Decizie revoltătoare: dosar clasat în cazul profesorului din Huși, căruia o vânzătoare i-a legat mașina cu lanțul, în parcarea unui magazin!

NEDREPTATE… Profesorul Mircea Popenco este șocat de soluția anchetatorilor, care au emis o ordonanță de clasare a cauzei, pe motiv că “fapta nu există”!

LOVITURĂ… Profesorul din Huși, care, la începutul acestui an, s-a pomenit cu mașina legată cu lanțul în parcarea unui supermarket, iar, ca să îi fie eliberată, i s-a impus achitarea sumei de 100 de lei, a primit verdictul din partea anchetatorilor, la 6 luni de la depunerea plângerii. Profesorul Mircea Popenco a primit ordonanța de clasare a cauzei, pe motiv că “fapta nu există”. Soluția a fost propusă de polițistul care a făcut cercetările și care i-a dat dreptate patronului, căruia i-a găsit drept justificare “regulamentul intern al respectivului spațiu comercial”. Decizia l-a revoltat pe profesorul din Huși, care a spus că va depune contestație împotriva a ceea ce a dispus procurorul. “Dacă anchetatorii spun că e în regulă ca oricine, într-o parcare de utilitate publică, poate să imobilieze un vehicul, atunci să nu se mire nimeni, că, de mâine, vor mai fi cazuri ca ale mele. Depun pe 21 iulie contestație la ceea ce a dispus procurorul. Trăim într-o țară în care fiecare face ce vrea, mai ales dacă este patron și tot ceea ce contează sunt banii”, spune, cu năduf, profesorul Popenco.

Cunoscutul profesor de Georgrafie a primit verdictul din partea procurorului, în epopeea mașinii legate cu lanțul, în parcarea supermarketului din Dobrina. Deși plângerea depusă de cadrul didactic viza infracțiunea de uzurpare de calități oficiale și se îndrepta către vânzătoarea care a pus lanțul pe roți, dar și spre patronul acesteia, soluția a fost de clasare a cauzei. Șase luni de zile a tot cercetat polițistul, sub coordonarea procurorului de caz, pentru ca, în final, să ajungă ambii la aceeași concluzie: “fapta nu există”. Reclamantul a primit soluția și susține că a rămas șocat de rezultatul anchetei. “Eu sper ca oamenii să înțeleagă în ce țară trăim și cum se aplică legea. Eu am invocat clar faptul că în codul rutier spune limpede că doar Poliția are dreptul să imobilizeze un automobil, nu oricine se trezește, pune lanțul pe mașina ta. Am lăsat mașina în parcarea magazinului, dar am dovada de la Poliție că parcarea respectivă este cu circuit deschis, deși nu e curtea nimănui. E de utilitate publică. Și cum să îți permiți să blochezi roțile mașinii cu lanțul, spunându-i apoi proprietarului că, dacă vrei să te lase să pleci, trebuie să achiți 100 de lei. Dar ce e asta? Taxă de protecție? Ne purtăm ca interlopii, avem reguli proprii? Legea nu este suverană peste toți în țara asta? Legea spune că doar Poliția are voie să imobilizeze un vehicul, atunci cum de vânzătoarea respectivă, pusă de patron, a putut să îmi lege mașina cu lanțul și să îmi pretindă bani, ca să mă lase să plec?! Poliția și procurorul au spus că nu se fac vinovați de nimic. Dacă nu era vorba despre un patron, mai era oare același verdict? Sunt dezamăgit și trebuie să spun că oamenii care au bani nu se supun acelorași legi, ca noi, ceilalți. Poate unii spun că eu nu am ce face acasă, că sunt în vârstă și aș fi reclamagiu. Nici vorbă! Am vrut doar să văd dacă, într-adevăr, dreptatea și sunt discreționare”, a spus, cu obidă, profesorul Mircea Popenco.

