-3.2 C
Vaslui
07-feb.-2023

Daniel Drãgan: eliberat, dar în închisoare!

- Advertisement -

TERGIVERSARE Dupã ce Daniel Drãgan, fostul presedinte al ADS, a fost eliberat conditionat de judecãtorii Judecãtoriei Vaslui, la mijlocul lunii aprilie, acesta încã este în închisoare, pentru cã, abia dupã aproape o lunã, contestatia formulatã de procurorii DNA a fost înregistratã la Tribunalul Vaslui. Chiar dacã magistratii primei instante au considerat cã Daniel Drãgan poate fi eliberat conditionat, fostul director si candidat la primãria Bârlad va scãpa din închisoare cel mai devreme dupã data de 11 iunie, atunci când este programat primul termen de judecare a contestatiei.

Pe data de 18 aprilie, magistratii Judecãtoriei Vaslui au admis propunerea formulatã de Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Vaslui privind liberarea conditionatã a fostului director al Administratiei Domeniilor Statului, Daniel Drãgan, prin Hotãrârea nr. 943/2014. „Admite propunerea formulatã de Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Vaslui privind liberarea conditionatã a condamnatului Drãgan Daniel. În temeiul art. 587 al.1 din Noul Cod de procedurã penalã, dispune liberarea conditionatã a condamnatului Drãgan Daniel, detinut în prezent în Penitenciarul Vaslui, anterior executãrii integrale a pedepsei de 6 ani închisoare aplicatã prin sentinta penalã nr. 86/2010 a Judecãtoriei Bucuresti – Sector 1, mandat de executare nr. 118/2010. Atrage atenţia condamnatului asupra dispozitiilor art. 104 al. 2 din Noul Cod penal privind revocarea liberãrii conditionate”, se aratã în hotãrâre. Ulterior, pe data de 22 aprilie, deci în termenul legal, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie- Biroul Teritorial Iasi au fãcut contestatie împotriva sentintei pronuntate de Judecãtoria Vaslui în dosarul 2424/333/2014, sentintã prin care judecãtorii încuviintau eliberarea conditionatã a lui Daniel Drãgan. Contestatia a fost înregistratã la instanta superioarã, Tribunalul Vaslui, abia pe data de 20 mai, deci la mai bine de o lunã dupã ce un judecãtor a dispus punerea în libertate a unui condamnat. În plus, dupã ce a ispãsit patru ani din totalul de sase ani de închisoare la care fusese condamnat pentru abuz în serviciu, fostul sef al ADS si fost candidat la Primãria Bârlad va trebui sã mai stea în închisoare cel putin încã douã sãptãmâni, primul termen stabilit pentru analizarea contestatiei procurorilor DNA; asta în cazul în care judecãtorii de la Tribunal vor fi de acord cu sentinta datã de cei de la Judecãtoria Vaslui.

Mãrire si decãdere!

Fost candidat la functia de primar al municipiului Bârlad în douã rânduri, prima datã renuntând chiar înaintea celui de-al doilea tur de scrutin, si ulterior „uns”, pentru o scurtã perioadã director la DADR Vaslui, Drãgan a ajuns la conducerea Administratiei Domeniilor Statului, institutie care are un rol major în acordarea de despãgubiri în naturã persoanelor care aveau de primit teren. În anul 2010, în urma unei sesizãri a DNA, Daniel Drãgan a fost trimis în judecatã pentru abuz în serviciu si a fost condamnat la sase ani de închisoare cu executare. Practic, Daniel Drãgan a acordat unei persoane, care depusese la ADS cerere de despãgubire, o suprafatã de 147,14 hectare, situatã în localitatea Popesti Leordeni, chiar în apropierea Bucurestiului. „Prin emiterea în mod nelegal a deciziei, a fost cauzatã o pagubã patrimoniului ADS de peste 88 milioane euro, reprezentând contravaloarea terenului dat în compensare”, se sustinea în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA. Initial, în 2010, magistratii de la Judecãtoria Bucuresti, l-au achitat pe Daniel Drãgan, dar, în urma recursului înaintat de DNA, judecãtorii Tribunalului Bucuresti l-au condamnat la sase ani închisoare pentru abuz în serviciu. Din aceastã sentintã, fostul presedinte al ADS a executat deja patru ani de detentie, la penitenciarul Vaslui, unde conduita sa în aceastã perioadã a determinat Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate sã propunã eliberarea sa conditionatã sub control judiciar. Dacã în alte cazuri, odatã cu intrarea în vigoare a Noului Cod de Procedurã Penalã, judecarea eventualelor contestatii a unor decizii de eliberare conditionatã se fãcea în regim de urgentã, în cazul lui Daniel Drãgan, doar înregistrarea la Tribunalul Vaslui si acordarea unui termen de judecatã a durat aproape o lunã!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.