spot_img
spot_img
0.6 C
Vaslui
03-dec.-2024
spot_img

Delegările magistraților la BEJ încurcă deciziile instanțelor de judecată

- Advertisement -

ÎN AȘTEPTARE… Ajuns, încă o dată, în fața judecătorilor de drepturi și libertăți, Daniel Buzamăt mai are de așteptat o decizie ce poate fi catalogată, în acest moment, o simplă formalitate. Judecătorii de drepturi și libertăți ar fi trebuit să se pronunțe asupra măsurii controlului judiciar de care Buzamăt se bucură de ceva vreme. În loc de pronunțare, judecătorii au amânat cauza pentru ziua următoare. Gurile rele vorbesc despre faptul că magistrații sunt acum prezenți la Biroul Electoral Județean, au mult de treabă, mai ales că duminică mergem la vot și alegem președintele României și nu au timp. În plus, Daniel Buzamăt, fostul director al Reiser SA Bârlad mai are de așteptat și începerea procesului pe fond. Chiar dacă Tribunalul Vaslui s-a pronunțat asupra măsurilor și excepțiilor de cameră preliminară încă din luna iunie, Curtea de Apel Iași nu a găsit timp pentru a judeca contestațiile formulate de cele două părți.

Pus sub control judiciar, alături de complicele lui și acuzați de luare și dare de mită, Daniel Buzamăt și Călin Gică au avut parte, ieri, de o surpriză. Judecătorii de drepturi și libertăți, cei care ar fi trebuit să execute o simplă formalitate, au decis amânarea pronunțării cu încă o zi. Fostul director al Reiser SA Bârlad și afaceristul gălățean Călin Gică au ajuns în fața magistraților după ce procurorii DNA i-au acuzat de luare și dare de mită. În timp ce fostul șef al județului Dumitru Buzatu a fost prins cu șpaga în portbagajul mașinii de serviciu, Buzamăt a încercat să fie ceva mai original și a ascuns banii primiți, 100.000 de lei, în frigiderul din biroul său și în mașina personală. Acest fapt a fost scris, negru pe alb, de procurori, chiar în rechizitoriul trimis magistraților: “în perioada 01.03.2022 – 20.05.2022, inculpatul Buzamăt Daniel, în calitatea menționată mai sus, în mod indirect cât și direct, ar fi pretins și primit, printr-un intermediar (martor în cauză), de la omul de afaceri cercetat în prezenta cauză, suma totală de 100.000 lei (două tranșe a câte 50.000 lei), în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu. De precizat este faptul că cele două sume de bani (a câte 50.000 lei fiecare), la sugestia inculpatului Buzamăt Daniel, ar fi fost depuse una într-un frigider aflat din biroul său, iar cealaltă, în autoturismul personal. Concret, inculpatul ar fi primit suma de 100.000 lei, în contextul încheierii între S.L.D.P. Reiser SA Bârlad și SC Gipetrovas Best Holding SRL, administrată de către celălalt inculpat, a două contracte de prestări servicii, ce vizau asfaltarea unei suprafețe de 1.600 mp de teren, ce aparținea acestuia din urmă. În realitate, cu “permisiunea” inculpatului Buzamăt Daniel, ar fi fost asfaltată o suprafață de teren de 4.725 mp  fiind folosită în plus o cantitate de 236 tone asfalt, față de cea menționată în documentele contabile ale celor două societăți. Ca urmare a acestor demersuri, S.L.D.P. Reiser SA Bârlad ar fi fost prejudiciată cu suma de 280.794 lei, reprezentând contravaloarea serviciilor prestate în legătură cu cele 236 tone asfalt, livrate în plus și neachitate”, au scris procurorii.

Daniel Buzamăt, în așteptarea primului termen pe fondul dosarului

Conform regulilor justiției din România, magistrații trebuie să se pronunțe, după ce iau în primire rechizitoriul, asupra măsurilor și excepțiilor de cameră preliminară ca, la final, să stabilească și primul termen de judecată, pe fondul cauzei. În dosarul în care Daniel Buzamăt și Călin Gicu au fost trimiși în judecată pentru fapte de corupție, Tribunalul Vaslui s-a pronunțat încă din luna iunie. În schimb, este așteptată acum decizia Curții de Apel Iași față de eventualele contestații dar, până acum, acest lucru nu s-a întâmplat. “Constată competența materială și teritorială a Tribunalului Vaslui în soluționarea prezentei cauze. Respinge ca nefondate cererile și excepțiile formulate de către inculpați, prin apărători aleși. Constată legalitatea sesizării instanței cu Rechizitoriul nr. 70/12/P/2022 al Parchetului de pe lângă ÎCCJ, Direcția Națională Anticorupție-Serviciul Teritorial Iași, din data de 27.02.2024, precum și legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală, privind pe inculpații Buzamăt Daniel, trimis în judecată sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită, în formă continuată (2 acte materiale) și abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (2 acte materiale) și Călin Gică, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită, în formă continuată (2 acte materiale) și instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (2 acte materiale). Termenul de judecată va fi stabilit după rămânerea definitivă a prezentei încheieri. Cu drept de contestație în termen de 3 zile de la comunicarea încheierii. Soluționată în camera de consiliu și pronunțată prin punerea minutei la dispoziția părților și procurorului, prin mijlocirea grefei instanței”, se arată în decizia Tribunalului Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

  1. C.A-ul doarme linistit? afaceri cu spatiile, cirese, generatoare, vacante, etc, de asta au tainuit toate furturile, ca doar le stiau!? Se cam strange latul complicilor din CA, va cam cauta politia, nino-nino-nino!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.