spot_imgspot_img
4.8 C
Vaslui
19-apr.-2024

De teama experimentelor, vasluienii fug de tratamentul minune care l-a vindecat pe Trump de COVID-19!

- Advertisement -
TEAMĂ… Spitalul Județean Vaslui a primit 10 doze de anticorpi monoclonali, însă până la această oră s-a administrat o singură doză. Vasluienii fug de tratamentul inovativ, pentru care alții au plătit sute de milioane de euro să-l aibă (foto: Ana Rinder, managerul Spitalului Județean de Urgență Vaslui)

PARADOX… Spitalul Județean de Urgență Vaslui a primit zece flacoane de anticorpi monoclonali pentru pacienții COVID, însă medicii au administrat până la această oră o singură doză, unei femei în vârstă de 46 de ani din municipiul Vaslui. La Unitatea Primiri Urgențe au mai fost doi pacienți eligibili pentru administrarea tratamentului, însă aceștia au refuzat, de teamă ca medicii să nu facă experimente pe ei. Conducerea unității sanitare spune că majoritatea pacienților confirmați pozitiv vin la spital atunci când starea lor de sănătate este mult prea gravă, iar anticorpii ajută doar în faza incipientă a bolii, fiind meniți să ajute corpul să lupte cu infecția. Pentru a putea administra toate dozele, cea mai mare unitate sanitară din județ va apela și la sprijinul medicilor de familie, pentru ca pacienții cu diferite comorbidități să ajungă din timp la spital. Un astfel de tratament costă aproximativ 2.000 de euro, însă la Vaslui, toți pacienții declarați eligibili vor beneficia de el gratuit.

Anticorpii monoclonali sunt cei care l-au pus pe picioare în câteva zile pe fostul președinte al Americii, Donald Trump, atunci când la începutul lui octombrie 2020 s-a îmbolnăvit de Covid. La acea vreme s-a spus că era vorba despre un “cocktail de anticorpi experimentali, aflați încă în teste”, dar, da era vorba de anticorpii monoclonali. Câteva luni mai târziu, amestecul de anticorpi monoclonali REGN-COV2, dezvoltat de compania farmaceutică americană Regeneron, a fost aprobat în Statele Unite, apoi în februarie 2021 a primit și recomandarea Agenției Europene a Medicamentului. Potrivit EMA, medicamentul se administrează sub formă de picături și este recomandat în tratarea pacienților care nu au nevoie de oxigen suplimentar și care prezintă risc ridicat de a evolua spre o formă gravă de COVID-19.

“Reprezintă cel mai eficient tratament împotriva infecției”

Potrivit specialiștilor din domeniul sănătății, tratamentul cu anticorpi trebuie administrat pacienților în spitale la debutul bolii, în primele șapte zile de la începutul simptomelor. În cazul celor care au deja afectare pulmonară semnificativă, medicamentul nu mai are niciun efect, după cum precizează Adrian Marinescu, directorul medical de la Spitalul Matei Balș. “Anticorpii monoclonali antispike, fac această precizare pentru că și alte medicamente intră în categoria anticorpilor monoclonali (tocilizumab, de exemplu, și nu numai), reprezintă tratamentul cel mai eficient în infecția cu Sars-Cov-2, cu condiția să fie administrat la debutul bolii. Acest lucru înseamnă în primele șapte zile de la debutul simptomatologiei, atunci când vorbim de o formă ușoară sau medie, la pacienții vulnerabili, cei cu boli cronice sau sunt în vârstă, la care ne așteptăm să existe cu o mare probabilitate o evoluție nefavorabilă. Este un tratament care previne formele complicate. Trebuie să fie un pacient care nu a primit alte tratamente de tip cortizon, alți anticorpi monoclonali și diverse alte terapii. Este un pacient nou, căruia trebuie să îi punem un tratament exact de la debutul bolii. O singură administrare este suficientă, care poate să însemne amestecarea a două flacoane în funcție de tipul de anticorpi. Poate fi administrată doar la spital, trebuie monitorizat, dar este genul de tratament pe care îl pot folosi în camera de gardă, așa cum fac și americanii. Vorbim de forme ușoare și medii, nu de pacienți care au nevoie de oxigen”, a declarat directorul medical al spitalului din Capitală.

