Daniel Olteanu trece de la ALDE la ProRomânia și lasă partidul pe mâna lui Dan Marian

Conducerile PRO România și ALDE au decis, la 8 octombrie, fuziunea dintre cele două partide. La alegerile parlamentare, candidații ALDE se vor regăsi pe lista PRO România, iar noul partid se va numi Pro România Social Liberal. Printre cei care au abandonat barca Alianței Liberalilor și Democraților de dragul unui loc eligibil pentru Parlament se află inclusiv Călin Popescu Tăriceanu, fondatorul ALDE. Febra mutărilor dintr-un partid în altul a lovit și filiala județeană a ALDE Vaslui, acolo unde deputatul Daniel Olteanu a abandonat doctrina liberal-democrată și s-a înrolat în partidul lui Ponta. O mișcare riscantă, spun unele voci, dacă e să ne luăm după rezultatele alegerilor locale, în care ProRomânia nu a reușit să treacă de pragul de 5%, obligatoriu pentru intrarea în Parlament. Total neinsipirat atunci când a renunțat la funcția de consilier județean, care i-ar fi putut aduce inclusiv scaunul de vicepreședinte al Consiliului Județean, Olteanu va ieși din politică pe ușa din dos dacă noul său partid nu va obține 5% la alegerile din șase decembrie. În timp ce actualul deputat a ajuns în situația de a-și juca ultima carte, colegului său de partid, Dan Marian, îi merge din ce în ce mai bine. Ales consilier județean, cu șanse mari de a deveni vicepreședinte al Consiliului Județean, acesta a preluat, începând de luni și conducerea filialei județene a ALDE Vaslui.  Ne-a declarat însă că atât el cât și colegii lui care au mai rămas în partid se vor muta noul partid  ProRomânia Social Liberal imediat ce fuziunea dintre cele două formațiuni politice va fi recunoscută de instanță.

Înființat în 19 iunie 2015 prin fuziunea Partidului Liberal Reformator cu Partidul Conservator, Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) s-a clasat în alegerile locale din 2016, pe poziția a treia în preferințele românilor, după Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal. În urma alegerilor parlamentare din același an, ALDE a reușit accederea în Legislativul român, obținând 29 de locuri (9 membri ai Senatului, 20 de membri ai Camerei Deputaților). După votul din 11 decembrie 2016, ALDE a format o coaliție de guvernare împreună cu PSD, iar din acel moment partidul lui Tăriceanu a luat-o pe tobogan. Atacurile la independența sistemului judiciar și derapajele la adresa Uniunii Europene au fost doar două dintre greșelile pe care ALDE le-a făcut în ultimii patru ani, greșeli taxate de români la alegerile locale din acest an. Pe 27 septembrie 2020, ALDE a obținut doar 2,91 la sută din voturi, iar PRO România puțin sub 5 la sută. Cum un partid sau o alianță trebuie să treacă pragul de 5% pentru a intra în Parlament, cele două formațiuni politice au decis să fuzioneze.

Daniel Olteanu, primul care a părăsit corabia ALDE Vaslui

Pentru că fuziunea devine oficială doar după decizia definită a instanței, care poate veni fi și după doi ani de așteptare, candidații ALDE la alegerile parlamentare s-au grăbit să părăsească partidul pentru a se înscrie în ProRomânia și pentru a prinde încă un loc în Parlament. Startul a fost dat chiar de președintele formațiunii politice, Călin Popescu Tăriceanu, iar exemplul său a fost urmat inclusiv de deputatul de Vaslui, Daniel Olteanu. Odată cu plecarea lui la ProRomânia, conducerea filialei județene a ALDE Vaslui a fost preluată de Dan Marian. Contactat telefonic de redactorii ziarului Vremea Nouă, acesta a declarat că fuziunea dintre ALDE și ProRomânia este o decizie politică foarte bună, urmând ca noul partid care va rezulta să devină alternativa la PSD și PNL. “S-a decis fuziunea dintre ALDE și ProRomânia, urmând ca în congresul extraordinar de pe 8 noiembrie să fie și validată această fuziune. Cum legislația românească nu permite realizarea unei fuziuni decât în urma unei sentințe definitive judecătorești, acest lucru se va realiza probabil într-un an, un an jumate. De exemplu, USR-PLUS, deși au făcut congresul de fuziune, merg în continuare ca o alianță tocmai pentru că nu au decizia definită a instanței. }inând cont de aceste aspecte de legalitate, s-a luat decizia ca toți candidații ALDE să fie trecuți pe listele ProRomânia. Nu ai cum să candidezi pe listele unui partid dacă nu ești membru acelui partid. Așa s-a ajuns ca toți candidații noștri să-și dea demisia din ALDE și să se înscrie în ProRomânia, chiar și domnul președinte Tăriceanu. În ceea ce privește situația de la noi din județ, domnul deputat Daniel Olteanu și-a dat și el demisia din ALDE și s-a înscris în ProRomânia. Noi, ceilalți aleși locali, nu putem face acest pas deocamdată pentru că ne-am pierde mandatele. Suntem nevoiți să așteptăm fuziunea, apoi cu toții ne vom înscrie în noul partid. Până atunci, la nivel central, conducerea ALDE a fost preluată de Daniel Chițoiu, iar la nivelul județului Vaslui a fost preluată de către mine. Din punctul meu de vedere, fuziunea este o măsură absolut firească în contextul politic actual, în care avem două partide consacrate ca fiind mari, în speță PSD și PNL și dorința acestora două de a distruge partidele mai mici. Și scorul electoral obținut în urma alegerilor locale a dus la această decizie politică pe care eu o consider foarte bună. Sutem încrezători că în urma alegerilor parlamentare noul partid rezultat din fuziunea ALDE și ProRomânia va avea un succes. Ca o estimare personală cred că vom fi peste alianța USR-PLUS”, a declarat Dan Marian, noul președinte al ALDE Vaslui.

ALDE are candidatul la Camera Deputaților, ProRomânia va stabili cine candidează la Senat

Potrivit lui Dan Marian, în această seară, conducerea centrală a  ProRomânia se va întâlni într-o ședință la București, pentru a-și stabili candidații. Dacă la Camera Deputaților nu mai este o surpriză, Daniel Olteanu fiind primul pe listă, la Senat lista încă nu a fost stabilită. Nu este exclus să avem parte de surprize, de candidați impuși de la centru.  “În seara se vor lua decizii cu privire la candidații ProRomânia la nivel național, inclusiv în județul Vaslui. Încă se poartă negocieri la nivel central, dar noi avem ca propunere clară pentru Camera Deputaților, pe domnul Daniel Olteanu. Va fi primul pe listă. La Senat, nu știm ce nume vor fi, acolo ProRomânia va face nominalizarea. Opțiunile le știu, dar cum nu ne aparțin nouă, nu vreau să le comentez. Le veți afla după ședința din această seară a colegilor de la ProRomânia”, a mai declarat Dan Marian.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