spot_imgspot_img
22.3 C
Vaslui
02-mai-2024

Deputatii vasluieni au ciocul mare!

- Advertisement -

Ce mai fac parlamentarii nostri

PARLAMENTARI Pesedistul Victor Cristea citeazã din Benjamin Franklin revoltat de parteneriatul stat – bisericã în domeniul asistentei sociale pe care Guvernul vrea sã-l impunã. Presupusul liberal Dan Bordeianu declamã de la tribuna parlamentarã “genocidul” închiderii spitalelor, iar pedelistii Dragos Iftime si Viorel Cãrare au semnat proiectul privind introducerea votului prin corespondentã pentru cetãtenii români aflati în strãinãtate. Deputatul PDL Dan Marian ia taurul de coarne, demostrând contabiliceste, în fata Parlamentului, “schema vasalitãtii fãcutã de Consiliul Judetean Vaslui”. Iatã, pe scurt, cu ce îsi umplu timpul în Parlament deputatii judetului.

Deputatii vasluieni vorbesc mult în Parlament. Temele sunt diferite, abordãrile de asemenea. Se ia atitudine în domeniul asistentei sociale, se militeazã pentru modificarea fondurilor de pensii administrate privat, existã un interes crescut pentru românii din diasporã, la fel si pentru profesiile liberale. Pe scurt, fiecare îsi face auzitã vocea în cadrul comisiilor parlamentare. Interesant este însã modul diferit de a pune problema: de la citate din filosofi si inventatori pânã la realizarea unor scheme contabile complicate.

Filosoful Victor Cristea

Deputatului PSD Victor Cristea i-a trãznit recent sã citeze din Benjamin Franklin, inventatorul paratrãsnetului, luând atitudine împotriva unei initiative recente a Guvernului de a apropia serviciile de asistentã socialã de Bisericã. Retorica lui Cristea vrea sã fie una cu o bazã neapãrat culturalã. Dupã ce îl aduce pe inventatorul americam în prim plan, deputatul plonjeazã în scrierile lui Petre Tutea pentru ca apoi sã ajungã la Biblia lui Serban Cantacuzino, de la 1668. Totul pentru a recunoaste realizãrile Bisericii, importanta ei, si a nu o supãra în demersul sãu critic “pur administrativ”. Iatã câteva citate din discursul deputatului ce poate fi citit pe pagina de internet a Parlamentului: “Benjamin Franklin, unul dintre pãrintii fondatori ai Statelor Unite ale Americii, afirma: <<O Biblie si un ziar în fiecare cãmin, amândouã studiate si apreciate la adevãrata lor valoare, o scoalã bunã în fiecare cartier – acestia sunt pivotii de bazã ai virtutii, moralei si libertãtii civice>>.(…) Într-o atmosferã de teamã permanentã, renuntând la ratiune, se legifereazã parteneriatul între stat si Bisericã, transferând asistenta socialã în grija cultelor, în timp ce institutiile de profil ale statului, administratia localã, organizatiile nonguvernamentale, sunt specializate în acest sens. Legea permite finantarea construirii de asezãminte sociale pe lângã Bisericã, fãrã a specifica destinatia lor”. Cristea îsi încheie apoteotic discursul: “Nu încercati sã orbiti credinciosii!”.

Dan Bordeianu sau “genocidul” retoricii

Fãcutã, probabil, numai de dragul “luãrii de atitudine” ultima cuvântare din Parlamaent a deputatului PNL Dan Bordeianu este sterilã si plinã de sabloane: “abuzul incalificabil al Guvernului”, “dispretul la adresa cetãtenilor”, “deciziile aberante ale Executivului”, sunt câteva exemple din discursul sãu. Limba de lemn este le ea acasã. Iatã câteva exemple: “În ultimele zile asistãm la un adevãrat genocid al guvernului împotriva românilor, prin închiderea a numeroase spitale din tarã. Consider cã închiderea spitalelor este un abuz incalificabil al actualei Puteri, care manifestã dispret la adresa cetãtenilor României, pe care îi batjocoreste si le încalcã drepturile. (…) Din punctul meu de vedere, practica trimiterii acasã a bolnavilor care au nevoie de asistentã medicalã spitaliceascã, precum si transferarea fortatã a unor bolnavi cãtre alte spitale este inumanã si antinationalã si de aceea spun cã actuala guvernare comite un genocid împotriva poporului român”. Pe final, îsi face sfios aparitia si o initiativã: (…) cer autoritãtilor publice locale sã solicite în instanta de contencios administrativ anularea acestora. De asemenea, solicit Guvernului anularea hotãrârilor emise si intrarea în legalitate, precum si realizarea unor dezbateri serioase si sincere privind directiile reformei, mãsurile care trebuie întreprinse, dupã o consultare realã a comunitãtilor locale si în interesul oamenilor”, mai spune Dan Bordeianu. Cam degeaba toatã aceastã vorbãrie, spitalele au fost închise pânã la urmã.