Vasluienii refuză tratamentul, de teamă să nu se facă experimente medicale pe ei

De două săptămâni, Spitalul Județean de Urgență Vaslui a intrat în posesia a 10 doze cu anticorpi monoclonali, însă până în prezent, medicii infecționiști au reușit să administreze un singur tratament, unei femei din municipiul Vaslui, care suferă de o boală autoimună. Ana Rinder, managerul unității sanitare, ne-a declarat că majoritatea pacienților nu sunt eligibili pentru că ei ajung la spital abia după ce starea de sănătate li se agravează foarte tare.”Este destul de dificil să găsim pacienți eligibili pentru acest tratament pentru că majoritatea persoanelor care ajung la spital cu COVID-19 vin după ziua a șaptea. Foarte puțini vin la apariția primelor simptome. Până în prezent, din cele zece doze primite, medicii au administrat un singur tratament, unei paciente nevaccinate, care avea contraindicații medicale pentru că suferea de o boală autoimună. În afară de această pacientă, au fost două persoane eligibile, însă au refuzat să-și dea consimțământul, pe motiv că nu vor să se facă experimente medicale pe ele”, a declarat managerul SJU Vaslui. Pentru ca dozele să nu rămână nefolosite, unitatea sanitară va încerca să apeleze la sprijinul medicilor de familie, pentru a convinge persoanele infectate cu Sars-CoV-2 și care au multiple comorbidități să meargă la spital din primele zile ale bolii. “Acest tratament este la liber, însă marea problemă e că nu vrea nimeni să îl facă. Din acest motiv, la raportul de gardă de luni l-am invitat pe reprezentantul Colegiului Medicilor de Familie Vaslui pentru a informa medicii de familie despre existența acestui tratament. Am ales această metodă pentru că o persoană care se confruntă cu primele simptome ale bolii, prima și prima dată sună la medicul de familie. Noi vrem să apelăm la sprijinul medicilor de familie pentru ca pacienții eligibili să beneficieze de acest tratament din timp, să nu stea acasă până când starea de sănătate li se agravează foarte tare”, a mai precizat Ana Rinder.

2.000 de euro, o doză de anticorpi monoclonali

Deși încă de la începutul verii existau informații că valul patru al pandemiei va lovi puternic țara noastră, sistemul medical nu a fost pregătit deloc pentru ce a urmat. Luat pe nepregătite, Ministerul Sănătății, prin vocea ministrului interimar Cseke Attila, a solicitat abia la jumătatea lui octombrie activarea mecanismului de protecție la nivelul Uniunii Europene pentru 40.000 de doze de anticorpi monoclonali. România a primit un astfel de ajutor, însă cantitățile sunt insuficiente. Italia a donat 5.000 de doze României, doze care au fost deja repartizate către 134 de spitale. Germania și-a anunțat intenția de a trimite 12.700 de doze, iar Serbia  a trimis deja circa 6.000. Anticorpii monoclonali reprezintă o investiție importantă pentru sistemul medical din fiecare țară în parte, de aceea nu e de mirare că guvernele țărilor bogate duc adevărate bătălii pentru achiziționarea lor. Ziarele nemțești scriau, la începutul anului, că Germania va folosi anticorpii monoclonali și că a disponibilizat o sumă importantă în acest sens. Guvernul german a cumpărat 200.000 de doze pentru 400 milioane de euro, rezultând un cost de 2000 de euro per doză. La începutul lunii septembrie, Regeneron făcea publică informația că Guvernul Statelor Unite a mărit la 3 milioane de doze comanda de anticorpi monoclonali. La noi în țară, Alexandru Rafila, reprezentantul OMS, a admis că accesul la aceste medicamente este, în primul rând, o problemă de costuri, dar iată că și atunci când le avem, ele rămân nefolosite, pentru că persoanele bolnave ori ajung prea târziu la spital, ori atunci când sunt eligibile, refuză tratamentul din diverse motive.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

8 COMENTARII

  1. Mai proști că vasluienii, mai sunt in lumea asta? Dacă refuză medicamentul, atunci să fie tratați cu cartofi la gât! Poate se vindecă și de prostie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.