spot_imgspot_img
16 C
Vaslui
08-mai-2024

Decizia Apple-Foxconn de a creşte salariile muncitorilor chinezi presează o serie de producători

- Advertisement -

Producătorii de îmbrăcăminte, de jucării şi alte companii din domeniul prelucrării care se luptă cu ridicarea nivelului salarial în China sunt supuşi acum unor noi presiuni după ce Apple şi principalul său partener Foxconn au decis să îmbunătăţească condiţiile muncitorilor la fabrica ce construieşte iPhone şi alte gadgeturi.

Într-o dezvoltare majoră a felului în care companiile vestice fac afaceri în China, Apple a anunţat ieri că s-a înţeles cu Foxconn – companie afiliată la Hon Hai Precision Industry din Taiwan – să reducă orele de lucru, să îmbunătăţească substanţial salariile şi să angajeze zeci de mii de noi muncitori pentru a compensa scurtarea programului de muncă.

Cu margini de profit demne de invidiat şi cu abilitatea de a se impune în faţa furnizorilor, mişcarea Apple de a trece la condiţii îmbunătăţite de muncă nu se preconizează că va determina compania să crească preţul produselor comercializate. Dar drumul pe care îl va urma Apple ar putea forţa indirect producătorii care se bazează intensiv pe forţa de muncă ieftină în a doua cea mai mare economie a lumii – precum fabricanţii de îmbrăcăminte – să cheltuie mai mult cu salariile şi să accepte profituri reduse.

„Creşterile salariale din industria producătoare de electronice va avea un impact asupra întregului sector de producţie“, spune Paul Martyn, vicepreşedintele BravoSolution.

Angajamentul Apple-Foxconn ar putea afecta costurilor altor producători care lucrează cu firma taiwaneză, inclusiv Dell, Hewlett-Packard, Amazon.com, Motorola Mobility Holdings, Nokia şi Sony. Dar cum forţa de muncă are o pondere redusă în costul acestor companii, ele se aşteaptă la presiuni limitate în creşterea preţurilor la propriile produse sau în sacrificarea profiturilor.

După zeci de ani de expansiune agresivă în China, forţa de muncă ieftină nu mai arată atât de limitată şi creşterea constantă a salariilor a devenit o preocupare majoră a companiilor americane dependente de forţa de muncă chineză.

www.capital.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.