spot_imgspot_img
spot_img
0.2 C
Vaslui
09-dec.-2023

Dascăl în greva foamei

- Advertisement -

Secretara şi unul dintre profesorii de sculptură ai Liceului de Artă „Gh. Tattarescu“ din Focşani au făcut greva foamei ieri, fiind nemulţumiţi de faptul că nu le sunt respectate drepturile salariale. Secretara Sorina Sofia Dragomir susţine că deşi a absolvit cursurile universitare, nu a fost remunerată în plus la salariu, aşa cum prevede legea, ba mai mult s-a trezit peste noapte cu salariul şi aşa mic, redus cu 40 de lei. Secretara Liceului de Artă susţine că decizia de reducere a salariului este ilegală, atâta vreme cât a primit o decizie ce a fost semnată de conducerea unităţii de învăţământ, prin care era înştiinţată că are dreptul la majorare salarială deoarece are studii superioare. Nu poate beneficia de măririle salariale aferente însă, dimpotrivă i s-a redus leafa. Femeia speră că gestul ei de a-şi cere drepturile protestând va avea ecou, iar autorităţile vor reuşi să îi soluţioneze problema în cel mai scurt timp. Secretara se plânge de faptul că în aceste condiţii nu îşi va mai putea întreţine copiii la şcoală, ba mai mult decât atât, îi va fi tot mai greu să ducă o viaţă decentă. „Potrivit Constituţiei României, cu toţii ar trebui să beneficiem de aceleaşi drepturi. Acest lucru nu se vede însă şi la mine. Eu nu am nimic, ba dimpotrivă mi s-au mai luat şi 40 de lei din salariu, deşi am studii superioare şi întrunesc condiţiile prevăzute de lege pentru a beneficia de o majorare salarială. Mi s-a emis şi o decizie oficială în acest sens, care însă nu a fost respectată. Sper ca protestul meu de astăzi (ieri – n.r.) să aibă ecou şi să îmi primesc drepturile ce mi se cuvin“, a declarat Sorina Sofia Dragomir, secretara şefă a Liceului de Artă „Gh. Tattarescu“ din Focşani.

Face naveta de 20 de ani

Nemulţumit este şi un profesor de sculptură. Gabriel Teicuţu susţine că deşi norma sa la catedră este de 18 ore, lucrează 28 de ore. Dar cu toate acestea, pentru cele zece ore de muncă prestate suplimentar nu beneficiază de sporuri salariale şi nici de vechime. Bărbatul susţine că lucrează de 20 de ani în slujba Liceului de Artă şi din dragoste pentru copii şi pentru meserie face naveta tocmai din localitatea buzoiană Râmnicu – Sărat. Naveta este însă tot mai costisitoare, în vreme ce veniturile sale se dimi-nuează pe zi ce trece tot mai mult. „Sunt nemulţumit şi protestez pentru că nu mi se acordă cumul la salariu pentru orele lucrate suplimentar. Norma mea didactică este de 18 ore, însă eu lucrez 28. Orele mi se plătesc fără contribuţie la vechime şi sporuri. Nu mi se pare normal. Dacă acele ore lucrate suplimentar de mine le-ar efectua altcineva, ar fi plătit în mod corespunzător. Şi aşa mi s-a redus cu 25% salariul, mi se pare enorm de mult. Sunt navetist, vin la Focşani tocmai de la Râmnicu – Sărat. Eu vin aici de drag de douăzeci de ani, iar acum am ajuns să nu mă mai ajung cu salariul“, s-a plâns Gabriel Teicuţu, profesor de sculptură la Liceul de Artă „Gh. Tattarescu“ din Focşani.

