spot_imgspot_img
10.4 C
Vaslui
28-mart.-2024

De la București, Ponea face anunțul! Carnea de miel certificată poate fi cumpărată direct de la stâni

- Advertisement -
Mihai Ponea, șeful Direcției Generale de Siguranță a Alimentelor

ANUNȚ… Numit de câteva luni în fruntea celei mai importante direcții din cadrul Autorității Naționale veterinar Sanitare și pentru Siguranța Alimentului (ANSVSA), vasluianul Mihai Ponea a reușit să-i convingă pe colegii săi din minister că tradiția achiziționării mieilor direct de la stâni nu trebuie întreruptă. A găsit soluții concrete ca românii să poată cumpăra direct de la ciobani, carne proaspătă de miel, dar controlată din punct de vedere sanitar-veterinar și validă pentru consum. Astfel, acesta a reușit să nu întrerupă acest ritual împământenit de sute de ani în România, cum este sacrificarea mieilor înainte de Paște. Totodată, acesta a scris și regulile pe care fermierii trebuie să le respecte, dacă vor să-și amenajeze provizoriu la stână, un spațiu special pentru aceste sacrificări. Astfel, s-a pus capăt speculațiilor din presă, că mieii, anul acesta, nu mai pot fi tăiați la stână. „Noi (n.r. ANSVSA) am făcut o notă către toate DSVSA din județe și am explicat cum pot fi autorizate temporar spațiile pentru sacrificarea mieilor de Paște, din fermele mici care nu au abatoare. Am văzut că au apărut foarte multe informații eronate în presa din toată țara și de aceea am decis, în special pentru vasluienii mei, să comunic prin intermediul dvs. normele pe care noi, cei din ANVSA, le-am făcut special pentru Sărbătorile Pascale din acest an”, a declarat în exclusivitate pentru Vremea Nouă, directorul Direcției Generale de Siguranța Alimentelor din ANVSA, Mihai Ponea.

Lucian TIMOFTICIUC

Vasluianul Mihai Ponea, care ocupă un post cheie în administrația centrală, fiind șeful direcției Generale de Siguranță a Alimentelor, vine cu vești bune pentru români. Mieii pot fi tăiați anul acesta direct la stâni, dar sub supravegherea medicilor veterinari. Astfel, în perioada următoare, ciobanii care dețin stăni pot obține o autorizație provizorie pentru amenajarea unui loc special unde să sacrifice mieii, respectând norme minime de igienă. “ANSVSA vine în întâmpinarea consumatorilor care doresc să își achiziționeze carne de miel pentru prepararea bucatelor tradiționale, direct de la stâni, dar care să fie controlate sanitar veterinar și validă pentru consum. Astfel, pentru perioada 21 aprilie -1 mai 2021, este permisă sacrificarea mieilor și în spații amenajate și autorizate temporar. Aceste spații, în care sunt respectate condițiile prevăzute de legislație, se pot organiza de către autoritățile locale, asociațiile de fermieri și sunt aprobate pentru funcționare temporară de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) județeană și unde este asigurată supravegherea sanitară veterinară”, spune Mihai Ponea. Acesta vine și cu precizări importante pentru crescătorii de animale și le spune ce au de făcut pentru a-și autoriza un spațiu special în cadrul fermelor lor. „Pentru a veni în sprijinul fermierilor care doresc să-și valorifice animalele și al consumatorilor care doresc să achiziționeze miei direct de la fermă, s-a creat posibilitatea amenajării unui spațiu temporar de sacrificare la nivelul fermelor. DSVSA județeană aprobă funcționarea unui astfel de spațiu dacă sunt asigurate la nivelul fermei facilități, astfel încât să fie respectate regulile de igienă, de bunăstare a animalelor și de eliminare a suproduselor rezultate în urma sacrificării. De asemenea, trebuie asigurată supravegherea sanitară pentru controlul animalelor și al cărnii”, a mai spus acesta.

Carnea de miel sacrificat în gospodării se va folosi doar pentru consumul propriu

Mihai Ponea a venit cu precizări suplimentare pentru ziarul Vremea Nouă, comunicându-ne exact locurile de unde mai poate fi achiziționată carne de miel proaspătă pentru Sărbătorile Pascale, pentru cei care nu au posibilitatea să o ia de la sursă (de la stâni). „Achiziționarea cărnii de miel se poate face și din piețe agroalimentare, magazine alimentare, carmangerii, supermarketuri, unități autorizate sanitar veterinar, care oferă garanția unor produse sigure, controlate de personal de specialitate. Carnea provenită de la mieii sacrificați în gospodărie se va folosi doar pentru consumul propriu. Atenționăm consumatorii să achiziționează carcase de miel care au marca de sănătate de formă ovală, iar în cazul carcaselor comercializate direct consumatorului final din centrele amenajate temporar, acestea trebuie să fie ștampilate cu marca de sănătate de formă rotundă. În cazul mieilor, marca de sănătate se aplică pe carcasele de miel în regiunea greabănului (între gât și spinare) și atestă că animalele au fost controlate ante-mortem și post-mortem de către medicii veterinari oficiali, iar carnea este corespunzătoare pentru consum.

Mihai Ponea ne învață cum să recunoaștem carnea de miel din piețele agroalimentare

SFATURI… Directorul general al Direcției Siguranța Alimentelor a precizat pentru ziarul nostru cum se poate recunoaște ușor carnea de miel, desființând mitul urban cu mieii care latră. „Carnea de miel are culoare roșu-deschis, de consistență fermă, cu fibra musculară fină. Carnea poate fi ușor marmorată, seul este alb, uscat, sfarâmicios. Carnea mieilor are miros specific de specie, fără alte mirosuri străine.Suprafața carcaselor trebuie să fie curată, fără urme de contaminare cu păr, lână, fecale, etc, iar în interior la nivelul abdomenului sau toracelui nu trebuie să fie identificate acumulări de sânge, conținut gastric sau părți tăiate de organe. Dacă se prezintă carcasele cu capul atașat, atunci acesta trebuie să fie jupuit și curățat corespunzător, fără urme evidente de murdărie sau sânge. Recomandăm cetățenilor să achiziționeze produse alimentare numai din locuri sau spații autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, pentru că există garanția controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor”, a spus Mihai Ponea, la final.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.