Ce ar fi vrut, de fapt, profesorul de la patronul care a dispus “sechestrarea” mașinii sale? “Erau de ajuns și niște scuze”

Tot tărăboiul s-a petrecut pe 8 ianuarie, anul curent, când cunoscutul profesor de Geografie și-a lăsat mașina în parcarea unul supermarket de la intrarea în municipiul Huși. O vânzătoare care a văzut că profesorul nu se întoarce în scurt timp, i-a legat roțile cu un lanț și i-a lăsat pus un bilet la vedere. I s-a spus că trebuie să achite 100 de lei, dacă vrea să plece cu mașina, întrucât aceasta este pedeapsa celor care parchează pe spațiul din fața magazinului, ocupând parcarea în detrimentul cumpărătorilor care vin la magazin cu autoturismele. Situația s-a lăsat cu scandal, au fost chemați avocați, s-a ajuns la Poliție, cu vânzătoare cu tot, iar, în cele din urmă, profesorul Popenco a depus plângere penală pe numele celor care, în opinia sa, s-au făcut răspunzători de “sechestrarea” mașinii sale. Unii au speculat faptul că Mircea Popenco ar avea un alt interes, pentru insistența cu care vrea clarificarea acestui caz, dascălul însă a lămurit: “Știți ce aș fi vrut, de fapt? Și m-ar fi mulțumit pe deplin… Măcar niște scuze. Să mă fi sunat patronul respectiv și să spună, da, domnule profesor, îmi cer scuze pentru incident și asta a fost. Eu aș fi fost foarte mulțumit, pentru că așa mi-am învățat și elevii: să recunoască o greșeală, să își ceară scuze, să fie civilizați, politicoși, cu bun-simț. Îngâmfarea, negarea evidenței și impresia că dacă ai un magazin, stăpânești lumea și poți batjocori legea, sunt lucruri care, din păcate, ne vor costa pe toți. Acum râdem, ni se pare că nu e nimic grav, dar vom vedea în timp unde va ajunge țara aceasta cu asemenea comportamente. Trăim vremuri în care banul e peste lege”, a precizat, cu amărăciune, profesorul Mircea Popenco. Dascălul a spus că va depune o contestație la soluția procurorului și, da, are speranțe că un om al legii ar putea vedea abuzul din aceasta situație aparent banală.
20 COMENTARII

 1. Dom’ profesor comunist. Mai iesi in p*la mea in lume. Politia are alte atributii, blocarea rotilor o face primaria pe spatiul public, iar in cel privat o firma care administreaza parcarea. La supermarket nu e spatiu public unde parcheaza mata aia comunista ci doar clientii. Pai interlopte dai tu ca parchezi ca un nesimtit ce esti unde vrea p*la ta. Mars Visinescule…

  • eu cred ca cel care se exprima asa este un politist. Priviti, dragi concetateni, hal de exprimare, de cursivitate, de atitudine si respect la acest “om al legii”. Despre asta vorbim.

   • Fie ce o fi dar omul are dreptate! Parcarea supermarketului este parcare privata iar impozit plătește patronul. Nici intr un caz profesorul! Parcarea este pentru clienții supermarketului, asa ca….lasati o balta!

   • Nu sunt politist ionica sunt un cetatean impartial. Am o problema cu nesimtitii nu neaparat cu cei care nu respecta legea ca atunci ar trebui sa le luam capul si celor care ajuta traficul cand cedeaza trecerea desi au prioritate. Aici vorbim de un nesimtit, comunist cu arfe de interlop care parcheaza “ca un bou” si mai vine si la ziar si se plange ca e victima.

  • Tu ce studii ai ? Ru ai idee cât învață un om.ca sa între în magistratura? Și se găsește un individ ” deștept ” de genul tău care comentează! Nu neg ca nu sunt si uscaturi ca în fiecare loc de munca dar……nu cred ca esti în măsura sa comentezi! Iar în ce privește pe profesor ….a greșit! Parcarea unui supermarket nu e parcare publica! Este parcare pentru clienții supermarketului! Nu poți veni tu,profesorul păcii, oricine ai fi ,sa lași masina și sa pleci la grătar ori unde s a dus în vizita! Nu. Și nu vad unde au greșit” incompetenți”i din magistratură?

