spot_imgspot_img
9.6 C
Vaslui
24-apr.-2024

Deputatii AUR, supãrati cã nu au putut sustine o alocutiune în cadrul ceremoniei dedicate Bãtãliei de la Podul Înalt | FOTO

- Advertisement -

SUPÃRARE… Deputatii partidului Alianta pentru Unirea Românilor s-au supãrat pe autoritãtile vasluiene, pentru cã nu le-a acordat atentia cuvenitã ieri, în cadrul manifestãrii culturale de celebrare a celor 546 de ani de la strãlucita victorie a lui Stefan cel Mare contra turcilor (Bãtãlia de la Podul Înalt, 10 ianuarie 1475). Invitati prin e-mail la eveniment, acestia se asteptau sã fie mentionati în cadrul evenimentului, sã li se ofere ocazia de a sustine o alocutiune sau mãcar sã se anunte cã au depus o coroanã de flori la statuia lui Stefan cel Mare din Bãcãoani. „Mi-as fi dorit sã tin un discurs. Nu stiu care a fost situatia, dar cred cã odatã ce esti invitat ar fi trebuit sã ni se dea cuvântul. De asemenea, si la depunerea de coroane ar fi fost normal sã se anunte, mai ales cã esti invitat. Nu am fost refuzati direct, dar ni s-a zis cã nu se face politicã”, a declarat Raisa Enachi, deputat de Vaslui din partea AUR. Culmea, unul dintre invitatii care au sustinut alocutiuni este generalul Mircea Chelaru, proaspãt deputat de Arges din partea aceluiasi partid.

Evenimentul denumit «Biruit-au Stefan Vodã la Vaslui. 10 ianuarie 1475» a început la ora 12:00 cu o slujbã de slãvire a eroilor români cãzuti în aceastã luptã si a continuat cu alocutiunile oficialitãtilor si ale invitatilor : prefectul judetului Vaslui, Mircea Gologan, presedintele Consiliului Judetean, Dumitru Buzatu, primarul comunei Muntenii de Jos, prof. univ. dr. Cãtãlin Turliuc, generalul Mircea Chelaru si col. (r) Mihai Stefan Focsa. „Ziua de 10 ianuarie, trezeste în inimile tuturor românilor, un îndreptãtit sentiment de mândrie nationalã. Pentru locuitorii comunei Muntenii de Jos, aceastã zi are o încãrcãturã aparte. Cu totii, cinstim astãzi, memoria eroilor care s-au jertfit în acele zile cumplite, în care erau puse în pericol nu doar neatârnarea Moldovei sau viata Domnitorului, ci existenta întregii crestinãtãti. Locuitorii comunei Muntenii de Jos, îsi plâng astãzi strãbunii, mosii si strãmosii, locuitorii fostelor sate de pe aceste meleaguri: Buciumi, Bârgãoani, Rusi, Sãcuieni, Balosinãuti si Filipesti, transformate în silisti, dupã Bãtãlia de la Vaslui, asa cum le regãsim pomenite în documentul Cancelariei Voievodale, emis la 15 octombrie 1491. Pomelnicul de la Mãnãstirea Bistrita, pomeneste sub titlul „Acesti Pani au murit în rãzboi cu turcii”, numele a 13 bãrbati, boieri de seamã, printre care Steful Curui, fiul lui Ioan Curui, proprietarul satelor dintre pârâul Crasna si apa Bârladului. Fie ca amintirea celor care si-au dat viata pentru neatârnarea tãrii, sã fie vesnicã în inimile tuturor românilor. Dumnezeu Sã-i odihneascã pe cei cãzuti si Sã-i întãreascã în credintã pe urmasii acestora!”, a transmis primarul comunei Muntenii de Jos, Iulian Lazãr.

