7 ani în care autoritãtile statului au înteles sã legifereze strict la nivel guvernamental domeniul transportului elevilor, prin OUG, HG si OG-uri, sfidând vointa Parlamentului, modificând legile adoptate de acesta în loc sã le aplice, este momentul sã punem stop. Vom ataca noua ordonantã de urgentã, OUG nr. 159/2022, în acelasi mod în care am atacat si OUG nr. 50/2021 în cel mai scurt timp” a declarat Ariana Dudunã, presedintele Asociatiei Elevilor din Constanta. „Încã de la înfiintare, asociatiile de elevi au luptat pentru accesul elevilor la educatie de calitate, folosind toate instrumentele pe care le-au avut, inclusiv actiunea în instantã. OUG 50/2021 a blocat dreptul elevilor navetisti la educatie, iar asociatiile de elevi au militat pentru respingerea ordonantei, încã de la adoptarea ei. Astãzi este ziua în care CCR a decis cã victoria trebuie sã fie de partea elevilor, dupã mai bine de un an în care accesul elevilor navetisti la educatie a fost complet neglijat” a precizat si Ana Chima, presedintele Asociatiei Vâlcene a Elevilor. „Decizia CCR de astãzi este încã o confirmare a faptului cã legiferarea rapidã, prin intermediul ordonantelor de urgentã, este de cele mai multe ori gresitã, atât ca formã, cât si ca fond. Este gresit modul în care autoritãtile publice se raporteazã la respectarea exigentelor constitutionale, în special cele care au ca impact afectarea unor drepturi fundamentale, cum ar fi dreptul la învãtãturã. Desi viciul de neconstitutionalitate fusese cunoscut încã de la momentul adoptãrii ordonantei de urgentã, autoritãtile publice au preferat sã închidã ochii si sã tragã de timp, pânã la pronuntarea Curtii Constitutionale. Acum, potrivit Legii contenciosului administrativ, orice persoanã vãtãmatã de OUG nr. 50/2021 are dreptul la despãgubiri, termenul limitã fiind de un an de la data publicãrii deciziei Curtii Constitutionale în Monitorul Oficial al României” a declarat si avocatul Alexandru Bajdechi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.