spot_img
23.4 C
Vaslui
25-iun.-2024
spot_img

Curtea Constituţională: Parlamentul trebuie să fie dizolvat. Ghimpu decide când

- Advertisement -

În ceea ce priveşte opinia separată a magistratului Puşcaş, preşedintele Curţii consideră că nu este nicio legătură între rezultatele referendumului şi circumstanţele dizolvării Parlamentului, „care s-au constatat încă la 7 decembrie 2009, când a eşuat alegerea preşedintelui ţării”.

Pulbere a precizat că CC se va întruni, din nou, în şedinţă joi, în care vor fi discutate rezultatele referendumului constituţional din 5 septembrie.

Dumitru Pulbere, preşedintele CC: „Începând cu ziua de azi, preşedintele interimar Mihai Ghimpu este obligat să emită decretul cu privire la dizolvarea Parlamentului”. El nu a spus în cât timp, începând de azi, poate fi emis decretul preşedintelui, dar a menţionat că acest „termen rezonabil” este o lacună în legislaţia electorală a RM. Pulberă consideră că practica internaţională demonstrează că „termenul rezonabil” nu poate depăşi 3 luni. În cazul în care se depăşesc aceste 3 luni, nu reprezintă un subiect de sesizare a Curţii.

Curtea Constituţională a decis: circumstanţe pentru dizolvarea Parlamentului sunt. În avizul Curţii nu este stipulat un termen în care Mihai Ghimpu trebuie să emită decretul prezidenţial. Acest lucru rămâne la discreţia şefului statului.

Judecătorul Victor Puşcaş are opinie separată. „Eu am fost de acord cu avizul Curţii. Dar am expus o opinie separată concludentă, considerând că trebuie să vorbim şi de o a treia circumstanţă – rezultatele referendumului constituţional. Eu consider că CC nu era în drept s-o depăşească”, a declarat Puşcaş.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.