spot_imgspot_img
9.6 C
Vaslui
24-apr.-2024

De luni, nunțile și botezurile vor fi interzise. Certificatul verde la locul de muncă! Iată lista completă a restricțiilor!

- Advertisement -

OFICIAL:

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a luat, în urmă cu puține minute, mai multe măsuri restrictive care să stopeze transmisia comunitară intensă a coronavirusului.

Iată propunerile făcute de autoritățile sanitare, care cel mai probabi, vor intra în vigoare începând de luni.

Art.1 Se propune interzicerea circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 22,00-05,00, indiferent de rata de incidență cumulată la 14 zile, pentru o perioadă de 30 zile, cu următoarele excepții:

  1. deplasarea persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;
  2. deplasarea persoanelor în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
  3. deplasarea persoanelor pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
  4. deplasări ale persoanelor în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
  5. deplasarea persoanelor din motive justificate, precum vaccinarea, îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie;

(2) Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, prevăzut la alin. (1) lit. a), persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID-19, pe suport hârtie sau în format electronic, iar în cazul cetățenilor străini și apatrizi definiți potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prin intermediul documentului de vaccinare emis de unitatea sanitară din afara României unde a fost administrat vaccinul sau, după caz, a documentului care atestă trecerea, prezentat în limba țării respective și în limba engleză sau prezentat în limba română.

(3) Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, prevăzut la alin. (1) lit. b), persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

(4) Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, prevăzut la alin. (1) lit. c)-e), persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil care trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei, motivul deplasării, data completării și semnătura.

ART.2 (1) Se propune interzicerea desfășurării activității operatorilor economici care activează în domeniul comerțului/prestărilor de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, indiferent de rata de incidență cumulată la 14 zile, pentru o perioadă de 30 zile, în intervalul orar 21,00-05,00. Între orele 21,00-05,00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

(2) Măsura prevăzută la alin. (1) se aplică și activităților sau evenimentelor organizate și desfășurate de persoanele fizice, operatorii economici, instituțiile publice în următoarele domenii:

  1. instituții muzeale, biblioteci, librării, cinematografe, studiouri de producție de film și audiovizuală, instituții de spectacole și/sau concerte, școli populare de artă și meserii, organizate și desfășurate în spații închise sau deschise;
  2. săli de sport și/sau fitness;
  3. jocuri de noroc;
  4. piscine interioare;
  5. locuri de joacă pentru copii;
  6. săli de jocuri;
  7. târguri, bâlciuri, talciocuri.

(3) Activitatea cu publicul a operatorilor economici prevăzuți la alin. (1) care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor, cafenelelor, etc., în interiorul clădirilor, precum și la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 05,00-21,00.

(4) Activitatea cu publicul a operatorilor economici care activează în domeniul comerțului/prestărilor de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, prevăzuți la alin. (1), cu excepția celor prevăzuți la alin. (3), se desfășoară până la capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 05,00-21,00.

(5) Organizarea și desfășurarea activităților prevăzute la alin. (2) este permisă, în intervalul orar 05,00-21,00, până la 30% din capacitatea maximă a spațiului.

(6) Prin excepție de la prevederile alin. (1), (2), (3) și (4), unitățile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum și operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane și rutier de mărfuri își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

ART. 3 (1) Se propune interzicerea activității în baruri, cluburi și discoteci.

(2) Se propune interzicerea, pentru o perioadă de 30 zile, a organizării și desfășurării evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive etc.), cursurilor de instruire, workshop-urilor și conferințelor, precum și a concertelor și spectacolelor organizate în alte spații deschise sau închise cu excepția celor special destinate care aparțin instituțiilor de spectacole și/sau concerte.

(3) Se propune ca, pentru o perioadă de 30 zile, competițiile sportive să poată fi organizate și desfășurate pe teritoriul României fără participarea spectatorilor.

(4) Se propune ca, pentru o perioadă de 30 zile, mitingurile și demonstrațiile să poată fi organizate cu participarea a cel mult 100 de persoane și doar dacă toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

(5) Se propune ca activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective, să se desfășoare în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult cu asigurarea unei suprafețe de 2 mp pentru fiecare persoană și purtarea măștii de protecție.

