spot_img
spot_imgspot_img
16.3 C
Vaslui
28-mai-2024

Cutremure la granița turco-siriană: Peste 5.000 de morți și circa 19.500 de răniți. Căutările, îngreunate de vremea rea

- Advertisement -

Un cutremur cu magnitudinea de 7,7 a zguduit în zorii zilei de luni partea central-sudică a Turciei și a afectat totodată nord-vestul Siriei. Acest seism, cel mai grav din ultimii aproape 25 de ani în Turcia, a fost urmat de altele două majore, cu magnitudini de 6,7 și 7,6. Ankara a cerut ajutor internațional. Ultimul bilanț cunoscut este de peste 3.419 de morţi în Turcia, 1.602 în Siria şi circa 19.500 de răniţi în cele două țări.

UPDATE 15.04 Preşedintele Erdogan a declarat stare de urgenţă în zece provincii din Turcia

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat marţi stare de urgenţă în zece provincii afectate de cutremure.

„Am decis să declarăm stare de urgenţă pentru a permite desfăşurarea rapidă a operaţiunilor de intervenţie”, a declarat şeful statului turc. Detalii aici

UPDATE 15.01 OMS: Aproximativ 23 de milioane de persoane ar putea fi afectate

Aproximativ 23 de milioane de persoane ar putea să fie afectate de cutremurele de luni, a anunţat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a promis sprijin pe termen lung după trimiterea primelor ajutoare de urgenţă, transmite AFP, potrivit Agerpres.

„Hărţile de ansamblu ale evenimentelor arată că 23 de milioane de persoane sunt potenţial expuse, dintre care circa cinci milioane sunt persoane vulnerabile”, a declarat Adelheid Marschang, o reprezentantă a OMS, în cadrul unei reuniuni periodice a consiliului executiv al organizaţiei.

„OMS cunoaşte capacitatea puternică de reacţie a Turciei şi consideră că principalele nevoi nesatisfăcute s-ar putea afla în Siria pe termen imediat şi mediu”, a adăugat Marschang. Detalii aici

UPDATE 14.04 Organizațiile umanitare și țările internaționale, sub presiune în privința ajutorării zonelor afectate de cutremure în Siria

Seismele care au zguduit luni partea central-sudică a Turciei și nord-vestul Siriei sporesc provocarea pentru organizaţiile umanitare şi ţările occidentale pentru a veni în ajutorul populaţiei siriene, în special în zonele din provincia Idlib controlate de rebeli.

De luni, comunitatea internaţională s-a mobilizat pentru a interveni de urgență în ajutorul Turciei. Ţări precum Franţa, Germania sau Statele Unite au promis de asemenea sprijin pentru victimele din Siria, fără a declanşa însă imediat acţiuni de salvare, transmite AFP, potrivit Agerpres.

„Siria rămâne o zonă de umbră din punct de vedere legal şi diplomatic”, explică Marc Schakal, responsabil pentru Siria în cadrul organizaţiei Medici fără Frontiere, făcând totodată apel la trimiterea de ajutor „cât mai repede posibil” în această țară devastată de război de 12 ani încoace.

Schakal se teme că ONG-urile siriene şi cele internaţionale ar putea fi depăşite de situație. Detalii aicihttps://adevarul.ro/stiri-externe/in-lume/live-text-cutremure-cu-magnitudini-78-respectiv-2240235.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.