spot_imgspot_img
21.7 C
Vaslui
08-iun.-2023

D’ale lui Bogos: găini moarte aruncate pe câmp, fermă de pui fără autorizație de mediu, amenzi uriașe! (FOTO)

spot_imgspot_img
- Advertisement -
SANCȚIUNE… Pentru că incineratorul s-a stricat, angajații lui Fănel Bogos au aruncat sute de păsări moarte pe câmp, poluând mediul. Garda de Mediu l-a amendat pe întâiul “găinar” al județului cu 150.000 de lei

CU REPETIȚIE… Firma vasluiană SC Vanbet SRL, aparținând omului de afaceri Fănel Bogos, a fost amendată cu 150.000 de lei și obligată să ecologizeze un teren infestat cu păsări moarte, după un control efectuat de Garda de Mediu Galați, la sfârșitul lunii trecute. Incidentul a avut loc în localitatea Bucești din județul Galați, acolo unde Bogos are o fermă de pui. Cu câteva zile înainte, aceeași firmă fusese controlată și de Garda de Mediu- Comisariatul Județean Vaslui, la ferma din comuna Banca. Aici, comisarii au găsit mai multe gheare și capete de păsări în dejecțiile aruncate pe câmp. Pentru că s-a constatat și existența unei ferme destinate creșterii intensive a păsărilor fără a deține autorizație de mediu, Garda de Mediu Vaslui a amendat societatea Vanbet cu 60.000 lei. Trebuie precizat că nu este prima dată când firma vasluiană este sancționată drastic de instituțiile statului, principalele nereguli fiind constatate pe linia de protecție a mediului.

Încă din primăvara acestui an, locuitorii din zona Bucești – Ivești (județul Galați) au atras atenția că aerul a devenit aproape irespirabil, doar că nicio instituție a statului nu a părut dispusă să ia vreo măsură. A fost nevoie ca la mijlocul lunii iulie mai mulți activiști să se deplaseze la fața locului, unde au remarcat un miros fetid, persistent, de animale moarte, ajunse în faza de putrefacție. Au filmat tot, iar imaginile cu priveliștea abominabilă au fost publicate pe Youtube, ajungând până în birourile Gărzii Naționale de Mediu de la București. La sfâșitul lunii iulie, trași de mânecă de superiorii din Capitală, comisarii Gărzii de Mediu Galați au mers în control pe terenul cu pricina. La aproximativ un kilometru de drumul național ce leagă Galațiul de Tecuci și la câteva sute de metri de casele localnicilor, resturile a sute de păsări decedate cloceau sub soare, într-o putoare de nedescris. În urma verificărilor s-a constatat că vinovată pentru producerea acestui dezastru ecologic se face firma vasluiană SC Vanbet SRL, aparținând omului de afaceri Fănel Bogos. În loc să fie incinerate conform normelor de mediu, animalele au fost aruncate în gropi, pe un teren aparținând exploatației avicole, creînd un adevărat focar de infecție.

Amendat cu aproape 30.000 de euro

În urma verificărilor efectuate, Garda de Mediu a dispus ecologizarea terenului infestat în cel mai scurt timp cu putință și predarea amplasamentului către firme autorizate în acest sens, ulterior urmând a fi necesare analize ale solului.
Totodată, conform comisarului-șef al Gărzii de Mediu Galați, Marian Daniel Mocanu, operatorul economic Vanbet SRL a fost sancționat cu o amendă de 150.000 de lei.

Explicația lui Bogos: “doar trei saci de găini moarte”

Contactat telefonic de colegii de la ziarul Viața Liberă din Galați, Fănel Bogos a declarat că terenul a fost poluat din cauza incineratorului, care nu a mers câteva zile. “A fost doar un accident, este vorba doar de trei saci cu găini moarte aruncate atunci când incineratorul a fost stricat, o foarte scurtă perioadă”, a afirmat patronul firmei vasluiene. Administratorul Vanbet SRL este nemulțumit de lipsa firmelor abilitate în a întocmi diverse documentații, inclusiv de mediu. “Este extrem de greu, practic, trebuie să o iei de la zero ca să mărești capacitatea unui incinerator de la 50 la 70 de kilograme”, a mai precizat Fănel Bogos.

Sute de tone de dejecții lângă o cultură de grâu, la Banca

Cu câteva zile înaintea controlului din județul Galați, firma Vanbet a fost călcată și de comisarii Gărzii de Mediu Vaslui, pentru mai multe probleme de mediu reclamate în comuna Banca. Potrivit comisarului-șef Gabriel Laic, societatea Vanbet își desfășura activitatea aici cu o fermă de păsări pentru care nu avea autorizație de mediu. În plus, în urma controlului, pe terenul de lângă sat au fost găsite mai multe gheare și capete de păsări amestecate în dejecțiile aruncate pe câmp. “În zona limitrofă abatorului erau depozitate dejecții de pasăre în cantitate aproximativă de 319 tone pe o suprafață de teren de 4500 mp. Depozitul de dejecții este delimitat de un teren agricol cu cultură de grâu, un canal de desecare și un drum de exploatație. În urma controlului s-a constatat că dejecțiile provin de la ferma de păsări aparținând Vanbet SRL Banca. Reprezentanții acestei societăți au convenit de comun accord cu fermierul care deține terenul agricol să depoziteze temporar dejecțiile, iar după recoltatul grâului, să fie încorporate în sol pentru fertilizare. În dejecții s-a constatat că sunt și deșeuri de origine animală provenite de la abator (gheare și capete) în procent mic, fapt pentru care a fost sancționată societatea de DSVSA Vaslui conform Ordonantei 24/2016, art.7, al.2,lit C. Garda Națională de Mediu- Comisariatul Județean Vaslui a constatat existența unei ferme destinate creșterii intensive a păsărilor fără a deține autorizație de mediu, fapt pentru care a aplicat amenda în cuantum de 60.000 lei”, a declarat șeful Gărzii de Mediu Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Il doare pe el undeva de amenzi, banii aia ii face intr-o zi! Ia sa-i inchida fermele o zi, sa vedem dupa aia daca-i mai convine! Si cine stie, amenzile poate nici nu le plateste, ca na, la astia se poate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.