spot_img
29 C
Vaslui
18-iun.-2024
spot_img

Deficitul bugetar al județului Vaslui, o enigmă pentru Dumitru Buzatu

- Advertisement -
ENIGMĂ… În timpul dezbaterilor, liberalul Gheorghe Veziteu a făcut o retrospectivă asupra evoluției deficitului bugetului județului, care s-au dovedit a fi noțiuni noi pentru președintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu.

ALBA NEAGRA… Consiliul Județean Vaslui s-a întrunit marți, în ședință extrordinară, pentru a vota a IV-a rectificare a bugetului local al județului Vaslui. Vizată de această rectificare a fost comuna Gherghești, care a primit suma de 300.000 de lei din rezerva bugetului local al județului pentru a putea asigura partea de cofinanțare pentru obiectiv de investiție “Grădinița cu patru săli de grupă și stația de epurare-colectare sat Gherghești, comuna Gherghești”. În timpul dezbaterilor, liberalul Gheorghe Veziteu a făcut o retrospectivă asupra evoluției deficitului bugetului județului Vaslui, care s-au dovedit a fi noțiuni noi pentru președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu. “La ce buget vă referiți? Bugetul județului nostru în deficit? De unde avem noi deficit? Putem noi funcționa cu un buget deficitar? Avem surse pentru orice, pentru acoperirea tuturor investițiilor” a dat asigurări Buzatu, dovedind în același timp că nu a citit raportul de specialitate al proiectului de hotătâre, unde deficitul bugetului județului Vaslui a fost stabilit la valoarea de 37.561.720 de lei.

“Avem deficit, domnule președinte! Potrivit documentelor puse la dispoziție pentru ședința de astăzi, veniturile totale ale Consiliului Județean sunt în sumă de 523.106.727 lei, pe când cheltuielile au fost stabilite în sumă de 560.668.447 lei. Așa cum menționează și directorul economic în documentul anexat la material, avem un deficit de 37.561.720 de lei. Am observat că la prima rectificare, care a avut loc în data de 13 aprilie, deficitul a fost de 33.416.254 lei. La a doua rectificare, din 30 mai 2023, consemnată prin hotărârea nr. 107, deficitul s-a ridicat la 35.890.541 lei. La ultima rectificare, cea din 31 iulie 2023, deficitul s-a ridicat la 37.011.720 de lei. Astăzi, deficitul se ridică la 37.561.720 de lei, suma pe care o regăsim, de altfel, și la transferurile pe care le propuneți. Aș fi vrut ca domnul director economic să ne dea unele informații asupra evoluției acestui deficit și eventual ce soluții găsim pentru viitor pentru acoperirea lui”, a solicitat liberalul Veziteu.

Deficit care se trage din excedent

Situația la zi a bugetului județului Vaslui a fost explicată, pe înțelesul tuturor, de Mircea Țuțuianu, directorul executiv al Direcției Economice din cadrul CJ Vaslui. “Într-adevăr, acum, ca și la începutul anului, bugetul local al județului Vaslui a fost propus a se încheia cu deficit pentru că anul trecut bugetul local al județului Vaslui s-a încheiat cu un excedent de 47.405.445 lei. Noi, anul acesta, avem voie, conform legii, să închidem bugetul local cu un deficit de maxim de 47.405.445 lei. Tot conform legii, secțiunea de dezvoltare a unui buget local se poate finanța din trei surse: transferuri din secțiunea de funcționare, din excedentul anului precedent, și veniturile secțiunii de dezvoltare. Revenind la acele venituri ale secțiunii de funcționare pe care le putem utiliza pe secțiunea de dezvoltare, într-adevăr, pentru ca noi să putem suplimenta fondul de rezervă aflat la dispoziția autorităților locale cu 550.000 lei, care se vor regăsi în rezervă după această rectificare, am diminuat acele transferuri pe care le-am propus la începutul anului să le utilizăm pe secțiunea de dezvoltare. Asta pentru că am considerat că nu avem nevoie de acele venituri pe secțiunea de dezvoltare, deoarece execuția și plățile din acest moment ne arată că excedentul de anul trecut, de peste 47 de milioane de lei, este arhisuficient pentru a putea finanța plățile pe care ni le-am propus pe această secțiune. Practic, noi putem transfera în orice moment din secțiunea dezvoltare în funcționare acele venituri, în caz că avem nevoie pe secțiunea de funcționare de aceste sume, ceea ce este cazul și în acest moment”, a declarat Mircea Țuțuianu. Dacă la începutul ședinței de CJ, Dumitru Buzatu nu știa nimic despre deficitul bugetar al județului Vaslui, după explicațiile directorului economic, președintele CJ Vaslui a întors-o, vorbindu-le consilierilor despre deficitul efectiv. “Este o explicație corectă, de aceea v-am spus că noi nu avem un deficit efectiv, adică să fim puși în imposibilitatea de a executa obligațiile noastre. Putem acoperi totul din excedentul anului trecut și încă mai avem rezerve în această chestiune. Nu am putut să rezolvăm unele lucruri, dar nu din vina noastră, ci din cauza procedurilor. Ne chinuim să depășim și aceste obstacole care nu țin de noi” a dat asigurări Dumitru Buzatu. Proiectul de hotărâre de ieri a trecut cu votul a 24 de consilieri județeni.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

9 COMENTARII

 1. Felicitări dl Veziteu pentru atitudinea din CJ Vaslui.
  Sunteți cam singurul care l.ati mai pus la punct pe Buzatu. A mai fost și Iacob de la Huși.
  Cred ca ați fi foarte bun ca și președinte de CJ Vaslui.
  Mult succes la alegerile de la anul.
  Mai dați.l odată jos oe baronul Buzatu. Sa plece acasă ca.i pensionar și ii ajunge .
  Sunteți și un om modest care ar ajuta multă lume.

 2. Ba savanților…..de renume… a maidanului…. oameni de știință…….. în politikia de margaritar….a județului….. dați și voi. Cu zaru….. bă baeyi ba… ca nu prea va ajuta cartea.. aia…. citita la seral….. sau skimbu 3…… ca va plăcut sa suflați în kur ….. comunismului.

 3. Eu il cred ca n-are habar, pana n-o sa facă regionalizare pe ciumeții de aici niciodată nu-i va interesa de deficit, indiferent de culoarea politica, noi trăim pe spatele altora si indiferent ca avem sau nu bani aici tot curge, de aia se si sparg in figuri cu sporuri, măriri de salarii si tot felul de proiecte pentru tocat nu pentru produs ceva
  Sunt puține șanse sa se întâmple ca la toți le place sistemul asta comunist dar mare soc o sa aibă daca o sa fie regionalizarea aia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.