spot_imgspot_img
13.2 C
Vaslui
26-feb.-2024

Datorii nesanatoase de zeci de miliarde in spitale

- Advertisement -

Evaluarea realizata in spitalele din judet privitor la modul cum au fost acumulate datoriile a scos la iveala nereguli de ordinul milioanelor de lei. In aceste conditii, Ministerul Sanatatii va decide cat anume se va achita din datoriile spitalelor.

Controlul a fost realizat la ordinul Ministerului Sanatatii de catre o comisie mixta a Casei Judetene de Asigurari de Sanatate si Directiei de Sanatate Publica, si a fost finalizat la sfarsitul saptamanii trecute. Rodica Hutuleac, presedintele CJAS, a declarat ca multe din debitele acumulate de spitale au fost urmarea supraevaluarii veniturilor proprii ale unitatilor spitalicesti. Un exemplu concludent este la Spitalul Judetean. Aici, in urma verificarii s-a constatat ca pentru anul 2010 s-au propus venituri proprii de 12 milioane de lei, in conditiile in care pe primele sase luni s-au realizat doar 50.000 de lei.  „Asta s-a inregistrat la toate spitalele din judetul Botosani. Asta inseamna ca isi permit cheltuieli. Si, nerealizand bugetul pe venituri, totusi cheltuielile nu le-au realizat in limita veniturilor realizate, ci in limita bugetului prognozat. Prin urmare, spitalele au acumulat datorii”, a precizat Rodica Hutuleac. Pe de alta parte, managerul de la „Mavromati” considera ca ministerul de resort nu are motive ca sa nu ii stearga toate datoriile acumulate pana la 1 iulie. „Nu are ce sa taie. Eu le-am dat debitul pe care l-a acumulat Spitalul Judetean si vreau sa il anulez”, a afirmat Ovidiu Mimor.

„Exista aici alte interese”
Controlul a mai scos la iveala ca multe dintre spitale fac internari in afara reglementarilor. Practic, acestea trebuie sa interneze pacientii cu bilet de la medicul de familie, exceptie facand urgentele. Acest lucru este insa ignorat la majoritatea unitatilor cu paturi. „Procentul pe care se fac internarile cu bilet de trimitere de la medicul de familie variaza intre 5,5% si merg pana la 60%, media fiind de 30%. Pot sa spun ca este inacceptabil, pentru ca in afara de Spitalul Judetean, care este spital de urgenta si se admite o medie de 50% fara bilete de trimitere, la celelalte spitale de cronici este inadmisibil sa se intample asa ceva. Exista aici alte interese, cand se depaseste numarul serviciilor in contract cu casa, pentru a ascunde acest numar mare de internari”, a adaugat Rodica Hutuleac. (Lacramioara Lupascu)

Stergerea datoriilor, sub semnul intrebarii
Procesele verbale de constatare au fost trimise de CJAS la Ministerul Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Ministerul va decide daca se vor sterge sau nu toate datoriile acumulate de spitale pana la 1 iulie. Potrivit presedintei CAS, urmeaza ca in cursul lunii septembrie sa fie achitate debitele spitalelor.

„Au fost supraevaluate, in principal la venituri (…) de 20-30 chiar 100 de ori”
„S-a constatat ca proiectele de buget, inclusiv bugetul aprobat in urma acestui proiect de Directia de Sanatate Publica, au fost supraevaluate, in principal la venituri, la veniturile pe care spitalele le incaseaza prin serviciile pe care le presteaza, de 20-30 chiar 100 de ori mai mult decat fac ei in realitate. Asa au acumulat datorii. Noi am facut toate mentiunile gasite in urma controlului si va stabili Ministerul Sanatatii cat va achita. Noi am trimis si sumele”, Rodica Hutuleac, presedinte CJAS

„Nu-mi dau seama”
„Nu-mi dau seama si nu pot sa comentez, din moment ce nu mi-am propus eu acest buget. Eu am sa-mi propun in buget exact atat cat am sa cred ca pot sa realizez.  Nu-mi dau seama de ce fosta conducere a trecut un buget de venituri atat de mare, insa presupun ca aceasta supraevaluare poate conduce la acumulare de datorii”, Ovidiu Mimor, manager Spitalului Judetean

UNITATEA MEDICALA DATORII LA 31 MARTIE DATORII LA 30 IUNIE DIFERENTA
Spitalul Judetean 8.627.000 lei 9.896.000 lei 1.269.000 lei
Spitalul de Copii 987.000 lei 578.000 lei 409.000 lei
Maternitatea 1.391.000 lei 1.745.000 lei 354.000 lei
Sanatoriul Podriga 56.000 lei 146.000 lei 90.000 lei
Sanatoriul Guranda 107.000 lei 146.000 lei 39.000 lei
Spitalul de Psihiatrie 1.650.000 lei 1.701.000 lei 51.000 lei

evenimentuldebotosani.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.