spot_imgspot_img
10.4 C
Vaslui
28-mart.-2024

Degringoladă în învățământ: elevii și profesorii confuzi după ce Ministrul Educației s-a sucit!

- Advertisement -

HALUCINANT…După ce, în cursul zilei de 23 martie, Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a anunțat modificarea structurii anului școlar, a doua zi ia în calcul schimbarea măsurilor proaspăt anunțate. Incoerența este dusă la un nou nivel. Astfel, deși s-a stabilit oficial că vacanța de vară va începe la data de 2 iulie, ministerul ar putea scurta anul școlar cu o săptămână, urmând ca vacanța să înceapă, de data aceasta, pe 25 iunie. Se ia în considerare recuperarea orelor din această săptămână prin cursuri organizate în 5 zile de sâmbătă. Nu este exclusă nici revenirea la inițialul calendar al Evaluării Naționale. Așadar, măsurile în educație sunt luate de pe o zi pe alta, fără a consulta toate părțile care vor avea de suferit de pe urma inconsecvenței ministerului. Din această cauză, nemulțumirile au început să curgă șiroaie, oamenii contestând măsurile care li se impun. Scos din fire, un părinte răbufnește pe pagina ziarului nostru, sătul de atâtea schimbări: “Bravo, handicapatule, cum trimiți la școală copiii în iulie, când vor fi peste 30-35 de grade? Unde l-au mai găsit și pe boul asta de ministru? Lasă vacanța copiilor așa cum era! Să sperăm că nu se aprobă cretinismele astea în parlament.” De altfel, nici elevii nu au rămas indiferenți și lansează un strigăt de ajutor, în speranța că cei de la putere îi vor asculta: “Noi, copiii avem nevoie de școală pentru a ne dezvolta, dacă în Parlament sunt majoritatea analfabeți, nu înseamnă că și generația asta trebuie să îi urmeze. Opriți odată această bătaie de joc asupra omenirii. Hai să încercăm să fim oameni”, este mesajul unei eleve. De asemenea, contactat telefonic, Sorin Țiplea, reprezentantul cadrelor didactice din Vaslui este de părere că “Ministerul Educației a greșit. Ar fi trebuit să aibă bunul simț să discute această posibilă măsură cu toți partenerii de dialog social. Cea mai mare nemulțumire este că toată societatea civilă este tratată în bătaie de joc de guvern. Noi constatăm că mecanismul este de impunere, se încearcă doar impunerea unor idei de-ale lor. Suntem desconsiderați de către factorul decizional. Iei o decizie care privește 3.5 milioane de oameni, o cincime din populația țării. Dacă pe tine nu te interesează o cincime din populația țării, despre ce vorbim? Este o bătaie de joc la adresa populației României.”

în contextul în care vasluienii și-au arătat nemulțumirile legate de schimbările anunțate pe 23 martie, de către Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, astăzi, acesta a revenit asupra ideii și se gândește să anunțe … “schimbarea schimbării”. Astfel, în locul datei de 2 iulie, vacanța de vară ar urma să înceapă la data de 25 iunie. O condiție ar fi ca săptămâna scurtată să fie recuperată prin intermediul orelor organizate în cinci zile de sâmbătă. De asemenea, nu iese din calcul nici varianta revenirii la calendarul inițial al Evaluării Naționale.

“O să fie vai de noi!”

Mulți părinți se întreabă dacă se mai gândește cineva și la binele copiilor lor, după ce anul acesta a fost plin de măsuri bulversante pentru toți elevii. V-ați gândit voi că acești copii, care deja au pierdut foarte mult în ultimul an, ar avea nevoie de o vacanță mai mare…vai de viitorul acestor copii”, “Dacă este scenariu verde, de ce nu lăsați copiii să facă școală cum trebuie? Așa ne vreți, o țară de proști, să nu mai știm să ne cerem drepturile. O să fie vai de noi!”, “Doamne, aștia au înnebunit. Lăsați copiii la școală!”, “Rușine! Vă bateți joc de copii și de învățământ. Se opresc infectările de pe 2 aprilie?”, “Multă școală au mai făcut! Abia ce au învățat alfabetul și să scrie (valabil și pentru cei de liceu), că iar sunt în vacanță” sunt doar câteva dintre comentariile părinților indignați de noile schimbări.

“Noi, copiii, avem nevoie de școală pentru a ne dezvolta”

Elevii se simt lipsiți de putere și cer dreptate, în primul rând, prin oprirea bătăii de joc la care sunt supuși: “Noi, ca elevi, ce putem face? Cum putem ajuta sa revenim la normal cu structura anului? Mai bine desființați învățământul, și așa generația asta este generație pierdută. Vina este a celor care guvernează”, “Nu pot înțelege cum în București rata de infectare a trecut de 5 la mia de locuitori, iar Vasluiul, care a trecut ușor de 1 la mia de locuitori, deja începe să fie sufocat cu noi reguli. Asta e bătaie de joc. Noi, copiii, avem nevoie de școală pentru a ne dezvolta. Dacă în parlament sunt majoritatea analfabeți, nu înseamnă că și generația asta trebuie să îi urmeze. Opriți odată această bătaie de joc asupra omenirii. Este o bătaie de joc, știți cât de greu este pentru cei mici online-ul, când ei ar trebui să se dezvolte și să capete noi cunoștințe? Hai să încercăm să fim oameni”, au transmis elevii.

