spot_img
spot_imgspot_img
13 C
Vaslui
21-mai-2024

De treci brazii de argint, o vezi pe Eveline sclipind! Iatã cea mai nouã cofetãrie din Vaslui, deschisã în Crucea Gãrii

- Advertisement -

EMANCIPATI…Spunem adio clasicelor prãjituri fãcute la Vaslui, celebrele amandine cu blat îmbibat în sirop si o cremã de ciocolatã cu margarinã. În Crucea Gãrii, vis-à-vis de blocul ANL, la „329”, ascunsã dupã cinci brazi frumosi, se aflã cofetãria Evelin, care tocmai s-a deschis. Pânã acum, vasluienii nu au avut un laborator autohton pentru noua gamã de prãjituri si mousse-uri cu caramel, ciocolatã Belgianã si multã, multã, artã, dar iatã cã a venit timpul sã nu mai asteptãm la coadã la Kaufland sã vinã masina cu prãjituri de la Iasi, de la cofetãria Blanca, pentru un tort mai special dedicat unui eveniment unic. Eram ultimii în judet care persistam cu genul de prãjituri clasice, care în interior aveau aceeasi compozitie, iar la exterior, în functie de crema folositã, ba erau tort diplomat, ba tort de ciocolatã sau amandine. Cofetãria Eveline aduce astfel si Vasluiul în rând cu celebrele cofetãrii de la Bârlad (Vipp) sau de la Husi (Bit Cake).

Ca sã ajungi în paradisul lui Eveline, trebuie sã sari peste niste tevi de apã, sã te strecori printre muncitorii care lucreazã la trotuar si la reteaua de canalizare si, pe final, sã eviti capcanele dintr-un trotuar gãurit, cu multe denivelãri. Însã, dupã ce ai trecut prin bolta de baloane, nimeresti într-o atmosferã parizianã, unde mirosul de ciocolatã si de blaturi pufoase, amestecat cu aromele de cafea te face sã uiti pentru un moment cã esti în orasul lui Vasile Pavãl. Vitrinele luminoase, pline cu prãjituri apetisante, te pun pe gânduri. Nu prea stii ce sã alegi. Parcã te îmbie un ecler, acoperit cu cremã de caramel din abundentã, o savarinã cu un aspect sic sau o prãjiturã Oreo. Comanzi câte una din fiecare si, cum peisajul vitrinelor te furã, mai ceri pentru acasã un tort de fructe, ochios, ornat cu friscã precum o fac bucãtarii din restaurantele cu stele Michelin. Cum stii cã la Vaslui astfel de prãjituri nu se fac, pui întrebarea firescã: „De unde le aduceti, doamnã?” Si rãspunsul vine imediat: „Din laboratorul nostru de la Silver Mal. Sunt prãjituri fãcute la Vaslui!”. Te bucuri si, uimit, suni sotia si copiii: „Dragã, sunt la o cofetãrie nouã, deschisã în Crucea Gãrii. Am luat un tort cu fructe de pãdure, nu ai mai vrea sã îti iau si un tort Rocher cu caramel sãrat? Sunt fãcute la Vaslui si meritã sã le încerci. Eu am mâncat vreo trei”. În cofetãrie e aglomeratie pentru prima zi. Multi se uitã la vitrine, unii aleg, iar altii îi complimenteazã pe tinerii antreprenori. O parte dintre ei sunt cunoscutii lor, care, vãzând anuntul pe Facebook, au venit sã vadã ce a mai „cofetãrit” Eveline.

Cine-i Eveline, imaginea din spatele celor mai delicioase prãjituri din Vaslui

Lucian Helciug este un tântãr antreprenor care a plecat de jos. A început cu un bar mobil si rapid a devenit cunoscut în bransã ca un tip care stie sã dozeze shoturile, astfel încât sã bei pânã dimineata, dar sã nu te îmbeti prea repede. Secretul? Între douã sau trei shoturi, un cocktail de fructe, mare cât o halbã de bere. Ideea unei cofetãrii i-a venit de la evenimentele la care participa cu barul mobil în weekenduri, dar mai ales dupã ce au apãrut candy barurile. S-a gândit sã-si ostoiascã dorul de mica sa printesã, Evelin, pe care o lãsa acasã cu mama ei, prin crearea acestui brand care sã-i mai aline durerea cã rateazã cele mai frumoase clipe cu aceasta, cele în care face primii pasi, când spune pentru prima datã mama sau când face primele trãsnãi. „E greu în weekend, dupã o sãptãmânã de lucru, în loc sã stai cu familia si cu copilul, trebuie sã mergi la nunti ori la botezuri, cu treabã. Când vii acasã dimineatã devreme, îti vezi copilul dormind lângã mamã si îti spui în sinea ta cã faci acest sacrificiu pentru ea. Eu am zis cã, pentru a sta mai mult cu ea, sã fac o cofetãrie unde sã muncim amândoi. Eu cu munca, Eveline cu joaca sau, când va fi mai mare, eu cu barul mobil si cu cocktailurile, ea cu candy barul”, a spus mândru tânãrul antreprenor. Lucian a studiat piata si, cum bani nu avea, a accesat fonduri europene. Nu a fost usor, dar s-a descurcat. Entuziasmul si tineretea l-au ajutat. „Investitia este fãcutã din fonduri europene, cele destinate proiectelor sociale. E vorba de start-up-urile care genereazã locuri de muncã. M-am înscris si am primit finantarea. Am luat 100.000 de euro bani europeni, iar restul de 30.000 a fost finantarea noastrã. Am reusit astfel sã creãm sase locuri de muncã si în scurt timp o sã ajungem la nouã. Suntem împãrtiti în douã locatii. Aici, în Crucea Gãrii, unde avem cofetãria si unde lucreazã trei personae, si la laborator, undeva în zona Silver Mall, unde mai lucreazã încã trei cofetãrese. Noi sperãm sã ajungem la sase, fiindcã deja vãd cã începutul este unul bun. Din banii europeni am cumpãrat mobilierul, vitrinele, dar si utilajele pentru laborator. Cele mai scumpe au fost camera de pãstrare a prãjiturilor, apoi cuptoarele si vitrinele. Ne-ar mai trebui un utilaj, cel de întins aluat, dar cu timpul o sã-l achizitionãm si pe acesta”, a mai spus Lucian Helciug, care, iatã, si-a îndeplinit cu brio poate cea mai grea parte a proiectului: pornirea acestui start-up.

Mãmicile din oras au stabilit: „De acum, ne întâlnim la Evelin!”

INTIM…Preturile la prãjituri nu sunt foarte mari, dacã analizezi cu atentie din ce materii prime sunt fãcute. Lucian Helciug spune cã foloseste doar ingrediente premium: unt din Franta, ciocolatã belgianã, cacao de cea mai bunã calitate, friscã fãcutã nu din prafuri, etc. Pretul mediu al unui kilogram de tort este 99,9 lei, iar tortul vedetã este cel cu caramel, care este si mai scump, 120 de lei kilogramul, dar meritã. În rest, apetisant este tortul din fructe, care are si un aspect parizian. Meritã încercate savarinele, eclerele, dar si tortul Rocher cu caramel sãrat. În total, o diversitate de produse de calitate, la preturi de Vaslui. Interesant este si modul de ambalare al prãjiturilor. Acestea sunt livrate pentru acasã în cutii de carton. Atmosfera în cofetãrie este una intimã, mobilierul a fost ales cu mult bun gust, din lemn masiv. Te simti ca acasã. Un grup de mãmici care au intrat în cofetãrie cu copiii lor au exclamat: „De acum, aici ne dãm întâlnire la cafea!”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

8 COMENTARII

 1. Cand au deschis altii afaceri nu le-ati mai facut reclama!
  Ati papat bine??
  Promovati in fiecare zi care o afacere la inceput de drum, dar sa o faceti fara sa asteptati ceva!

 2. Le doresc succes!
  O concurență serioasă pentru cofetării, pentru Dulcinella care-i la 50 de m mai sus, pe Traian!
  Arată bine totul, iar mobilierul alb ales cu bun-gust ,arată și mai bine privit din exterior!
  Viața trebuie să fie…dulce!

 3. E clar Timo, dupa frenezia din textul articolului, ai mancat pe de-a moaca macar cate o prajitura din fiecare si ai plecat cu cateva torturi desi la redactie (pentru colegi) nu ai mai ajuns cu niciunul. Poate cu cateva felii, dar in niciun caz din cel cu caramel.
  Stii cum considera medicii zaharul? Ar tebui sa stii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.