spot_imgspot_img
9.4 C
Vaslui
27-apr.-2024

De ce este bine să plătești facturile la utilități cât mai rapid din momentul în care le primești?

- Advertisement -

Orice furnizor de servicii cu facturare periodică îți oferă un termen rezonabil în care să efectuezi plata fără a avea parte de penalități. De asemenea, consumatorii sunt protejați de legislație în acest sens, fiind imposibile clauzele abuzive contractuale cu privire la termenele de plată a facturilor de utilități sau alte servicii pe bază de abonament.

În cazul facturilor emise de operatorii de telefonie, internet și cablu TV / satelit TV, de obicei facturarea lunară se realizează în avans: se emite factura pentru luna în curs, conform serviciilor stabilite prin contract. Doar serviciile folosite suplimentar sunt incluse în următoarea factură. Pentru servicii fixe și mobile de telefonie, internet și televiziune, vorbim așadar despre abonamente pre-paid.

În schimb, în cazul facturilor pentru utilități care se tarifează strict în funcție de consum – facturi gaze naturale, energie electrică, apă curentă etc. – acestea vor fi emise în luna următoare prestării serviciilor respective. În funcție de consumul de resurse, factura emisă ulterior reflectă în mod exact (sau estimat) costul aferent. Volumul consumat de gaze naturale, curent electric sau alte astfel de resurse se transpune în factura imediat următoare. Ceea ce consumi în luna X, se include de obicei în factura emisă în luna X + 1, iar termenele de plată pot fi, în funcție de situație, chiar până în luna X + 2.

Cel mai „sănătos” obicei pentru bugetul personal este să nu lași facturile să se adune și să le plătești cât mai rapid după ce le primești. Se recomandă de altfel ca, atunci când primești salariul, prima grijă să fie achitarea tuturor facturilor – cheltuielile obligatorii, pe care ți le-ai asumat personal sau în gospodărie.

Amânarea plății unor astfel de facturi poate determina acumularea datoriilor. Evident, cu cât ai mai mult de plată, cu atât îți va fi mai greu. Mai mult decât atât, poți ajunge și în baze de date ale operatorilor cu privire la comportament de rău-platnic, ceea ce ți-ar putea determina probleme în viitor, în unele situații. De preferat este să nu eșalonezi cheltuielile lunare de acest gen, deci să nu apelezi la creditare decât în situații speciale, ca excepție de la regulă. Împrumuturile de la bănci și IFN-uri sunt ideale mai degrabă pentru a cumpăra bunuri de folosință îndelungată sau pentru a plăti pentru vacanțe, studii ori alte nevoi sau dorințe.

O altă potențială problemă dacă amâni plata facturilor la utilități spre ultimele zile ale termenului de plată: ai putea uita de facturi și să acumulezi datorii fără să îți dai seama. O altă situație nedorită: se pot ivi alte cheltuieli pe parcursul perioadei și observi că nu mai ai sumele necesare atunci când facturile ajung la scadență. Evident, sumele vor atrage după sine penalități, deci vei ajunge să plătești mai mult în cele din urmă. Cel mai simplu este să faci plăți online pentru facturi, eventual direct pe platforma web a furnizorului, în contul de client.

Pentru ca facturile să nu te ia niciodată prin surprindere, este bine să ai un buget de venituri și cheltuieli și să îți administrezi cât mai bine banii. Online se pot găsi multe sfaturi în acest sens, educația financiară fiind un subiect de tot mai mare interes și în România.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.