spot_imgspot_img
15.4 C
Vaslui
26-sept.-2023

Deblocarea posturilor in sanatate, apa de ploaie!

- Advertisement -

37 de posturi din spitalele vasluiene vor fi scoase la concurs de Ministerul Sãnãtãtii, iar alte 15 de administratiile locale în subordinea cãrora se gãsesc unitãtile medicale. Din totalul de 37 de posturi pe care le va scoate la concurs Ministerul, 19 sunt de medici, 16 de personal mediu sanitar, unul de personal sanitar auxiliar si unul de farmacist. Cele mai multe locuri în numãr de 8, sunt disponibile la Spitalul de Urgentã Vaslui, unde doar unul este pentru medicina de urgentã. La Spitalul de Urgente “Elena Beldiman” din Bârlad sunt disponibile 10 locuri, din care 5 medici (pentru specialitãtile de chirurgie generalã, dermatologie, obstetricã-ginecologie, ortopedie si medicinã de urgentã) si 5 posturi de asistente. La Spitalul de Copii Bârlad, MS a deblocat un singur post, de medic specialist în medicina de urgentã, iar la Spitalul de Psihiatrie Murgeni 1 post de asistentã. La Spitalul din Husi se vor scoate la concurs 2 posturi de medic, 3 la Orãsenesc Negresti si 2 la Spitalul de Cronici Tutova.

Deblocare minimã

Totodatã, în plus fatã de aceste posturi, pentru spitalele al cãror management a fost transferat la autoritãtile administratiei publice locale si pentru care ordonatorul principal de credite este primarul sau presedintele Consiliului Judetean, autoritãtile administratiei publice locale au posibilitatea de a scoate la concurs un numãr de încã 15 posturi. Consiliul Judetean Vaslui mai poate scoate la concurs 7 posturi pentru Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, Consiliul Local Bârlad poate organiza concurs pentru cinci posturi, CL Negresti poate angaja personal pentru un post complet si încã o jumãtate de normã, CL Murgeni poate angaja o persoanã pentru singur post, iar CL Husi poate scoate la concurs o jumãtate de normã. Concursurile pentru ocuparea posturilor declarate vacante vor fi organizate de cãtre fiecare unitate spitaliceascã si fiecare specialitate în parte, începând cu luna noiembrie a acestui an.

“Este un pas inainte!”

Dacã pentru spitalele din tarã s-au deblocat 2.322 de posturi, pentru serviciile de ambulantã s-au deblocat doar 218! Acestea din urmã au fost repartizate în cadrul unei video-conferinte organizate de Ministerul Sãnãtãtii. SAJ Vaslui a primit 2 posturi de medic, unul de asistentã si un post de ambulantier. Desi binevenitã, deblocarea celor patru posturi nu rezolvã nici pe departe problemele legate de deficitul de personal de la statiile de ambulantã din judet. Procentual, cu cele patru posturi deblocate, MS a solutionat doar în proportie de aproape 1% deficitul de personal de la SAJ Vaslui, unde ar fi nevoie de cel putin 13 medici si de 40 de asistenti medicali si ambulantieri. „Noi am solicitat vacantarea a 13 posturi de medici, a 20 de posturi de asistenti si a 20 de ambulantieri. Dar având în vedere cã personalul total pe tarã a fost de doar 218 posturi pentru serviciile de ambulantã, Arafat a fãcut în asa fel încât sã fie repartizate în mod echitabil toate aceste locuri în functie de necesitãtil fiecãrui judet. Sunt judete care stau mai prost decât Vasluiul la suta de mii de locuitori. Nouã ne trebuiau mai multe posturi, important este cã s-au obtinut chiar si acestea. Este un pas înainte!”, ne-a declarat Ana Maria Ungureanu, directorul medical al Serviciului Judetean de Ambulantã Vaslui.

Exodul halatelor albe continuã…

În timp ce Ministerul Sãnãtãtii deblocheazã posturi cu târâita, autoritãtile sanitare vasluiene se confruntã din ce în ce mai des cu exodul halatelor albe în Occident. În 2010 numãrul cadrelor medicale vasluiene care au pãrãsit sistemul pentru un loc de muncã în strãinãtate s-a dublat în comparatie cu 2009. Numai în prima jumãtate a acestui an, au fost înregistrate aproximativ 100 de cereri. Asta în conditiile în care în judet activeazã peste 2.500 de asistenti medicali, dintre care 480 lucreazã la Spitalul de Urgentã, cea mai mare unitate sanitarã din judet. Din schema de personal a celor sapte spitale vasluiene si a Serviciului de Ambulantã Judetean (SAJ) Vaslui lipsesc 64 de medici specialisti si 141 de asistente medicale.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.