31.1 C
Vaslui
01-iul.-2022

Dan Marian a candidat împotriva partidului care l-a trimis în Consiliul Județean, iar cu ordin de la Buzatu a fost reînscăunat vicepreședinte (FOTO, VIDEO)

DE PAZĂ… După ce Dumitru Buzatu a dat startul votului la vedere, Dan Marian s-a plasat lângă urna de vot, unde s-a asigurat că niciun consilier de la PSD nu mai trădează.

VOT SECRET, LA VEDERE… “Mai stați pe aici, să mergem cu noul vicepreședinte, că face cinste cu o masă în oraș“. Așa s-a încheiat ședința Consiliului Județean Vaslui de marți, la finalul căreia Dan Marian a fost repus în funcția de vicepreședinte al instituției. Discuțiile cu privire la acest proiect de lege au avut ca subiect principal secretizarea votului, în așa fel încât consilierii să nu mai voteze la vedere, ca în precedenta ședință. Cei care au ținut cu tot dinadinsul ca legea să fie respectată au fost liberalii, care au rugat-o pe secretara județului să citească regulamentul de față cu toată lumea. După ce au fost tipărite buletinele de vot cu numele celor trei candidați -Dan Cain (ALDE), Dan Marian, și Liviu Filip (PNL)- comisia a început să cheme consilierii la cabină, în ordine alfabetică. Până să ajungă la Dumitru Buzatu, toți membrii legislativului județean au respectat regulamentul și au votat în cabină. Cel care a dat startul votului la vedere a fost chiar președintele Consiliului Județean Vaslui, care după ce i-a fost înmânat buletinul de vot, nu a mai intrat în cabină, ci a mers la masa lui, unde a votat de față cu cei doi subprefecți. Pe drumul spre urnă, acesta le-a spus colegilor de partid că el nu face ce vor cei de la PNL și votează cum dorește el. Vâzând că însuși șeful lor de partid nu respectă regulamentul, ceilalți consilieri PSD au început să-i urmeze exemplul, votând care pe unde a apucat. De această nerespectare a regulamentului a profitat Dan Marian, care s-a plasat strategic lângă cabina de vot, unde i-a “scanat” pe toți cei care introduceau buletinele în urnă. Emoțiile i s-au mai risipit când, rând pe rând, consilieri PSD, treceau prin fața lui pentru a-i arăta buletinul și a-l asigura că ei nu trădează. Și, într-adevăr, spre deosebire de ședința precedentă, ieri, toți consilierii PSD au dansat pe aceeași muzică, făcându-i astfel pe plac șefului Dumitru Buzatu, cel care l-a vrut numaidecât repus pe Dan Marian în funcția de vicepreședinte al CJ Vaslui.

După aproape trei săptămâni de când Dan Marian s-a făcut de râs, ieri, în sala de ședințe a Consiliului Județean încă se simțea miros de trădare. Pentru a nu mai trece prin rușinea de la începutul acestei luni, consilierii social-democrați și-au dat din nou întâlnire la sediul partidului, unde, potrivit surselor noastre, s-ar fi stabilit și sancțiuni pentru cei care nu votează cu Marian în funcția de vice. O a doua ieșire în decor era de neconceput pentru un partid recunoscut pentru milităria practicată.

„Dacă vreți să votați sub masă, puteți…”

