Decizie definitivă a instanței, ignorată de Primăria Dumești

NERECUNOȘTINȚĂ… Gheorghiță Popovici (foto stânga) alături de Stelian Șudeanu (foto dreapta), în campania electorală, înainte ca cel din urmă să fie lăsat în afara Consiliului Local de șeful său de partid.

SE MAI RESPECTĂ LEGEA?… Situație greu de înțeles în comuna Dumești, acolo unde, de aproape o jumătate de an, Consiliul Local refuză să pună în aplicare o decizie definitivă a instanței. În urma rezultatelor alegerilor locale din 27 septembrie 2020, Partidul Național Liberal a intrat în legislativul local cu patru consilieri, însă în loc ca ordinea listei să fie respectată, consilierul de pe locul patru a fost lăsat pe dinafară, locul său fiind luat de consilierul de pe locul șapte. O decizie nedreaptă pe care Stelian Șudeanu, consilierul aflat pe poziția a patra pe listă, a atacat-o în instanță. Pe 11 noiembrie, acesta a câștigat procesul cu Consiliul Local Dumești după ce Tribunalul Vaslui i-a validat mandatul, prin decizie definitivă. Hotărârea a fost comunicată atât Prefecturii Vaslui, cât și Consiliului Local Dumești, însă la cinci luni de la pronunțarea ei, nicio instituție a statului nu pare dispusă să respecte decizia.

Stelian Șudeanu și-a câștigat dreptul de a-i reprezenta pe dumeșteni în Consiliul Local, însă imediat după alegeri s-a trezit dat la o parte de colegii săi de partid. După ce s-au văzut cu sacii în căruță, șefii organizației locale a PNL Dumești i-au transmis că a obținut prea puține voturi, iar rezultatul este cu mult sub așteptările partidului. Neoficial, se pare că de la județ a fost trimisă o telegramă, menită să răstoarne ordinea listei, pentru că cineva avea interesul ca supleantul de pe locul șapte să intre în Consiliul Local. Dosarele consilierilor care urmau să facă parte din legislativul local au fost validate, pe repede înainte, de Judecătoria Vaslui, PNL Dumești menținându-și rocada locului patru cu locul șapte în prima instanță. Conștient că este victima unor manevre de partid mai puțin transparente, Stelian Șudeanu a atacat la Tribunal înlăturarea sa din Consiliul Local, iar pe data de 11 noiembrie a anului trecut, judecătorii i-au validat mandatul, hotărârea fiind definitivă. “Admite apelul formulat de apelantul Șudeanu Stelian Aristide împotriva încheierii din data de 16.10.2020 pronunțată în dosarul nr. 7234/333/2020 al Judecătoriei Vaslui, pe care o schimbă în parte, după cum urmează: În baza art.172 raportat la art. 119 alin.4 teza finală din OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ, validează mandatul consilierului local al Consiliului Local al comunei Dumești – Partidul Național Liberal, înscris la poziția nr.4 pe Lista pentru funcția de consilier local din partea PNL, ca urmare a alegerilor locale desfășurate la data de 27.09.2020. Păstrează celelalte dispoziții care nu sunt contrare prezentei decizii, privind validarea mandatului consilierului local Sudeanu Stelian Aristide. Încheierea de validare se comunică Prefectului Județului Vaslui și Secretarului General al Unității Administrativ-Teritoriale Dumești și apelantului. Definitiv.”

“Probabil au crezut că mă voi resemna”

