spot_imgspot_img
spot_img
2 C
Vaslui
09-dec.-2023

Dan Marian, povestea neromanțată a unui oportunist politic!

- Advertisement -
INVOLUTIE… Acum 20 de ani, Dan Marian era o considerat o tânãrã sperantã a politicii vasluiene. Între timp, speranta si visul frumos au devenit un cosmar!

CARIERÃ… Într-un interval de doar câteva sãptãmâni, judetul Vaslui a iesit în prim-plan în presa nationalã prin faptele glorioase ale politicienilor, ajunsi sefi de judet. Prima vedetã, incontestabilã, a fost Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui. A doua vedetã, nu chiar asa de incontestabilã, este vicepresedintele CJ Vaslui, Dan Marian. Dumitru Buzatu si-a umplut portbagajul cu bani, Dan Marian le-a umplut frigiderul vasluienilor cu carne. Un gest generos, dar nu foarte crestinesc, având în vedere cã abia ce a început Postul Crãciunului! Cea mai mare diferentã între cele douã vedete nationale este notorietatea. Cei mai multi vasluieni au idee despre Dumitru Buzatu, dar mult mai putinã idee despre cine este Dan Marian. Încercãm sã facem putinã dreptate, sã-l prezentãm pe Dan Marian, ultima mare vedetã vasluianã! Meritã si el notorietatea cuvenitã!

PARADOX Acum 20 de ani, Dan Marian si-a început cariera politicã din postura de dusman pe viatã a baronilor pesedisti. E aproape de finalul carierei din postura de asociat al pesedistilor. Nici mãcar nu e original. Scena politicã din România a asistat la mii de cazuri de nepotrivire de caracter si divorturi deloc amiabile. Cei mai multi au sfârsit în PSD, un partid care absoarbe tot, precum o gaurã-neagrã a materiei întunecate din politica româneascã. Fãcând o asociere, foarte portivitã, cu meseria cea mai generoasã din lume, e ca si cum ai pleca de la un hotel de lux din Dubai si ai ajunge pe soseaua de centurã. Nu e lux, nu e confortabil, dar se fac bani! Dar e doar o metaforã! Dan Marian meritã mai mult decât trimiteri aluzive. El meritã adevãrul si pentru toate aceste motive extrem de auto-convingãtoare vi-l prezentãm pe Dan Marian, politicianul vasluian cu cel mai viril deget mijlociu!

Dan Marian, deputatul imberb!

În 2004, Dan Marian apare în politica mare. Este ales deputat de Vaslui din partea PNL Vaslui. Este un moment glorios pentru liberalii vasluieni, nu pentru cã Dan Marian a ajuns cu pozã si CV pe site-ul Camerei Deputatilor, ci pentru cã pentru prima datã, pesedistii vasluieni aveau probleme. La Prefectura Vaslui ajungea un prefect vasluian, toti sefii din judet, pusi de pesedisti, erau înlocuiti de alti sefi pusi de liberali. Deranjul era enorm, nu doar pentru cã pesedistii vasluieni primeau un violent picior în fund. Problema, pentru toatã lumea bunã din politica vasluianã, atât pesedistii cât si liberalii vasluieni, era cã toti lustruiau papucii unui fost ospãtar cu tupeu de interlop. Originar din judetul Bacãu, Ion Vrânceanu a ajuns printr-un complex de împrejurãri ciudate si pline de spãgi inspirate presedintele Organizatiei PNL Vaslui. În acest context ambiguu, Dan Marian, un pestisor micut, învatã sã înoate în ape tulburi, un talent care îI va ajuta toatã cariera.

Amenintat cu pistolul si ales presedinte din postura de erou liberal

Iesirea din anonimat a lui Dan Marian s-a întâmplat printr-un complex de întâmplãri, aparent nefecicite. La doar câteva luni dupã ce tânãrul husean se bucurã de binefacerile capitalei, acesta este personajul principal al unei scene dubioase. Tânãrul deputat este sechestrat si amenintat cu pistolul de cãtre Ion Vrânceanu si un partener al acestuia. Este prima datã când poza tânãrului politican ajunge în presa mare. Momentul este speculat la maximum si Dan Marian intrã în pielea eroului care l-a înfruntat pe „odiosul” Vrânceanu! În mod logic, acesta este ales în locul lui Vrânceanu, presedintele PNL Vaslui. În fapt, nu era chiar asa de logic, pentru cã multi alti liberali vasluieni importanti s-au împotrivit regimului golãnesc marca Ion Vrânceanu. Doar cã, Dan Marian s-a nimerit sã fie în momentul potrivit, la locul potrivit!

Vânãtorul de oase! De la PNL, în alianta maro!