Şi fără drepturi, şi cu salariile tăiate

Alta este însă poziţia conducerii acestei unităţi de învăţământ, care consideră absurd protestul celor doi. Directoarea Viorica Moldovianu susţine că atât secretara, cât şi profesorul au tulburat activitatea unităţii prin protestul pe care l-au organizat în timpul orelor de serviciu. Cei doi vor fi sancţionaţi şi cel mai probabil, revendicările lor nu vor fi soluţionate. În cazul secretarei Sorina Sofia Dragomir, în opinia directoarei, situaţia este cât se poate de limpede. Acea hârtie oficială care parafa mărirea salariului era scrisă şi semnată doar de secretară şi prin urmare nu putea fi luată în considerare. În plus, grila de salarizare nu este întocmită de echipa de contabili a liceului, ci de Inspectoratul Şcolar, în conformitate cu normele impuse de Ministerul Educaţiei. „Hârtia despre care vorbeşte doamna secretară este scrisă doar de dânsa. Ulterior, ea a fost anulată, însă acest aspect este omis acum de secretară. Legile de salarizare sunt aprobate de Inspectoratul Şcolar, nu de condu-cerea liceului. Problema salariilor în sistemul bugetar se va acutiza şi mai mult în perioada imediat următoare. Acesta este doar începutul. Cei doi protestează în timpul serviciului şi cel mai probabil li se va reţine din salariu pentru acest lucru“, a declarat Viorica Moldovianu, directorul Liceului de Artă „Gh. Tattarescu“.

O mare nedreptate

În ajutorul celor doi protestatari au sărit liderii de sindicat, care susţin cu tărie că drepturile legale le sunt încălcate în mod vădit. Secretara Sorina Sofia Dragomir şi colegul ei, profesorul Gabriel Teicuţu, sunt membri ai Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), filiala Vrancea. Preşedintele FEN Vrancea, Paulina Roşcan, susţine că gestul celor doi nu este decât o formă disperată de a-şi cere drepturile, călcate tot mai mult în picioare de autorităţi. Liderii vrânceni de sindicat solicită autorităţilor să ia atitudine în acest caz şi să soluţioneze cât mai urgent problemele cu care se confruntă dascălii. „Profesorul Teicuţu Gabriel şi Dragomir Sorina au ales soluţia extremă de protest, intrând în greva foamei. Dorim să tragem un semnal de alarmă autorităţilor publice şi societăţii civile în legătură cu situaţia gravă în care se află sistemul românesc de educaţie. Ţinem să avertizăm că degradarea continuă a statutului cadrului didactic prin campaniile de denigrare, dar şi prin remunerarea sub pragul sărăciei nu vor avea alt rezultat decât soluţiile extreme de protest. Gestul colegilor noştri arată încă o dată situaţia gravă în care ne aflăm ! Solicităm membrilor de sindicat şi autorităţilor să ia atitudine pentru a evita distrugerea sistemului românesc de educaţie!“, a declarat Paulina Roşcan, preşedinte FEN Vrancea.

Problemă reală, nu închipuire

Oficialii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Vrancea recunosc că în cazul unuia dintre protestatarii de la Liceul de Artă ar exista o problemă reală şi nu doar o închipuire. Potrivit şefului ISJ Vrancea, Stan Rogoz, directorul unităţii de învăţământ, respectiv profesoara Viorica Moldovianu, avea obligaţia de a trimite Inspectoratului cererea de cumul a profesorului de sculptură. Cât o priveşte pe secretară, deşi aceasta este foarte revoltată, şefii din învăţământul vrâncean susţin că nemulţumirea ei este nefondată. „Unitatea şcolară trebuia să înainteze Inspectoratului Şcolar o adresă, prin care să solicite nominal plata cu ora şi cumulul, după caz. Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar aproba sau nu această cerere. De la marea majoritate a unităţilor şcolare am primit aceste solicitări, dar mai puţin de la Liceul de Artă. Dacă vorbim despre profesorul Teicuţu, acesta nu a aşteptat ca unitatea şcolară să facă toate demersurile şi a recurs la forma aceasta de protest, care este pripită. Profesorul trebuia să facă o sesizare la Inspectoratul Şcolar cu ceea ce s-a întâmplat, nu să recurgă la această formă de protest. După discuţiile pe care le-am avut cu ei au înţeles în cele din urmă şi au renunţat la protest“, a încheiat Stan Rogoz, şeful ISJ. După toată agitaţia iscată, după-amiază profesorul şi secretara au fost convinşi de reprezentanţii ISJ să renunţe la proteste.

monitorulvn.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.