(6) Se propune ca activitățile recreative și sportive să poată fi desfășurate în aer liber cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună și doar dacă toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

ART.4 (1) Se propune ca accesul la toate activitățile și evenimentele organizate în perioada de 30 de zile pentru care se propun măsurile din prezenta hotărâre, precum și accesul în cadrul centrelor comerciale, unităților de cazare, restaurantelor, cafenelelor sau altor unități de alimentație publică în care se pot consuma produse alimentare sau băuturi alcoolice sau nealcoolice comercializate, să fie permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală și care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

(2) De la obligația prevăzută la alin. (1) referitoare la accesul controlat sunt exceptate activitățile religioase precum și cele din unitățile de alimentație publică în care doar se comercializează produsele alimentare și băuturile alcoolice sau nealcoolice dispuse în afara centrelor comerciale, târgurile, bâlciurile și talciocurile.

(3) Obligația de vaccinarea sau trecere prin boală impusă pentru participarea la activitățile și evenimentele prevăzute la art. 3 sau pentru acces în incinta centrelor comerciale, unităților de cazare, restaurantelor, cafenelelor sau altor unități de alimentație publică în care se pot consuma produse alimentare sau băuturi alcoolice sau nealcoolice comercializate, nu se aplică copiilor care au vârsta mai mică sau egală cu 12 ani dacă sunt însoțiți de un adult vaccinat sau trecut prin boală.

ART.5 (1) Se propune ca angajatorii din sistemul privat, autoritățile şi instituțiile publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanțare şi subordonare, precum şi regiile autonome, societățile naționale, companiile naționale şi societățile la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială să organizeze programul de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puțin 50% din angajați, acolo unde specificul activității permite această modalitate de desfășurare a muncii.

(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), se propune ca în situația în care nu se poate desfășura activitatea în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, aceasta să se organizeze și desfășoare în schimburi, cu respectarea strică a măsurilor de protecție sanitară.

(3) În cazul în care angajatorii nu pot organiza activitatea în condițiile alin. (1) sau (2) se propune intensificarea verificărilor privind respectarea măsurilor de prevenire și combatere a virusului SARS-CoV-2.

ART.6 (1) Se propune ca accesul tuturor persoanelor, cu excepția angajaților, în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public, să fie permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării, cu obligația de a verifica la intrarea în locație, prin intermediul certificatului digital al UE privind COVID-19 care va fi scanat de personalul propriu, iar în cazul cetățenilor străini și apatrizi definiți potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prin intermediul documentului de vaccinare emis de unitatea sanitară din afara României unde a fost administrat vaccinul sau, după caz, a documentului care atestă trecerea prin boală sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, prezentat în limba țării respective și în limba engleză sau în limba română.

(2) Se propune ca prevederile alin. (1) să se aplice și pentru operatorii economici care funcționează în clădiri de birouri private în care își desfășoară activitatea cel puțin 50 de persoane simultan.

(3) Instituțiile publice și operatorii economici prevăzuți la alin. (1), vor întreprinde măsurile necesare pentru asigurarea accesului cetățenilor la serviciile publice oferite, în situații urgente (certificat de deces, certificat de naștere, etc.) și persoanelor care nu fac dovada vaccinării, trecerii prin boală sau testării, prin organizarea activității în mediul on-line, în spații deschise, la ghișee dispuse direct în exteriorul clădirilor sau în orice alte condiții care să asigure respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2.

(4) Se propune reglementarea accesului angajaților în toate sediile instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatorii economici cu capital public, precum și în clădiri de birouri private în care își desfășoară activitatea cel puțin 50 de persoane simultan, prin limitarea acestuia doar la persoanele care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării.

(5) Obligația de vaccinarea sau trecere prin boală impusă pentru permiterea accesului în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public, sau în clădirile de birouri private în care își desfășoară activitatea cel puțin 50 de persoane simultan, nu se aplică copiilor care au vârsta mai mică sau egală cu 12 ani dacă sunt însoțiți de un adult vaccinat sau trecut prin boală.

ART. 7 (1) Se abilitează Ministerul Educației în vederea emiterii ordinului de ministru pentru acordarea unei vacanțe suplimentare de două săptămâni pentru învățământ preșcolar, primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal în perioada 25.10.2021-05.11.2021, precum și pentru stabilirea ulterioară, dar nu mai târziu de data de 05.11.2021 a modificărilor privind structura anului școlar.

(2) Se propune emiterea de către Ministerul Educației a unei instrucțiuni prin care să se recomande instituțiilor de învățământ superior din sistemul național de învățământ trecerea în online a tuturor activităților în perioada 25.10.2021-05.11.2021.

