4.8 C
Vaslui
30-nov.-2022

Dealer de droguri de scoala generalã

- Advertisement -

Caz incredibil la Suletea

ALERTÃ Flagelul drogurilor a ajuns si în judetul Vaslui, percutând pânã si în comunele mai îndepãrtate. Un caz de acest gen s-a înregistrat în comuna Suletea, unde un elev de clasa a VII-a, monitorizat ca fiind consumator de droguri, a devenit dealer pentru colegi, pãcãlindu-i cã este vorba de „energizante pentru cresterea muschilor”, si încasând sume importante, de multe ori prin santaj. Conducerea scolii a început sã ia mãsuri abia dupã semnalarea, de cãtre Vremea Nouã, a cazului, desi unii profesori si pãrinti aveau suspiciuni cu multã vreme înainte. La fel de grav este faptul cã, în numele profitului, unii patroni din comunã acceptã sã vândã tigãri, bãuturi alcoolice, cafea sau energizante minorilor, chiar alãturi de scoalã!

În ultima perioadã, s-au înmultit cazurile în care retele de distribuitori de droguri sau etnobotanice au fost dezamorsate de lucrãtorii DIICOT, pe rolul Tribunalului Vaslui, sãptãmânal fiind procese ale persoanelor implicate în astfel de activitãti. Chiar ieri, 29 mai, au fost nu mai putin de douã dosare pe rol pentru acest lucru. Din pãcate, se pare cã acest flagel a ajuns pânã în cele mai îndepãrtate comune ale judetului, cum este cazul de la Suletea. Aici, un elev de clasa a VII-a a ajuns, se pare, principalul distribuitor pentru colegii sãi de aceeasi vârstã, vânzându-le, sub denumirea de „energizante pentru cresterea muschilor”, niste pastile rosii, inscriptionate cu litera „X”, cel mai probabil Extazy. Pãrintii lui M. Florin, sunt despãrtiti, mama având grijã de copii, si locuind în Bârlad, iar tatãl, locuind în Suletea si dependent de ajutorul social de la primãrie. Bãiatul era deja monitorizat de institutiile statului ca fiind consumator de droguri, acesta fiind si motivul pentru care, acum doi ani, a fost preluat de la mama sa si dat în custodia tatãlui, fiind transferat la scoala cu clasele I – VIII, fiind sub observatia asistentului comunitar, care, în acelasi timp avea în grijã multe alte cazuri din comunã. Conform profesorilor sãi, M. Florin este un copil cu o inteligentã peste medie, dar, din pãcate, cu foarte multe absente la scoalã, si având chiar 3 corigente în acest an scolar. Probabil dependent de droguri, si obisnuit cu „viata bunã”, nu a durat mult pânã ce acesta s-a întors la vechile metehne, ba, mai mult, ajungând, la doar 14 ani, dealer în scoala în care învãta. Din câte se pare, Florin îsi depozita „marfa” sub streasina unei magazii din curtea scolii, si, în ultima perioadã, avea curajul sã se plimbe cu o pungã transparentã cu pastile chiar pe holurile scolii, nefiind luat luat de nimeni la întrebãri.

Conducerea scolii, depãsitã de situatie!

Întreaga poveste s-a aflat dupã ce conducerea scolii a fost sesizatã, de mai multi elevi, cã un coleg al lor ar fi ingerat o pastilã rosie. Luat la întrebãri, P.A. din clasa a VII-a a recunoscut acest fapt, si cã respectiva pastilã ar fi cumpãrat-o, contra sumei de 20 lei, de la M. Florin, crezând cã „este un energizant care ajutã la efort si la cresterea masei musculare”. Nu era pentru prima datã când consuma asemenea pastile, care-l umpleau de energie. Conducerea scolii a initiat o anchetã internã, dar nu au notificat organele în drept, , fãcând acest lucru doar dupã ce au aflat cã redactorii cotidianului „Vremea Nouã” cunosc amãnunte despre cazul în spetã. De exemplu, adresa cãtre primãrie prin care era semnalat acest fapt a fost transmisã de directorul Iulian Condurache abia ieri, la o sãptãmânã de la consumarea faptei, dupã ce, aflând din presã despre caz, primarul a dispus efectuarea unei anchete a inspectorului de servicii sociale! „În cursul zilei de miercuri, 22 mai, am fost sesizati de niste elevi cã un coleg al lor, din clasa a VII-a, ar fi luat o pastilã de culoare rosie, la îndemnul unui alt elev, despre care stiam cã, în trecut, ar fi avut ceva probleme cu consumul de droguri. Imediat am început o anchetã internã în scoalã, si am depus o sesizare în acest sens la postul de politie din comuna Suletea. Nu avem de unde sti ce fel de pastilã a luat elevul în cauzã, dar am încercat sã luãm cât mai repede mãsuri” a declarat Iulian Codreanu, directorul scolii din Suletea. „Urmare a sesizãrii fãcute, marti, 28 mai, lucrãtorii de politie au fãcut un instructaj elevilor cu privire la riscurile consumului de droguri, alcool sau tutun, ancheta internã din scoalã continuã, si sperãm sã fi pus astfel capãt acestui incident”, era multumit directorul scolii.