Deputatii PDL Iftime si Cãrare, interesati de românii din strãinãtate

Cei doi deputati pedelisti, Dragos Iftime si Viorel Cãrare, vorbesc la fel de putin si sunt interesati de aceleasi probleme. Cea mai recentã initiativã parlamentarã a PDL îi gãseste pe cei doi printre semnatari. Este vorba despre propunerea legislativã privind introducerea votului prin corespondentã pentru cetãtenii români aflati în strãinãtate.

Dan Marian “face scheme” în Parlament

Intitulatã pretentios “Schema vasalitãtii fãcutã de conducerea Consiliului Judetean Vaslui” este plinã de cifre, deputatul dorind sã demonstreze pe baze contabile cum conducerea Consiliul Judetean Vaslui îsi bagã coada în fondurile alocate de stat, directionând sume importante cãtre primãriile PSD. La finalul demonstratiei, dupã “portia de realitate”, Dan Marian identificã pânã si “principiul medieval al vasalitãtii” dezvoltat de conducerea CJ. “Dupã ce au reusit, în 2010, sã manevreze repartizarea unor sume defalcate provenite din venituri ale bugetului de stat prin adãugarea unor criterii personale care sã le deserveascã scopului lor clientelar si politic, anul acesta au decis sã suplimenteze atentiile cãtre primãriile aservite politic. (…) Pentru a nu fi acuzat de subiectivism, voi demonstra cu cifre concrete acuzatiile pe care le-am formulat anterior. (…) La primul punct, cota de 20% din sumele defalcate din TVA, au fost în total fonduri în valoare de 18.933 mii lei. PSD si-a pãstrat pentru sine 65,34% (12.371 mii lei), din care 8.748 mii lei pentru 41 de comune, cu o medie de 213,36 mii lei/comuna PSD. Nu au uitat însã si de partenerii lor, PRM beneficiind de 925 mii lei (4,88%) pentru sase comune, cu o medie de 154,16 mii lei/comuna PRM. La acest capitol, comunele cu primari PDL au contabilizat 2.606 mii lei (13,76%), din care 1.563 mii lei pentru 12 comune, cu o medie de 130,25 mii lei/comuna PDL. Din nefericire pentru ei, PNL si PC nu semnaserã încã protocolul USL la nivel judetean, astfel cã sunt si ei la coada acestui clasament: PNL a obtinut 2.648 mii lei (13,98%), din care 2.213 mii lei pentru 20 comune, cu o medie de 110,65 mii lei/comuna PNL, iar PC 244 mii lei (1,2%). Aceeasi tristã realitate o putem observa si la punctul doi, cota de 20% din sume din cota de 21% din impozitul pe venit, cu suma totalã de 8.271 mii lei. PSD si-a însusit 5,389 mii lei (65,15%), din care 3812 pentru 41 de comune, cu o medie de 92,97 mii lei/comuna PSD, iar colegii lor de la PRM 405 mii lei (4,89%) pentru 6 comune, cu o medie de 67,5 mii lei/comunã PRM. De cealaltã parte, PDL e iarãsi la sfârsitul listei cu 1144 mii lei (13,83%), din care 687 mii lei pentru 12 comune, cu o medie de 57,25 mii lei/comuna PDL. PNL a primit 1.166 mii lei (14,09%), din care 977 mii lei pentru 20 comune, cu o medie de 48,85 mii lei/ comuna PNL, iar PC – 106 mii lei (1,28%)”, aratã deputatul PDL. În final se concluzioneazã cum cã “aceastã clicã a pus în miscare un nou tip de santaj politic cât se poate de clar: supunerea în fata sistemului PSD-ist de la conducerea judetului în schimbul unor fonduri mai consistente”, se aratã în declaratia politicã scrisã de Dan Marian.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.