Dan Marian poate rãmâne cu buza(tu)-n vânt, fãrã niciun post de vicepresedinte

CALCULE… În Consiliul Judetean Vaslui, ecuatia majoritãtii este simplã. PSD are 14 mandate de consilieri din 34 si îi mai trebuie doar 3 voturi pentru a detine controlul de 50% plus 1 din numãrul total de mandate. De reamintit cã si presedintele ales are dreptul de vot. Opozitiei i-ar trebui însã 18 mandate pentru o majoritate. PNL are 12, USR 3, ALDE 3 si Pro România 2. Prin urmare, o opozitie unitã ar avea 20 de mandate, suficiente pentru a-si alege cei doi vicepresedinti si de a prelua conducerea societãtilor si institutiilor din subordinea CJ. Chiar si PNL , ALDE sau USR, fãrã Pro România ar putea face aceastã aliantã, însã Dan Marian deja s-a grãbit sã oficializeze relatia cu Buzatu, dupã ce a spus cã PNL nu l-a contactat pentru un acord. Acordul s-ar fi putut face dacã Daniel Olteanu, presedintele ALDE, ar fi rãmas pe lista consilierilor judeteni, dar a preferat sã renunte, anuntând public cã va continua mandatul de parlamentar, pe care acum patru ani l-a luat gratie PNL si astfel i-a dat mânã liberã lui Dan Marian. Acesta deja a anuntat cã a bãtut palma cu PSD, însã nu spune cã Buzatu nu i-a dat ambele posturi de vicepresedinte asa cum este firesc. La cum evolueazã lucrurile pe scena politicã, este posibil ca Dan Marian sã rãmânã cu buza umflatã, dacã Fuziunea Pro România -ALDE se va înfãptui.

La Vaslui, febra negocierilor pentru formarea majoritãtilor în Consiliul Judetean Vaslui, dar si în 26 de consilii locale a început si cei mai activi par a fi reprezentantii ALDE. Exact ca pãduchele care iese în frunte, acestia anuntã cu surle si trâmbite cã ei sunt dispusi sã facã aliante politice cu oricine, dar cã nimeni nu le bate la usã. Si îi aratã cu degetul pe cei din PNL, cã se lasã greu curtati. Acest circ ieftin marca lui Dan Marian are un substrat. Acestia vor sã facã aliantã cu PSD si cautã tot felul de scuze, dupã ce toatã campania electoralã au trâmbitat cã sunt adevãratii liberali. Atât de adevãrati sunt, încât fug în brate la tãtucul lor rosu de la PSD. Numai cã acesta le-a pregãtit o micã teapã, specificã baronilor locali. Reamintim cã la CJ Vaslui, Buzatu mai are nevoie doar de trei voturi pentru a forma majoritatea, exact câte mandate a abtinut ALDE, iar în 13 comune din 26 unde majoritãtile nu sunt clare, PSD poate face aliantã cu partidul lui Olteanu si a lui Dan Marian.

Teapa pe care Buzatu le-o pregãteste celor din ALDE

Dupã ce Daniel Olteanu si-a anuntat retragerea atât din CL Bârlad cât si cea din CJ Vaslui, Dan Marian se simte slobod si a început marea negociere cu Buzatu. Dacã presedintele ALDE ar fi avut puterea sã renunte la cele douã luni din mandatul sãu de deputat si ar fi aplicat pentru functia de consilier judetean, ar fi avut mari sanse sã ajungã vicepresedinte la Consiliul Judetean Vaslui. Dumitru Buzatu nu si-l doreste pe Dan Marian pentru aceastã pozitie si încearcã o manevrã pe care a mai fãcut-o acum patru ani. Va trage de timp cât va putea numirea celor doi vicepresedinti, tocmai pentru a se consuma fuziunea ALDE cu Pro România si, astfel, în loc de 3 voturi va avea cinci. Dupã cum se stie, Pro România a obtinut douã mandate în Consiliul Judetean Vaslui. La Bucuresti, se discutã intens de absorbtia ALDE în interiorul celor de la Pro România si acest lucru va însemna cã la Vaslui, Buzatu va discuta majoritatea doar cu presedintele Pro România Vaslui. Surse bine informate spun cã Ponta, presedinte Pro România, nici nu vrea sã audã ca la Vaslui sã fie presedinte vreun membru ALDE si chiar se discutã cã absorbtia sã se facã prin înscrierea în Pro România a celor de la partidul lui Tãriceanu si nu printr-un protocol cum a fost de pildã cel când PDL a fost absorbit de PNL. Cel mai probabil cã în aceste conditii Buzatu va discuta majoritatea în CL doar cu Emil Dorin, care devine un sef de partid important, cu cinci mandate în Consiliul Judetean. Iar schema va fi simplã: va da un singur post de vicepresedinte celor din Pro România, dupã ce va obsorbi ALDE, iar celãlalt post si-l va lua pentru PSD. Asadar, visele lui Dan Marian de a avea douã posturi de vicepresedinte, unul pentru aripa ALDE si unul pentru aripa Pro România se risipeste.

PSD are vreo întelegere secretã cu USR pentru postul de vicepresedinte?

La Vaslui este posibil ca PSD sã facã la Consiliul Judetean Vaslui o aliantã prin spate cu USR. Aceste informatii au transpirat în spatiul public dupã ce s-a vãzut cine sunt consilierii judeteni care vor reprezenta USR în Consiliul Judetean. Si Dan Marian s-a dat de gol cã se teme de aceastã posibilitate când a spus cã a discutat inclusiv cu cei din USR o aliantã, însã PNL nici nu a vrut sã audã de aceastã propunere. Aceastã utopie cu o aliantã PNL, Pro România, ALDE si USR este doar în capul politicianului de la Husi, care dupã cum am mai spus cautã doar scuze pentru a-si justifica gestul de a se alãtura lui Buzatu si de a obtine în urma negocierilor doar un singur post de vicepresedinte. Iatã si lista comunelor unde ALDE poate face aliantã cu PSD:

 1. Berezeni din 13 consilieri, PSD are 6, ALDE 3;
 2. Bogdãnita din 11 consilieri, PSD are 3, ALDE 3;
 3. Costesti din 11 consilieri, PSD are 5, ALDE 1;
 4. Dãnesti din 11 consilieri, PSD are 5, ALDE 1;
 5. Dragomiresti din 13 consilieri, PSD are 2, ALDE 5;
 6. Duda Epureni din 13 consilieri, PSD are 6, ALDE 1;
 7. Dumesti din 13 consilieri, PSD are 6, ALDE 2;
 8. Gãgesti din 11 consilieri, PSD are 5, ALDE 2;
 9. Miclesti din 11 consilieri, PSD are 4, ALDE 2;
 10. Osesti din 11 consilieri, PSD are 6, ALDE 1;
 11. Pogonetti din 11 consilieri, PSD are 4, ALDE 3;
 12. Rosiesti din 13 consilieri, PSD are 6, ALDE 5;
 13. Vulturesti din 11 consilieri, PSD are 5, ALDE 4.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