spot_img
23.4 C
Vaslui
25-iun.-2024
spot_img

De azi, moldovenii intrã fãrã vize în Schengen, pentru 90 de zile!

- Advertisement -

IMPORTANT O decizie importantã a Parlamentului European si a Consiliului European intrã, de azi, în vigoare! Cetãtenii Republicii Moldova pot cãlãtori de astãzi în spatiul Schengen fãrã vize, deocamdatã, pe o perioadã limitatã la 90 de zile.

Decizia a fost luatã de PE si Consiliul European, care au inclus, practic, Republica Moldova, pe lista tãrilor ai cãror cetãteni nu vor mai avea nevoie de vize pentru a cãlãtori în Spatiul Schengen, începând cu 28 aprilie, deocamdatã, pe o perioadã limitatã de timp. Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, si viceministrul grec de Externe, Dimitris Kourkoulas, au semnat amendamentele la Regulamentul nr. 539/2001, prin care Moldova este transferatã pe lista tãrilor ai cãror cetãteni vor putea circula fãrã vize în Schengen, pentru 90 de zile. De reamintit cã pe 27 februarie, Parlamentul European a aprobat aceste amendamente, iar la 14 martie Consiliul UE, în formatul ministrilor pentru Transport, a aprobat propunerea Comisiei Europene de eliminare a vizelor pentru cetãtenii Moldovei. A urmat apoi publicarea deciziei în Jurnalul Oficial, care a avut loc pe 8 aprilie, potrivit CE. Mãsura intrã în vigoare la 20 de zile de la publicare, adicã de astãzi. „Aceasta este o mare realizare si începutul unui nou capitol în relatiile noastre”, a declarat comisarul pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom.

Deocamdatã, liber la turism, nu si la muncã!

Trebuie spus cã de eliminarea vizelor vor beneficia doar cetãtenii moldoveni care detin un pasaport biometric. Pentru a obtine un pasaport biometric, moldovenii trebuie sã plãteascã 39 de euro si sã astepte 30 de zile. Dacã doresc sã-l obtinã în trei ore, pretul este de 127 de euro. „Ridicarea vizelor nu înseamnã cã moldovenii vor putea intra în spatiul Schengen pentru a munci, ci doar în scopuri turistice, pentru o perioada de 90 de zile”, se mai precizeazã în documentele oficiale.

„Este un pas deosebit de important, care aduce cu sine concretizarea unor eforturi mari pe care Republica Moldova le-a fãcut, în drumul sãu pentru integrarea în Uniunea Europeanã. Bucuria noastrã este cu atât mai mare, cu cât România a sustinut aceste demersuri ale Moldovei si, în continuare, va face acelasi lucru. Negocierile dintre UE si Republica Moldova pentru liberalizarea vizelor au început în iunie 2010 si, iatã, lucrurile prind contur în sensul dorit”, a precizat senatorul Nelu Tãtaru, membru al Comisiei Comune de Integrare Europeanã dintre Parlamentul României si Parlamentul Republicii Moldova.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.