“Este o bătaie de joc la adresa populației României. Noi constatăm că mecanismul este de impunere”

Contactat telefonic, Sorin Țiplea, Președintele de Sindicat “Didactica”, filialaVaslui, este dezamăgit de lipsa de comunicare a guvernului. Ministerul Educației ar fi trebuit să aibă bunul simț să discute această posibilă măsură cu toți partenerii de dialog social: Asociațiile de părinți, Asociațiile de elevi, ca beneficiari direcți, dar și cu cadrele didactice. Eu cred că așa ar fi fost corect. Nu avea dreptul să facă acest lucru. Ministerul Educației a greșit. Referitor la măsura în sine, prelungirea anului școlar atât de mult nu este benefică nici pentru elevi, nici pentru părinți, nici pentru cadrele didactice. Înseamnă să suprapunem o serie de activități care aveau înainte o anumită logică. Structura veche a anului școlar, școala se termina pe 9 iulie, adică cei din învățământul tehnologic. Acum ar însemna să se termine pe 23 iulie. Plus că ar însemna ca să învețe în luna lui cuptor, când sunt temperaturile cele mai mari și nu este benefic sub nici o formă. În acea perioadă este și titularizarea cadrelor didactice. După ce a aruncat bomba, mâine ne-a anunțat că va fi întâlnirea de dialog social. Logic era să fie invers. Cea mai mare nemulțumire, lăsând la o parte decizia în sine, este că toată societatea civilă este tratată în bătaie de joc de guvern. Sunt evitate consultările cu oamenii. Nu înțelegem de ce. Noi constatăm că mecanismul este de impunere, se încearcă doar impunerea unor idei de-ale lor fără nici o consultare. Colegii mei sunt foarte nemulțumiți. Am primit foarte multe mesaje în care mă întrebau de ce nu protestăm și de ce ne lăsăm călcați în picioare. Suntem desconsiderați de către factorul decizional. Când iei o decizie care privește atâtea milioane de oameni, pentru că numai elevii și profesorii sunt 3.5 milioane de oameni, înseamnă o cincime din populația țării. Dacă pe tine nu te interesează o cincime din populația țării, despre ce vorbim? Este o bătaie de joc la adresa populației României.”

Noile măsuri – eficiente în reducerea mobilității?

Președintele Uniunii Sindicale “Didactica” Vaslui argumentează că măsurile noi vor împinge elevii din anii terminali în pragul de a apela la pregătiri particulare. Astfel, copiii vor fi nevoiți să cheltuie mai mulți bani și vor pierde mai mult timp pentru a se pregăti corespunzător pentru examene. “Nu avem voie să dăm teme de vacanță, nu putem interveni să implicăm elevii în actul educațional. Nu vor fi pregătiți corespunzător. Asta de fapt nu-i împinge pe elevi la pregătiri particulare? Dar ce te faci cu cei din mediul rural? Pe lângă situația financiară precară, unde găsește un profesor să-l pregătească? Vine la oraș? Parcă trebuia să se reducă mobilitatea prin această măsură. Elevii de clasa a XII-a și a VIII-a ar fi mai cîștigați dacă ar rămâne măcar în învățământ online. Trebuie găsite soluții, dar din punctul nostru de vedere, doar prin discuții putem găsi. Ar însemna ca aproape 5 săptămâni să privăm elevii de clasa a XII-a de actul educațional, să nu facă deloc carte. În acest context elevii clasei a XII -a vor face toate materiile în perioada care era destinată pregătirii pentru BAC. Este un dezavantaj clar. Celor de clasa a VIII-a li se aruncă examenul în luna iulie, în condiții de temperaturi ridicate, se înghesuie și finalizarea contestațiilor de la Bacalaureat și se vor suprapune. Este total absurd. în această perioadă, tot ce au încercat cadrele didactice să facă din 8 februarie până acum, să implicăm elevii în actul didactic, se va pierde. Din data de 4 mai, prima săptămână se va pierde cu siguranță până se va ajunge la turarea motoarelor. Nu vom reduce mobilitatea, deoarece elevii vor căuta, pe perioada vacanței, profesori care să-i pregătească. Mai rău îi încurcă asemenea măsuri.”

“Am fi interesați să vedem odată cine sunt specialiștii care ne impun restricții”

Având în vedere că toate aceste măsuri sunt luate ca urmare a unor concluzii trase de specialiști, pentru a limita răspândirea virusului COVID-19, Sorin Țiplea se întreabă ce pregătire au cu adevărat aceștia și de ce nu știe nimeni identitatea lor. “Chiar am fi interesați să vedem odată cine sunt specialiștii de care tot ni se vorbește. “Specialiștii au ajuns la concluzia asta.” Cine sunt specialiștii? Vrem să-i știm și noi cu nume și prenume. Unu, doi, cîți or fi. Dar specialiști în politici sociale, deoarece un medic nu este specialist în politică socială, ci doar în epidemiologie sau virusologie. El ne poate recomanda să purtăm măști cu toții, dar nu poate să ne spună care sunt cele mai bune măsuri legate de carantinare, pentru că nu țin de competența sa. Nu medicul trebuie să ne spună să închidem școala. Nu cred că avem specialiști în țară care să știe să facă politici sociale în vreme de pandemie. Să-i scoată la lumină, să-i vedem și noi”, a concluzionat acesta.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Doamne Ferește,ministru mai prost ca ăsta nu s-a pomenit…Mai sunt 2 luni jumate de școală, lasă naibii asa anul ăsta școlar. Asta e bătaie de joc și sfidare pe față, chiar nu este nimeni care să îi ceară socoteală cretinului ăstuia pt toate aberațiile astea????? Ministrul ăsta habar n-are cum să gestioneze situația școlară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.