Liviu Iacob

Dezbaterile cu privire la acest proiect de hotărâre au avut ca subiect doar modul cum ar trebui să se desfășoare votul, adică în cabina de vot, nu la vedere, pe masă, așa cum s-a întâmplat la ședința din 3 martie. În introducerea de ieri, președintele Consiliului Județean a ținut să precizeze că a luat toate măsurile ca votul să fie secret, însă replica liberalilor, prin vocea consilierului Liviu Iacob, nu s-a lăsat prea mult așteptată.Domnul președinte, ați făcut o afirmație mai înainte în sensul că ați luat toate măsurile ca votul să fie secret. Ați putea să ne spuneți și nouă care sunt măsurile? Care e modalitatea de vot pentru a vă asigura ca votul să fie secret?”, a întrebat liberalul. „Domnule Iacob, noi aplicăm conform legii. Este cabina acolo, puteți să vă duceți să votați în cabină sau oriunde vreți, noi nu vă putem forța. Asigurarea secretului constă în punerea la dispoziție, nu putem să forțăm pe domnul Iacob în cabină sau după ușă sau sub masă”, i-a răspuns președintele Dumitru Buzatu. „Ați spus că ați luat toate măsurile. Spuneți-ne și nouă care sunt măsurile”, a insistat Liviu Iacob. „V-am precizat, este urna afișată, este cabina, așteptăm propunerile, am stabilit de dinainte comisia de numărare a voturilor… V-am asigurat un cadru pentru a vă exercita votul secret. Dumneavoastră procedați cum vreți. Dacă vreți să votați sub masă, puteți…”, a încercat să răspundă Buzatu. „Am văzut și data trecută că asigurarea votului secret este să mergi să pui în urnă votul, urnă care se află în acea cabină de vot, ceea ce mie mi se pare că nu e un vot secret. Urna trebuie să fie afară, în cabină mergi să votezi. Dacă votăm aici (n.r. la masă) și vă arătăm voturile, asta nu înseamnă că e un vot secret. Nu degeaba s-a supărat data trecută domnul Cain când a spus «domne, nu este un vot secret». Ar trebui să fie așa cum se organizează alegerile la nivel de județ: primești documentele (n.r. buletinele de vot), intri în cabină, votezi acolo, le împăturești și apoi le pui în urna de vot. Altfel, după părerea mea e o mascaradă, nu e o procedură de vot secret. Așa că, domnule președinte, vă rog să luați toate măsurile ca votul să fie secret”, a insistat Liviu Iacob.

„Să nu mangliți buletinele de vot”

În schimbul de replici cu consilierul din Huși, Dumitru Buzatu a stârnit amuzamentul unor colegi de partid, după ce le-a cerut celor din opoziție să nu „manglească” buletinele. „Domnule Iacob, eu apreciez foarte mult exactitatea cu care vă exprimați. Ați spus „mi se pare” și iau notă de acest lucru. Câte lucruri nu ni se par nouă?! Dar ele nu sunt așa… Sunt altfel, nu există obligativitatea votului, există doar obligativitatea de a asigura ca persoana să voteze secret. Dacă persoana vrea să-și exprime votul, eu nu pot să o împiedic, nici nu o stimulez. Noi am organizat exercitarea votului urmărind pas cu pas prevederile legale. Veți primi buletinele de vot și vă exercitați votul în deplin secret unde vreți dumneavoastră. Noi v-am organizat cadrul, este acolo cabina, vă invităm să vă exprimați votul să depuneți buletinele la vedere, ca să nu le «mangliți», să mă exprim mai puțin protocolar… După care ne urmăm activitatea”, a explicat Buzatu.

Min 57:40 – După ce primește buletinul, Dumitru Buzatu refuză să intre în cabină și votează la masă

Min 1:03:40- Consilierul Iordache Viorel (PSD) îi arată lui Dan Marian cum a votat

Min 1:09:05 – Consilierul Tiron Crisina (PSD) îi arată lui Dan Marian cum a votat

Într-un final, consilierii liberali au rugat-o pe secretara județului să citească regulamentul, lecturare care a adus mai multe modificări procesului de votare. Astfel, dacă la ședința din 3 martie, cei din aparatul de specialitate al CJ au mers la fiecare consilier pentru a-i înmâna buletinul de vot, dându-i acestuia libertatea să voteze la masă și nu în cabină, la ședința de ieri, consilierii au fost strigați în ordine alfabetică, iar buletinele de vot le-au fost înmânate înainte de a intra în cabină.

Buzatu s-a temut de o nouă trădare, așa că a dat startul votului la vedere

EXEMPLU NEGATIV… După ce a votat la masă și nu în cabină, președintele Consiliului Județean Vaslui a fluturat buletinul prin fața colegilor de partid, dorind parcă astfel să le arate acestora cum trebuie să procedeze și ei.