Ardem multe etape pentru a demonstra caracterul duplicitar si dorinta acerbã a lui Dan Marian de a face din politicã, doar o afacere fãrã nicio urmã de empatie fatã de votanti. Dintr-un calcul meschin, acesta lasã baltã toate declaratiile si principiile, schimbând în mod repetat echipa, în functie de cele mai mari sanse de lins ciolanul suprem. Când Bãsescu si portocaliii controlau scena politicã româneascã, Dan Marian lasã baltã liberalii si devine pedelist. Dupã o perioadã, anticipând cã portocaliul va deveni desuet, Dan Marian se întoarce iar la liberali. Devine din nou presedinte de filialã si încearcã sã stoarcã maximum de profit. În ciuda flerului sãu, nu stoarce prea mult pentru cã, la fel cu o groazã de politicieni români, Dan Marian este anchetat pentru trafic de influentã. Prima cumpãnã!

MOMENTUL PENAL

Ca orice politician român de anvergurã, Dan Marian a avut probleme penale. Acesta a fost anchetat pentru trafic de influentã, acuzat fiind cã l-a convins pe directorul ADS Vaslui sã îl favorizeze pe afaceristul Gigi Netoiu sã obtinã o podgorie în judetul Vaslui. Având probleme cu legea, Dan Marian este exclus din PNL si, pentru o perioadã, se dã „la fund”. Dar, printr-un concurs de împrejurãri juridice, tipice legislatiei românesti, Dan Marian scapã curat si nevãtãmat! Între timp, acesta cunoaste o mult mai tânãrã ieseancã , divorteazã de sotie, lasã baltã judetul si descoperã ce frumos este Iasul. Din postura de nou-nout iesean si curat politician, Dan Marian cultivã o relatie frumoasã cu primarul Chirica. Acesta, tocmai ce se declarase dusman înversunat al lui Dragnea, Dãncilã si altor pesedisti de anvergurã nationalã. Evident, a devenit liberal iar Dan Marian, simtise iar un moment galben propice. Doar cã, de aceastã datã, Marian a primit un spectaculos sut în fund!

Revenirea pe mârtoagã

În acest conditii mizere, Dan Marian a ratat o nouã intrare spectaculoasã în politica vasluianã. Asa cã a fãcut-o pe usa din dos. Îl convinge pe Olteanu, presedintele ALDE, sã-i aloce primul loc pe lista de consilieri pentru Consiliul Judetean Vaslui. Primeste aceastã „micã favoare” si profitã la maximum de aceastã conjucturã. ALDE nu intrã în parlament, dar Dan Marian devine consilier judetean si, printr-un joc de glezne genial, vicepresedintele Consiliului Judetean Vaslui. Din aceastã posturã, Dan Marian „îi lustruieste papucii” tocmai adversarului sãu din vremurile de glorie, Dumitru Buzatu. Asta pânã acum cãteva sãptãmâni, când Buzatu a pescuit în ape interzise si i-a fost confiscat pestele.

Înãltarea la PSD!

Acum 20 de ani, liderul liberal Vrânceanu se juca cu pistolul si a pierdut totul. Dan Marian a profitat de moment si a câstigat. În prezentul nostru, la fel de spectaculos, Dumitru Buzatu a mers la prãsit, la adunat fân, la pescuit si a pus geanta maro în portbagaj. Acum e dupã gratii si e absolut normal si logic ca Dan Marian sã se simtã, din nou, pe cai mari. Probabil, de asta îsi permite sã fluture degetul mijlociu în fata jurnalistilor si sã se simtã genial, chiar si atunci când toarnã miciuni cu o lejeritate groteascã. Analizând, însã, cariera sa glorioasã, se poate vedea un altgoritm al succesului politic. Cel mai bine pentru el este ceea ce conteazã, chintesenta carierei sale. Nu conteazã culoarea politicã, votantii sau promisiunile electorale: PNL, PDL, PNL din nou, ALDE si acum, în mod oficial, PSD! Acesta este Dan Marian, golanul victorios!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

 1. Ei bine,
  Cred ca acest articol este printre putinele texte care au un inceput si sfarsit, logica si concizie.
  Bravo Irimia! Dar mai da-le lectii si lui Croitoru, Mironica si altora.
  Referitor la Marian, ce sa spui? Depinde din ce unghi analizezi problema. Ca este imoral ce a facut si ce face, asa este. Dar este un „animal” politic. Chiar Irimia foloseste intr-un context cuvantul „genial” pentru o actiune a lui Marian.
  Intrebarea este, avem noi, cetatenii de rand, nevoie de „animale” politice pentru a ne reprezenta?
  Raspunsul si-l da fiecare. Personal, nu am nevoie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.