ART. 8 (1) Se suspendă activitățile care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în toate unitățile de învățământ privat, inclusiv în cele cuprinse în Registrul special al organizațiilor furnizoare de educație care organizează și desfășoară pe teritoriul României activități de învățământ corespunzătoare unui sistem educațional din altă țară, pentru perioada 25.10.2021-05.11.2021.

(2) Se propune suspendarea activităților cu prezența fizică la nivelul tuturor unităților sau operatorilor economici care desfășoară activități tip after-school, în perioada 25.10.2021-05.11.2021.

ART. 9 (1) Se propune instituirea obligativității purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, în toate spațiile publice închise și deschise, precum și la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun.

(2) Se exceptează de la măsura prevăzută la alin. (1), următoarele categorii de persoane:

  1. copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
  2. persoanele care sunt singure în birou;
  3. prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  4. reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  5. persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.

STIRE INITIALA

VARIANTE… Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, susține că în prezent nu se întrevede finalul pandemiei de COVID-19, existând posibilitatea ca numărul infectărilor să ajungă la peste 20.000 de cazuri zilnic. Printre măsurile discutate vineri în ședința CNSU vor fi propuse restricții dure.

Printre acestea ministrul interimar a declarat la Digi24 că vor fi interzise toate evenimentele private –  nunți, botezuri, petreceri – inclusiv pentru persoanele vaccinate. În restaurante și cafenele accesul va fi permis doar pentru cei care prezintă un certificat verde. De la regula prezentării certificatului verde sunt exceptate farmaciile și magazinele. Cseke Attila a mai spus că, în privința evenimentelor private, precum nunți, botezuri și orice fel de alte evenimente, de luni „va fi o interdicție totală”. „Aici și cei care sunt vaccinați sau au certificatul verde vor fi supuși la această măsură pentru că realitatea ne-a arătat că nu am reușit să controlăm. Vor fi interzise evenimente private, nunți, botezuri, onomastică, orice altceva, că e spațiu închis sau deschis. Restaurantele, cafenelele pot să rămână deschise pentru vaccinați. La partea de spații culturale, în mod sigur doar pentru cei care au certificat verde și este în discuție să coborâm procentul, pragul spectatorilor la evenimentele culturale – de la 50% la 30%, vom vedea mâine (vineri – n.r.)”, a mai spus ministrul Sănătății. Măsurile propuse de ministrul Sănătății vizează inclusiv angajații din sistemul public. Certificatul verde va fi obligatoriu în aproape orice activitate curentă și la intrarea în orice instituție privată, a declarat, joi seara, ministrul Sănătății, Cseke Attila. Ministrul a reafirmat că își asumă obligativitatea prezentării certificatului verde în sistemul de Sănătate. „Eu am propus și îmi asum certificatul verde în Sănătate. E un mesaj care trebuie dat în mod evident. Acolo sunt texte foarte clare de sancțiuni, de la 50.000 de lei în sus, pentru conducătorul unității care permite accesul unui angajat fără certificat verde, că despre asta vorbim”, a spus Cseke Attila. Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, susține că în prezent nu se întrevede finalul pandemiei de COVID-19, existând posibilitatea ca numărul infectărilor să ajungă la peste 20.000 de cazuri zilnic. Printre măsurile discutate vineri în ședința CNSU vor fi propuse restricții dure.

Măsurile propuse de ministrul Sănătății vizează inclusiv angajații din sistemul public

Certificatul verde va fi obligatoriu în aproape orice activitate curentă și la intrarea în orice instituție privată, a declarat, joi seara, ministrul Sănătății, Cseke Attila. Ministrul a reafirmat că își asumă obligativitatea prezentării certificatului verde în sistemul de Sănătate. „Eu am propus și îmi asum certificatul verde în Sănătate. E un mesaj care trebuie dat în mod evident. Acolo sunt texte foarte clare de sancțiuni, de la 50.000 de lei în sus, pentru conducătorul unității care permite accesul unui angajat fără certificat verde, că despre asta vorbim”, a spus Cseke Attilala Digi 24.