«Priviti statuia! Este o bornã de aducere aminte permanentã cã niciodatã pe aici nu s-a putut trece decât dacã ai venit ca prieten»

Un discurs care a impresionat audienta atât prin vorbele foarte bine alese, cât si prin tonalitate, a fost al generalului (r) Mircea Chelaru, fost Sef al Marelui Stat Major al Armatei Române: «Oare ce poate fi mai înãltãtor si mai nobil pentru o natiune decât sã se regãseascã în autoritatea istoricã a timpului trecut, al clipei care trece, dar mai ales al timpului care vine. Ne-am adunat aici nu pentru a ne închina la o statuie, nu pentru a bifa o activitate în diagrama de lucru a autoritãtilor indiferent de ce nivel ar fi ele. Suntem împreunã, pentru cã avem constiinta devenirii noastre cã nicio natiune nu are dreptul sã semneze identitatea în istorie decât numai dacã îsi meritã acest lucru si prin marii bãrbati ai acestei natiuni am reusit sã o facem. Noi nu am fost consumati de istorie, suntem un neam care am creat istorie. Priviti statuia! Este o bornã de aducere aminte permanentã cã niciodatã pe aici nu s-a putut trece decât dacã ai venit ca prieten. Stefan cel Mare nu este <mare> doar pentru cã i s-a spus acest lucru, ci pentru cã a generat mãretie. Mãretia si gloria nu se urlã. Se rabdã, se suferã, se smereste. Este simbolul devenirii noastre si prin el noi ne regãsim într-o minunatã devenire în civilizatia unei Europe care ne datoreazã încã mult. Cum spunea iubitul nostru profesor de istorie Turliuc, Europa la care facem referire astãzi este încã nereîntregitã pentru cã ne-a lãsat un brat undeva aparte si invocãm mereu dreptul nostru de iure ereditare la tot spatiul pe care Mãria Sa Vodã l-a apãrat cu cei care acolo, în vale, au lãsat oasele si astãzi încã musteste pãmântul de sângele lor. Am venit din datorie, din smerenie, din credintã. Sã punem doar un genunchi jos pentru cã mãretia si gloria pentru noi, cei care am slujit toatã viata, sub drapel, imn si uniformã înseamnã sabia, palosul lui Stefan ridicat cãtre cer si încãlecat pe cal. Nu poti urca pe cal din pozitia în genunchi. El este lectia, dar si ordinul de demnitate pe care îl dã natiunii române, asa cum a fãcut-o Mihai la Selimbãr, cum a fãcut-o Mircea la Rovine…”, a transmis generalul (r) Mircea Chelaru. Dupã alocutiuni, a avut loc o scurtã evocare artisticã – realizatã de actori ai Teatrului „Victor Ion Popa” din Bârlad, iar apoi s-au depus coroane la statuia ecvestrã a lui Stefan cel Mare din cadrul Ansamblului monumental „PODUL ÎNALT” de la Bãcãoani. Evenimentul s-a încheiat cu un ceremonial militar realizat de militari de la Brigada 15 Mecanizatã „Podul Înalt” Iasi si de la Garnizoana Vaslui.

Deputat de Constanta din partea AUR: „Mi se pare chiar penibil”

Invitati la eveniment, deputatii partidului AUR se asteptau sã fie mentionati sau sã li se rosteascã numele în momentul depunerii de coroane. Nu s-a întâmplat, însã asta, pentru cã în cadrul evenimentului «nu se face politicã» : „Mi-as fi dorit sã tin un discurs. Nu stiu care a fost situatia, dar cred cã odatã ce esti invitat ar fi trebuit sã ni se dea cuvântul. De asemenea, si la depunerea de coroane ar fi fost normal sã se anunte, mai ales cã esti invitat. Nu am fost refuzati direct, dar ni s-a zis cã nu se face politicã. Si am fost de acord pentru cã noi suntem în slujba poporului”, a declarat Raisa Enachi, deputat de Vaslui din partea AUR. Si colegul ei, deputatul de Constanta, Dumitru Viorel Focsa, prezent la eveniment, s-a arãtat deranjat de lipsa de atentie, argumentând cã „domnul general Chelaru este deputat, dar nu a venit aici în calitate de reprezentant al partidului AUR. El i-a reprezentat pe rezervistii generali, ofiteri corp de armatã superior si Liga Culturalã, dar nu AUR. Ar fi fost politicos sã li se ofere cuvântul. Nu este corect din punct de vedere deontologic sã faci o invitatie unui parlamentar si nici depunerea de coroanã sã nu i-o anunti. Mi se pare chiar penibil. Dar asta este situatia. Noi, când o sã avem majoritate, o sã ne purtãm altfel. Suntem români cu totii”, a declarat deputatul de Costanta, Dumitru Viorel Focsa.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.