   • Nu are nimeni voie sa iti lege masina cu lantul! NU are nimeni voie sa sechestreze bunul altuia, decat daca este de la POLITIE! Asa spune LEGEA. Dar oamenii legii sunt corupti si se vede.
    – Daca domnul patron era deranjat, anunta el politia, venea, il identifica pe profesor si il sanctiona pentru ca a parcat unde nu trebuie.
    Sa pui tu LANTUL pe masina omul????? Cu ce drept??????
    Tara in care justitia nu functioneaza, e tara in care poltiie, procurori, judecatori – unii din ei, cei mai multi, se cumpara cu 3 lei gramada.
    Iertare , dac asta e parerea mea. 🙁

    • Pe parcare privata? La supermarket este parcare privata! Esti client ? Sarut mâna! Nu esti pe proprietatea ta ori domeniu public sa faci ce vrei! Iar procurorii și judecătorii aplica legea făcută de aleșii voștrii! Doar o aplica! Nu fac ei legi! Asta dacă înțelegi!

     • Nu e privata. E parcare cu cuircuit deschis. Suna la Politia Rutiera si te convingi. Nu legi cu lantul masina nimanui. Niciodata. daca te deranjeaza ceva, simplu, chemi Poilitia. Nu face singuri reguli peste lege.

  • Domnule Mihai George, acest profesor poate ca a predat parintilor, bunicilor si strabunicilor tai. Nu conteaza asta. Conteaza fapta. Ca a fost pacalit de niste parveniti: administrator supermarket, politist, judecator. Si e om in varsta, cu respect din partea celor din jur.
   P.S. Si cand mai comentezi pe forum, trezeste-te din boasca!!!!!

 2. Dom. Profesor la cîți incompetenți sunt în magistratură te poti astepta sa mai plătești, că a-ți ocupat locul unde veneau clienții.
  Exact cum a înmulțit țiganul găinile.

  • Nu ai nici o șansă să intri in magistratura cat timp ești analfabetă și nu cunoști gramatica limbii române, ca să nu mai spun și cât de mult se învață pentru admitere și examenele ulterioare. Care este logica ta când ai pus cratima în formularea ” a-ți ocupat locul”? Și l-a ocupat sieși cumva? Nu ai logica exprimării uzuale, iar pentru a avea logica unui judecător, drumul este prea sinuos pentru capacitățile tale.

 3. Plătește impoziy la primărie cumva profesorul? Nu cred! Vine cumva profesorul sa deszapezeasca iarna parcarea ? Nu cred! Atunci nu este loc public ,ci este parcarea privata a unui magazin alimentar! Domn profesor…..ai nota 2! Pentru aroganta!

 4. Profesorul a greșit pentru ca nu interesează pe nimeni dacă tu vrei sa lași masina în parcarea supermarketului și sa mergi în vizita! Parcarea este pentru clienții supermarketului ,nu pentru a rezolva problemele personale! De ce nu merge nimeni în față la Racova sa parcheze,ca doar e loc destul ,e loc public ca e hotel,…..de ce? Nu merge cu ” doar minute boss”. Nu. ! Nici vânzătoarea nu a procedat corect dar sigur profesorul a afișat o atitudine de ” ma doare n p..a ca e loc public”! Nu domnule profesor,nu e loc public,e proprietatea supermarketului chiar dacă e parcare! De ce profesorul n a facut si un grătar? Ca doar e loc public cu umbrele,scaune…..vin este…..e loc public,nu? Domn profesor: ai sărit calul !

 5. Atitudine de multinațională. Fac ce vor în tara asta iar organele îi și protejează. Pe romani, cine îi mai protejează?

  • Românii să se educe și să învețe să respecte legea. Asta cu multinaționalele o mesteca Dragnea în dinții aia cariați și o preluați și voi. E de bun simț, dacă tu parchezi în fața supermarketului și pleci ca boacă 2 zile și mai fac 50 la fel,tu unde pui mașina când vii la cumpărături? La 3 străzi distanță? E parcarea magazinului,punct. Profu a greșit. Se consideră dac și proprietar să vină psihiatria!

LĂSAȚI UN MESAJ