Strigați de comisie, consilierii s-au conformat regulamentului, iar după ce au primit buletinul de vot au intrat în cabină, unde au votat cum au vrut. Cel care a dat startul votului la vedere a fost chiar președintele Consiliului Județean. După ce a luat buletinul de la comisie, Buzatu nu a mai intrat în cabină. A mers la masa lui, unde, sub privirile subprefecților Gologan și Apostu, a votat cum a vrut el. La întoarcere, în drumul spre urnă, acesta le-a spus colegilor săi de partid că el nu face cum vor liberalii și că votează cum vrea el. Din acel moment, majoritatea consilierilor PSD au renunțat la cabină, votând la masă. Înainte să introducă buletinul în urnă, aceștia și-au arătat unii altora votul, iar cei care nu au fost verificați „intern”, i-au arătat buletinele chiar lui Dan Marian, care s-a poziționat strategic lângă cabină, astfel încât nimeni să nu mai trădeze. Marian a fost ales, din nou, vicepreședinte al Consiliului Județean Vaslui, cu 18 voturi “pentru”, opt – “împotrivă” și șase voturi nule. La fel ca în urmă cu trei săptămâni, acesta a fost propus de Pro România și nu de ALDE, partidul care l-a trimis în Consiliul Județean. Ba mai mult, Marian a participat la vot împotriva colegului său, Dan Liviu Cain (președintele organizației județene ALDE) și, totodată, propunerea partidului pentru funcția de vicepreședinte CJ. Dan Liviu Cain a obținut un vot, iar Liviu Filip, propunerea liberalilor, a primit 8 voturi “pentru” și 18 – voturi “contra”.

“Nu reușiți să respectați legea” 

Liberalul Liviu Iacob a numit alegerea de ieri a celui de-al doilea vicepreședinte drept un “simulacru de vot”. “Vreau să remarc faptul că ați avut colegi care v-au urmat exemplul de a vota nu la cabină, ci la masă. Ați arătat votul la toată lumea, a fost practic un simulacru de vot. Îmi pare rău că nu reușiți să respectați legea în Consiliul Județean”, a spus consilierul liberal. “Domnule Iacob, noi am respectat întocmai legea și eu regret că colegii mei nu vă urmează instrucțiunile, dar nu pot să fac nimic în circumstanțele acestea, așa că ei se comportă cum doresc. Dacă veți insista și veți purta un dialog, zic eu, amical multă vreme, s-ar putea ca ei să se conformeze la un moment dat”, a răspuns Dumitru Buzatu. Ședința de ieri s-a terminat la un restaurant din oraș, unde Dan Marian le-a făcut cinste tuturor celor care l-au votat.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

12 COMENTARII

  1. Sunt extem de curios la viitoarele alegeri, ce partid va merge pe mana lui Dan Marian…omul a depasit orice limita a „jocului politic”…probabil o sa fie un partid nou-infiintat care are nevoie de un „antrenor’ extrem de dur, dar „platit”in regie…fara a-i oferi vreo functie.

  2. Am o intrebare : in tara asta, nu se mai respecta legile in vigoare ? Cum ramane cu secretul votului ? De aia am ajuns asa departe, si o sa ajungem si mai departe , daca se continua asa cu astia de se cred stapanii nostri !

  3. Cine dracu ii plateste pe astia?? Nu cumva noi?? Si daca tot ii platim noi de ce dracu au impresia ca-s pe domeniul lu masa?? Insiruire de incompetenti burtosi, cu fete de mafioti,borfasi notorii cu neamuri care au umplut puscaria. dracu sa dea in voi de neaveniti

  4. Mafioti,interlopi,mizerabili de cea mai joasa speta. Cu facultatea facuta la puscarie.Niste nimicuri de oameni ,spagari,corupti ,analfabeti,betivi!

  5. Ii joacă nea Mitica cum vrea el pe degete! Consecința votului pe listă ăsta e, consilierii ajung sa se comporte ca o turmă de oi, în fruntea căreia stă măgarul!

  6. oare … o fi bine,, se pare ca brunetii au votat ….. cind tiganul este om ? de departe … !!!!! cu astia ne am petrecut timp de 30 de ani ….. interesul poarta fesul . Voteaza cum da din buze … buzat…….. ca altfel te maninca Lupu .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here