spot_imgspot_img
8.8 C
Vaslui
27-apr.-2024

De Sfinții Împărați Constantin și Elena, Biserica Albă împlinește 10 ani de când strălucește pe dealul din Fundu Văii (FOTO)

- Advertisement -

De la Fundu Văii în jos,
Pe un deal frumos,
Se ridică ‘naltă,
Cum n-a mai fost altă,
O falnică ctitorie,
O biserică, ca o bijuterie!

Așa ar fi sunat o baladă în comuna Lipovăț dacă biserica din satul Fundu Văii ar fi fost ridicată acum câteva sute de an. Dar ctitoria familiei Neacșu a împlinit doar 10 ani și este una dintre cele mai frumoase biserici care s-a ridicat în ultima perioadă în satele de pe Colinele Tutovei. Satul Fundu Văii este așezat într-un loc mirific, încremenit în timp, înconjurat de păduri și departe de tumultul cotidian. Ridicarea bisericii a fost o mare reușită pentru comunitate. Un lăcaș de închinăciune era de abia în satul vecin, Căpușneni, iar fie de era cununie religioasă sau înmormântare, sătenii trebuiau să frământe noroaiele cale de patru kilometri pentru a-și îndeplini rânduielile. Dar odată cu ridicarea bisericii, totul s-a schimbat ca prin minune. În jurul acestui lăcaș de cult, edilul comunei a făcut grădiniță, școală și cămin cultural. Ba mai mult, a asfaltat și drumul prin sat de la drumul județean, iar acum dealul spre biserică și spre cimitirul nou se face pe un drum modernizat. “Eu împreună cu soția mea, care este fiică a acestei comunități, am dăruit o biserică satului, iar primarul a făcut restul. Acum, după zece ani de la finalizarea proiectului nostru de suflet, nici nu-mi vine să cred ochilor ce văd: o școală și grădiniță nouă, un cămin cultural dotat cu tot ce trebuie, dar și drumul asfaltat. Locul acesta unde am ridicat noi biserica s-a transformat într-un fel de centru cultural al satului. Așa văd eu un adevărat parteneriat între un privat și o autoritate publică. Primarul a făcut o infrastructură vrednică de un sat european. Eu aici o să mă retrag verile cu soția, la bătrânețe. Fiii acestui sat au acum la ce se întoarce”, a spus Lazăr Neacșu.

Biserica albă din Fundu Văii, făcută după schițele lăcașului de cult din curtea Spitalului Județean

Alegerea locului ridicării acestei biserici care are Hramul Sfinților Împărați Constantin și Elena este de toată pomina. “Eram cu domnul Neacșu și căutam un loc pentru biserică. La început ne-am dus pe versantul opus, unde acum este biserica. Domnul Neacșu zicea ca intrarea bisericii să se facă pe partea de la stradă. Dar parcă ceva nu ne dădea pace și o voce interioară ne spunea să mai căutăm. Am mai găsit un loc care era proprietatea cuiva, dar a cerut prea mulți bani și uita așa am ajuns în acest mic colț de rai unde suntem astăzi. Aici era terenul primăriei, iar peisajul era superb. Chiar dacă erau bălării, cu toții am fost de acord că aici este locul și deodată un tril minunat al păsărilor din pădure s-a înălțat către cer. Atunci am înțeles  că e semn divin și că este locul perfect pentru ridicarea bisericii. Am făcut imediat o ședință de consiliu local și am donat terenul pentru parohie și uitați-vă ce mândrețe de biserică s-a ridicat pe această colină. S-a făcut și cimitirul și vă rog să obsersați ce îngrijit este și ce monumente frumoase și-au făcut oamenii, semn că prețuiesc darul făcut de ctitor”, a spus longevivul primar din comuna Lipovăț, Valerian Hrițcu. Biserica din satul Fundu Văii este a doua ctitorie a familiei Neacșu, care în total a ridicat trei biserici, două în județul Vaslui și una în Sectorul 4 din București. Aceasta este făcută după modelul bisericii din curtea Spitalului Județean Vaslui și lucrările au durat 5 ani. “După ce am terminat de construit biserica în stil ștefanian din satul soțului meu, Muntenii de Sus, am hotărât împreună să facem și aici o biserică. A fost dorința mea, mai ales că satul nostru nu a avut biserică niciodată. Mergeam la Căpușneni, la slujbe, la cununii și la înmormântări. Lucrurile s-au accelerat după ce fratele meu s-a cununat religios și noi am fost nași. Am mers pe jos patru kilometri, că așa era obiceiul, iar pe soțul meu l-au bătut pantofii rău de tot. La masă a spus: de mâine ne apucăm de biserică și imediat împreună cu episcopul locului, în 2007, s-a pus piatra de temelie. Astăzi mă uit la biserică și nu-mi vine să cred că au trecut 10 ani. Dar mă bucur că astfel m-am legat mai mult de locurile natale. Am renovat casa bătrânească și verile mai venim de la București să ne deconectăm. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că ne-a dat putere să ridicăm acest așezământ și mă rog să o terminăm și pe cea de la București, din sectorul 4, care este construită în stil brâncovinean. Proiectul acestei biserici a fost făcut de același arhitect care a făcut biserica de la Spitalul Județean Vaslui. Și seamănă. Mie mi-a plăcut biserica și soțul s-a ocupat de restul. Vreau și acum, după 10 ani de la sfințire, să-i mulțumesc domnului arhitect pentru proiect, fiindcă este unul foarte frumos și aproape că l-a făcut cadou satului meu natal”, a spus Elena Neacșu, fostă Puiu.

Oaspeți de seamă la hramul bisericii. A venit și preotul care a pus piatra de temelie a acestui lăcaș

La slujba de Vecernie de dinaintea Hramului Bisericii “Sfinților Împărați Constantin și Elena” din Fundu Văii,  un sobor de patru preoți au cântat Slăvă lui Dumnezeu. A fost prezent și preotul Ciprian Căpriță, cel care a fost paroh în perioada când s-a ridicat acest lăcaș. Acum acesta slujește la cea mai veche biserică din Bârlad, Vovidenia. “Cu emoții revin aici, în locul meu drag. Mă uit la frumoasa biserică și parcă văd în fața ochilor filmul ridicării construcției, în cele mai mici amănunte. A fost greu, dar mă simt împlinit. Mulțumesc familiei Neacșu pentru oportunitatea oferită să putem ridica această frumoasă biserica”, a spus preotul Căpriță. În locul acestuia, de șapte ani, în această biserică slujește preotul Florin Butnaru. “Pe mine aceasta biserică m-a înălțat. Este un loc special, iar când slujesc mă simt ca într-o catedrală. Astăzi, mă bucur că la 10 ani, familia ctitorului este aici și sperăm și după zece ani să ne revedem în aceeași formulă”, a spus acesta. La eveniment au fost prezenți și primarii din comunele Lipovăț și Bogdănești. “În fiecare an, la hram, vin aici la Fundu Văii, împreună cu colegii noștri din Primărie. Venim cu drag fiindcă suntem un pic legați. Parohia părintelui Butnaru se întinde și în două sate de la noi, la Orgoiești și Buda. Mă folosesc de prilej să urez tuturor vasluienilor care poartă numele celor doi sfinți împărați, La mulți ani!”, a spus primarul comunei Bogdănești, Ioan Dorobanțu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Dealul „Fundul Văii” ! Îmi place aceasta exprimare a autorului!
    Pe cînd și valea …” dealul înalt”????!!!!🤕🙆🤗🤭

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.