23.4 C
Vaslui
30-sept.-2022

Deputatul Bordeianu vrea explicatii de la ministrul Agriculturii

- Advertisement -

Deputatul PNL de Vaslui, Dan Bordeianu, a adresat o întrebare pe adresa ministrului Agriculturii, în urmã cu câteva zile, cerând explicatii la o serie de probleme legate de activitatea Grupurilor de Actiune Localã (GAL-urile) din judetul Vaslui. Parlamentarul sustine cã “prin Programul National de Dezvoltare Ruralã (PNDR), Axa 4 -LEADER s-au finantat asa-numitele Grupuri de Actiune Localã (GAL-uri), care reprezintã forme asociative la nivelul comunitãtilor locale ce reunesc institutii publice (consilii locale, primãrii), firme si asociatii în domeniul agriculturii si dezvoltãrii rurale, ONG-uri locale, cu scopul de a identifica problemele de dezvoltare ruralã de la nivel comunitar (abordare de „jos în sus”), de a valorifica resursele existente, de a initia parteneriate public-private în vederea atragerii fondurilor europene destinate dezvoltãrii rurale”.

În perioada 2011-2013, la nivelul judetului Vaslui, au fost selectate si finantate 5 GAL-uri, dupã cum urmeazã:

1) Asociatia GAL „Moldo-Prut” cu sediul în satul Fãlciu, comuna Fãlciu;

2) Asociatia GAL „Podul Înalt” Vaslui cu sediul în satul Deleni, comuna Deleni;

3) Asociatia GAL „Valea Tutovei si Zeletinului” cu sediul în municipiul Bârlad;

4) Asociatia GAL „Valea Racovei” cu sediul în satul Ivãnesti, comuna Ivãnesti;

5) Asociatia GAL „Movila lui Burcel” Vaslui-Nord cu sediul în satul Stefan cel Mare, comuna Stefan cel Mare.

“Domnule Ministru,

În legãturã cu activitatea desfãsuratã de GAL-urile din judetul Vaslui, de la înfiintarea lor si pânã în prezent, vã rugãm sã ne rãspundeti la urmãtoarele întrebãri:

• