1.6 C
Vaslui
01-dec.-2022

Cutremur în Vrancea sâmbătă seară. Ce magnitudine a avut

- Advertisement -

Un nou cutremur a avut loc în zona cea mai activă seismic din România, anunţă INFP.

Cutremur în Vrancea. În ziua de 16 Ianuarie 2021, la ora 18:20:33 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.9, la adâncimea de 83 km, anunţă INFP.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 82km E de Brasov, 96km S de Bacau, 98km NE de Ploiesti, 112km V de Galati, 115km NV de Braila, 149km N de Bucuresti, 170km NE de Pitesti, 176km SV de Iasi, 195km E de Sibiu, 213km N de Ruse

Cutremur moderat şi în Iran

Un cutremur moderat, cu magnitudinea moment Mw 5,4 (magnitudinea locala ML 5,5) s-a produs in ziua de vineri, 15 ianuarie, in Sudul Iranului.

Seismul a avut loc la ora 21h31min UTC (ora locala 1h01min a zilei de 17 ianuarie). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat in Sudul Iranului, la Nord-Vest de Stramtoarea Hormuz, in provincia Hormozgan.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 5,4 grade pe scara bazata pe moment seismic (magnitudinea locala 5,5 potrivit Centrului Seismologic din cadrul Institutului de Geofizica al Universitatii din Teheran).
Seismul a fost resimtit in Sudul Iranului, in special in localitatile limitrofe stramtorii Hormuz.

Cutremur cu magnitudine 5.3. S-a simţit puternic în clădirile înalte

Cutremurele din regiunea Vrancea

In context european, Romania este o tara cu seismicitate ridicata. Alaturi de Grecia, Turcia, Italia si tari din Peninsula Balcanica, Romania a cunoscut, de-a lungul timpului, experienta unor cutremure de mare magnitudine, cu efecte distrugatoare, pierderi de vieti omenesti si insemnate pagube materiale. Foarte adesea, marile seisme cu originea pe teritoriul Romaniei au fost resimtite pe arii foarte intinse in Europa Centrala, precum si in sudul si estul continentului. Desi nu intotdeauna efectele cutremurelor au fost devastatoare, riscul seismic in Romania este important, iar capitala Bucuresti se afla pe locul 2 in Europa, ca nivel al riscului seismic, dupa Lisabona. Cele mai distrugatoare cutremure din Romania isi au originea intr-o zona situata la Curbura Carpatilor Orientali, zona epicentrala desemnata in literatura de specialitate sub numele de regiunea Vrancea. De departe, regiunea seismogena Vrancea reprezinta cea mai activa zona epicentrala din Romania, sursa a numeroase cutremure distrugatoare; cutremurele majore vrancene, prin efectele lor uneori catastrofale, au fost mentionate si cunoscute din cele mai vechi timpuri, informatii vagi despre efectele lor datand inca din primul mileniu, inainte de anul 1000 d.H. Si acest lucru se explica prin faptul ca aceste cutremure se manifesta violent pe arii foarte intinse, urmari distrugatoare semnalandu-se la distante relativ mari fata de epicentru. …https://www.romaniatv.net/cutremur-in-vrancea-sambata-seara-ce-magnitudine-a-avut_5196463.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.