Ministrul a mai spus că în 30 de zile cel care nu prezintă certificatul verde va rămâne fără contract de munc

„Avem puncte de vedere de parcă România ar fi singura țară care face… de parcă am fi inventat noi roata acum. Această măsură este în vigoare, chiar într-o formă mai dură, în foarte multe țări din Europa care astăzi au ridicat restricțiile sau se gândesc la asta și nu se uitp la asemenea imagini. Nu suntem noi care am înnebunit și vrem să introducem această măsură”, a spus Cseke Attila. Întrebat unde va fi folosit certificatul verde, de luni, ministrul interimar al Sănătății a spus că „în afară de magazinele alimentare, de farmacii (…), în toate celelalte instituții, și în instituții publice pentru toți vizitatorii care se duc în administrația publică centrală și locală. Și în sfera privată probabil o să propunem, pentru birouri, pentru clădiri, firme care au mai mult de 50 de angajați, pentru cei care sunt vizitatori”. Pentru angajați, Guvernul nu poate să propună, însă va face obiectul unei legi care să treacă prin Parlament, fiind vorba despre dreptul constituțional la muncă. Ministrul Sănătății, Cseke Attila, a precizat că reducerea mobilității pentru persoanele nevaccinate este o măsură de protecție care trebuie urgent implementată, întrucât secțiile de ATI, aflate în colaps în acest moment, sunt pline cu persoane care nu s-au vaccinat.Ministrul interimar a vorbit și despre cei care nu cred în vaccinare și contestă introducerea certificatului verde, în condițiile în care acest document este utilizat în toate țările occidentale.

„Și Franța e „neconstituțională”, și Germania e „nedemocratică” și Italia la fel și așa mai departe. Adică, nu știu dacă e frumos ca un ministru să spună așa ceva: toți ăștia sunt proști și noi suntem deștepți, noi știm mai bine că nu avem nevoie de acest certificat și o parte a societății are o părere împotriva vaccinului. Vorbim despre cei care nu înțeleg că tot Occidentul, toată lumea civilizată s-a vaccinat și, uitați, ridicare de restricții și așa mai departe și nu s-a întâmplat absolut nimic din toate teoriile astea conspiraționiste, despre ce-ți face vaccinul, dar o parte a societății crede în continuare că ce-ți face vaccinul”, a spus ministrul.

Ministrul Sănătății: “Vom avea și valul 5 dacă nu ajungem la 70% vaccinare”

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila spune că românii trebuie să se vaccineze, pentru a se imuniza, pentru că dacă vaccinarea se va opri la 40 – 50% din populație este posibil să avem și valul 5, dar și alt val al pandemiei. „Toți vom fi imunizați. Întrebarea e cum vrem să ne imunizăm”. Dacă numărul mare al celor care, speriați de valul 4, merg să se vaccineze se va diminua, este posibil ca România să nu termine pandemia și să aibă și valul 5, dar și alt val de coronavirus, a spus Cseke Attila. „Ideea e că noi aici nu putem să ne oprim la 40% sau la 50%. Asta trebuie să înțelegem cu toții. Valul acesta 4 la un moment dat va trece. Întrebarea este cum va trece. Dar evident va trece. Noi dacă ne oprim la un moment dat sau când o să fim pe panta descendentă și o să creadă iarăși o parte a societății că am scăpat deja, că suntem spre scăpare și oricum nu se întâmplă și vine Crăciunul și sărbătorile de iarnă și atunci nu va mai fi nicio problemă…Dacă noi acum nu continuăm și nu mergem până la 70 – peste 70%, noi vom avea și valul 5, s-ar putea să avem și alt val. Asta ne spun toți specialiștii cu care se consultă și ministrul interimar al Sănătății”, a spus ministrul iterimar al Sănătății Cseke Attila. Ministrul Cseke spune că într-un final „toți vom fi imunizați” și trebuie să fim conștienți de acest lucru. „Întrebarea e cum vrem să ne imunizăm? Prin calea mai ușoară și de protecție prin care ne apărăm pe noi înșine și pe cei de lângă noi?Sau vrem să trecem prin boală cu toate riscurile unele dintre ele fatale?”, spune Cseke Attila.

Efectele restricțiilor se vor vedea după 14 zile

Acesta a afirmat, în privința restricțiilor anunțate, că efectele se vor vedea după 14 zile: „Poți să vezi dacă efectul a fost semnificativ sau mai puțin semnificativ și atunci anumite măsuri pot fi înăsprite dacă nu sunt îndestulătoare sau unele măsuri pot să fie prelungite”. Lista cu restricțiile care se vor aplica de luni va fi stabilită vineri în cadrul ședinței Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) . Toate aceste măsuri vor fi ulterior aprobate într-o ședință de Guvern, programată tot vineri după-amiază.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Si tocmai BOR e scutit, liber fără nici o restricție la orice paranghelie
    Se cam leagă acum treburile cu alegerea lui Tătaru, i-au dat și medalii, cum sa fie el nesimțit sa le pună restricții ca celorlalți muritori

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.