Contactat telefonic de redactorii ziarului Vremea Nouă, Stelian Șudeanu ne-a declarat că decizia de înlăturare a sa din componența Consiliului Local a fost luată fără ca cei din conducerea locală a PNL Dumești să-i comunice această excludere. “Eu am candidat la alegerilor locale de anul trecut pe poziția a patra, fără a avea vreo declarație de renunțare. M-am trezit la un moment dat că un supleant de pe poziția a șaptea a fost adus în locul meu. Nu știu cine a luat această decizie, pe mine nu m-a informat nimeni. La acest lucru a consimțit, implicit, și secretarul general al UAT Dumești, care a făcut posibilă înscrierea acelui supleant. Înscrierea defectuoasă a produs efecte, însă eu am atacat-o în instanță. De pe data de 11 noiembrie, decizia este definitivă, însă nu sunt consilier pentru că așa se mișcă uneori lucrurile în anumite zone ale globului pământesc. Nu am înțeles de ce, nici nu vreau să comentez prea mult situația. Știu doar că legea trebuie respectată, la fel și deciziile instanței trebuie duse la îndeplinire de către cei care sunt în măsură. Am discutat cu reprezentanții Primăriei Dumești de mai multe ori verbal, ultima dată am făcut-o în scris, iar prin răspunsul dat mi s-a transmis că Partidul Național Liberal funcționează la Dumești cu cinci consilieri pe patru locuri. Printre demersurile pe care le-am făcut după ce am primit acea decizie definitivă a fost să înaintez hotărârea și Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui. Probabil s-a mers pe faptul că eu mă voi resemna și nu voi mai face nimic. Există și o vină locală a conducerii partidului nostru, însă mă feresc să fac mai multe comentarii” ne-a declarat Stelian Șudeanu.

În viziunea șefului PNL Dumești, toată lumea este vinovată, mai puțin el

Am încercat să aflăm și punctul de vedere al conducerii PNL Dumești, motiv pentru care l-am contactat pe Gheorghiță Popovici, liderul liberalilor din Consiliul Local. Acesta ne-a transmis că de vină pentru această situație este atât secretarul primăriei Dumești, care nu a urmărit cu atenție atunci când au fost trimise dosarele spre validare în instanță, dar mai ales Stelian Șudeanu, care și-a depus dosarul de validare incomplet.Nouă, de la Vaslui, ni s-a dat o adeverință pentru toți cei 17 candidați de pe listă. După alegeri am discutat în partid, am făcut o analiză a rezultatelor, așa cum a făcut fiecare organizație locală, iar în urma acestor discuții s-a ajuns la concluzia că domnul Șudeanu, la atribuțiile pe care le-a avut dumnealui în campania electorală, nu a ieșit atât de bine. Nu a așteptat să se termine ședința până la capăt, a trântit ușa și a plecat. Legea spune destul de clar că fiecare consilier își depune, pe cont propriu, documentele la secretariat, pentru validare. El nu a venit la sediul organizației pentru a-și lua adeverința, a depus o copie după legitimație în locul acelei adeverințe. Firesc că fără adeverință la dosar, s-a decis invalidarea sa. Noi nu i-am retras sprijinul politic, nu am luat nicio măsură împotriva sa. Discuțiile purtate imediat după alegeri au rămas la nivelul de discuții, rămăsese să respectăm lista. S-a ajuns la consilierul de pe locul șapte pentru că ceilalți candidați, de pe locurile 5 și 6 nu și-au depus documentele de validare. Candidatul de pe locul șapte, în satul de unde este și unde a candidat, a scos numărul de voturi pentru a fi consilier și probabil s-a gândit că este îndreptățit să-și depună dosarul. Acum, în ceea ce privește această decizie definitivă a instanței, noi, ca organizație locală, nu avem nicio putere. Atât timp cât este un consilier validat, care nu a încălcat regulile, nu am cum să-i retrag sprijinul politic. Hotărârea judecătorească definitivă a fost comunicată Prefecturii și secretarului comunei, eu nu pot lua nicio decizie. Eu cred că o parte din vină aparține și secretariatului primăriei, care n-ar fi trebuit să primească dosare incomplete, trebuia să comunice aleșilor locali ce le mai trebuie pentru a fi validați de instanță. Nu a făcut asta, a înaintat la Judecătorie dosarele incomplete și eu cred că s-a făcut o greșeală. Primul vinovat este însă consilierul care și-a înaintat dosarul fără a-l avea complet, pentru că necunoașterea legii nu este o scuză”, a afirmat Gheorghiță Popovici, președintele PNL Dumești. Decizia Partidului Național Liberal, organizația locală Dumești, de a se descotorosi de Stelian Șudeanu este cu atât mai de neînțeles cu cât acesta a fost printre primii care au pus bazele liberalismului în comuna din nordul-vestul județului, în 1992.

 
2 COMENTARII

  1. Prea subtire justificarea domnului Popovici si nu vrea sa spuna nimic de aplicarea acelei hotarari judecatoresti definitive.Intrebare intrebatoare,macar avea dosar cu sina?

LĂSAȚI UN MESAJ