„Fura bani din casã!”

Tatãl elevului care cumpãra „energizante”, a fost printre primii care s-au sesizat cã ceva nu este în regulã cu fiul sãu. „Am sesizat cã s-a schimbat comportamnentul bãiatului, de unde era fruntas la învãtãturã, notele sale au început sã scadã, iar el avea momente când de apatie, când de energie exageratã. Apoi, am observat cã încep sã disparã bani din casã, sume mici, 15 – 20 – 30 lei, dar în mod regulat!. L-am luat la întrebãri, si fiul meu a recunoscut, în final, cã achizitiona pastile „pentru energie” de la Florin M.. Mi-a povestit cã, initial, le primea gratuit, apoi Florin i-ar fi spus cã „Bãietas, pastilele costã. Sari cu banii, cã vine „ãla” de la Bârlad si te omoarã! Înainte de Paste, am sesizat organele de politie, si am sperat cã problema bãiatului s-a rezolvat. Din pãcate, nu s-a întâmplat acest lucru. Nu înteleg cum, o persoanã recunoscutã ca fiind consumator de droguri, chiar mutatã într-un mediu nou, nu este atent monitorizatã, ba, mai mult, ajunge sã vândã astfel de substante fãrã ca nimeni sã observe! Mã asteptam la altfel de probleme, specifice adolescentei, dar nu la asa ceva, am un bãiat bun, dar, poate din cauza anturajului, poate din teribilismul propriu vârstei, a ajuns sã consume astfel de pastile. Mâine (azi, 30 mai, n.red.), dat fiind cã este rãcit, îl duc la doctor si voi cere sã i se facã si analize, sã vãd ce a consumat”, declara P.C.

La 14 ani, sustinãtor de familie

Florin M., dat în grija tatãlui, poate si din cauza lipsurilor, dar si pentru cã era deja, se pare, consumator de droguri de la o vârstã fragedã, chiar dacã a fost luat din custodia mamei, din Bârlad, si încredintat tatãlui, si-a pãstrat vechile obiceiuri, ajungând chiar sã facã bani vânzând pastile, chipurile „energizante”, dar care produc dependentã. Astfel, dat fiind cã tatãl sãu, se pare si alcoolic, nu avea alte surse de venit decât alocatia si ajutorul social, Florin a ajuns sã fie cel care întretinea familia, scãpând de sub controlul parental. „Am auzit de mai multe ori pe vânzãtoarea de la magazin întrebându-se de unde are Florin atâtia bani sã facã cumpãrãturi, stiindu-se situatia familialã a acestuia. Acest lucru mã face sã bãnuiesc cã fiul meu era doar unul dintre clientii lui Florin, si cã, de fapt, problema este mult mai mare!”, a adãugat P.C. Imediat ce a aflat despre cazul de la scoalã, Ciprian Robert Tamas, primarul comunei Suletea, a luat mãsuri, începând o anchetã proprie, în acest scop trasând sarcinã inspectorului de servicii sociale. „Nu este posibil asa ceva, sã nu existe colaborare între principalii factori de rãspundere ai comunei în cazuri de o asemenea gravitate. Consider cã, atât eu, cât si politia, ori alte organe abilitate, ar fi trebuit sã fim informati la o simplã suspiciune, si nu sã asteptãm, sã facem anchete fãrã rezultat, ori sã sperãm cã nu se aflã. Repet, nu este posibil ca, fiind mediatizate, aproape zilnic, astfel de cazuri, sã nu te implici total în rezolvarea lor, cu atât mai mult cu cât, noi, conducerea si functionarii primãriei, ne-am arãtat în permanentã disponibilitatea. Dacã, asa cum spune tatãl copilului convins sã ia acele pastile, a sesizat organele de politie, de ce nu s-a luat nici o mãsurã, nu a fost anuntati profesorii, conducerea scolii, cei în mai mãsurã sã supravegheze acesti copii, cu atât mai mult cu cât traficul se fãcea chiar în scoalã? Înteleg cã trebuie probe, cã se încearcã poate prinderea întregii retelei de traficanti, dar, dacã se întâmpla ca un copil sã moarã din cauza pastilelor? Poate nu este vorba de Extazy, poate sunt anabolizanti sau energizante, tot nu înteleg cum are un minor acces la ele, si cum, stiindu-i-se antecedentele, i se permite sã facã trafic cu aceste pastile? Este vorba de copii, de viitorul nostru, iar reactia noastrã ar trebui sã fie fãrã întârziere!”, era revoltat Ciprian Robert Tamas, primarul comunei Suletea.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.