De Dragobete, viceprimarii Vasluiului sunt repuși în funcție cu toată opoziția ciracilor lui Buzatu

Lucian Braniște și Cătălin Mîndru

DECIZIE… De Dragobete, opoziția unită din Consiliul Local (CL) Vaslui a primit un cadou nesperat. Lucian Braniște (PNL) și Cătălin Mândru (USR) se pot întoarce în fotoliile de viceprimar, chiar dacă ciracii lui Buzatu au încercat să se joace de-a administrația, blocând numirile celor doi. Au reușit doar două luni, până când judecătorii ieșeni le-au arătat pisica novicilor juriști de la PSD. Curtea de Apel Iași a decis casarea sentinței dată de o instanță din Vaslui, loială PSD, care a decis suspendarea hotărârii alegerii celor doi viceprimari ai opoziției unite, până la judecarea fondului. Pesediștii au încercat astfel să-i intimideze pe liberali și useriști care au majoritatea, transmițându-le că ei încă fac legea în CL. Dar totul s-a terminat, după circul din instanțele vasluiene. După ce tribunalul Vaslui a suspendat hotărârera de CL din 9.12.2020, am asistat la o adevărată șaradă în ianuarie și februarie, cu judecători care se recuzau din oficiu sau tergiversări trase de păr. Așa se întâmplă când la Vaslui Buzatu și PSD au reușit să subjuge o parte din justiție, transformând-o în divizia de opresiune a partidului.

O decizie halucinantă și total în afara spiritului legii avea să producă o premieră la Vaslui. Judecătorii vasluieni au reușit performanța să suspende numirea viceprimarilor Vasluiului, după ce au validat rezultatele alegerilor care au consfințit o nouă majoritate în CL Vaslui, formată din USR – Plus și PNL. Opoziția unită a reușit în două râduri să-și pună viceprimarii și, în două rânduri, pesediștii au răsturnat situația, găsind tot felul de chichițe pentru a-i suspenda. Ultima dată cu complicitatea judecătorilor vasluieni, care au subestimat puterea electoratului de a-și alege conducători pe următorii patru ani. Supărarea pesediștilor vine pe fondul faptului că ei încă nu credeau că au pierdut controlul în CL. Din totalul de 21 de consilieri, 12 sunt ai opoziției unite. La ședința din decembrie 2020 s-au agățat de ideea că cinci consilieri PSD au lipsit, fiind carantinați din cauza infecției cu virusul Sars-Cov-2 și nu au putut vota viceprimarul. Cu și fără votul lor, tot aia ar fi fost. Cei 12 consilieri PNL-USR-Plus aveau suficiente voturi pentru a-și alege ce viceprimari doreau ei. O situație similară a fost și la Consiliul Județean Vaslui. Acolo majoritatea PSD-ALDE și-a ales vicepreședinții, deși nu toți consilierii PNL sau USR fuseseră validați. Însă având majoritatea deja formată, nici PNL și nici USR nu au contestat și au acceptat că acolo electoratul a stabilit o cu totul altă coaliție care să conducă. Consilierii locali PSD nu au făcut altceva prin demersul lor, demontat de judecătorii ieșeni, decât de a bloca activitatea Primăriei Vaslui, chiar dacă pe 27 septembrie electoratul a stabilit că CL-ul să fie condus de PNL și USR-Plus, iar executivul să fie asigurat de Vasile Pavăl. Nu este prima dată când judecătorii vasluieni se joacă cu suveranitatea vasluienilor. Au mai făcut-o la referendumul de la Pungești, tot după ce au primit ordin de la Buzatu.

Ce spune sentința de la Curtea de Apel Iași

Judecătorii ieșeni au “admis recursul declarat de CL Vaslui împotriva sentinței 495/ca/2020, pronunțată de Tribunalul Vaslui, sentință pe care o casează. Respinge acțiunea formulată de reclamant PSD – Filiala Vaslui, în contradictoriu cu CL Vaslui”, așa cum se arată în dispozițivul publicat pe site-ul instanței. Această sentință este definitivă și, prin urmare, de mâine, chiar de Dragobete, Lucian Braniște și Cătălin Mândru pot veni la serviciu. “Astăzi s-a judecat apelul la Curte prin care s-a suspendat hotărârea privind numirea celor doi viceprimari. După dezbateri, instanța ne-a admis recursul și a casat decizia de la Tribunalul Vaslui. Asta înseamnă că cei doi viceprimari sunt repuși în funcție și urmează să se judece fondul contestației depuse de PSD. Dar avem șanse mari să câștigăm și la fond, fiindcă problema cea mai importantă ținea de dreptul celor cinci consilieri izolați de a vota. Ori, Curtea de Apel a constatat că nu există o procedură de vot secret pentru cei care erau în on-line și nu era obligația CL Vaslui de a găsi o modalitate pentru a le asigura dreptul de vot”, a declarat avocatul Consiliului Local Vaslui, Radu Bobârnat.
7 COMENTARII

 1. Salutare!!!!… Atenție ce bani se sifoneaza acum cât vorbim domnilor Viceprimari…. La goscom trebuie neapărat schimbata conducerea… Domnul de acolo are firma Nording construct care face toate lucrările cu ajutorul mașinilor și utilajelor în interes personal… La blocurile Anl din zonă, ălea 3, domnul ex viceprimar cazacu a lăsat niște camere goale sa le dea la prieteni… Atenție dlor viceprimari și la lucrările cu încredințare directa :aceeași firma câștigătoare :consprest :dl castană Jan… Mai rupeți oleacă și mai dați și la altii

 2. Si cam ce au de gând sa lucreze domnii viceprimari cu “mare determinare” ?
  Freacă menta sau freacă menta mai cu foc ?
  Cine are în atribuții furnizarea de apă sa-și miște crul mai repede sa rezolve hoțiile adunate de ani de zile ca ne-au rupt la alegeri cu promisiuni și sigur trebuie sa aibă unul din ei asa ceva în atribuții.

 3. Doamna Zinaida , constatam ca aceasta putere a statului nu-si indeplineste in multe cazuri atributiile stabilite prin legile Romaniei si deciziile date sunt date ori din interes ori din slaba calitate a celor care emit deciziile !

 4. Cașalotule care ai scris articolul ăsta de toată jena, dacă tu îți permiți să spui despre una din puterile Statului că este părtinitoare și dă decizii aberante – iar tu pentru asta vei rămâne nesancționat, înseamnă că vă meritați unii pe alții iar noi suntem toți o apă și-un pământ.
  După ce în decursul anilor ai scăldat în lături instituții, personalități și cetățeni ai Vasluiului, nici măcar să te căiești nu știi. Rușine să îți fie!
  Ar fi putut mulți să îți spună cum ești și ce nu vei deveni vreodată dar și-au dat seama că n-au cui.
  Până și primarul Pavăl are o vorbă care se referă la caracterul tău: dacă te bagi în troacă, te mănâncă porcii.

 5. Paval in nemernicia lui le v a da tributii nesenificative in cadrul primariei, pentru ca cei doi sa nu fie vizibili in ochii cetatenilor, ca sa si pata face el jocurile ( sa fure) nestingherit bugetul local.

LĂSAȚI UN MESAJ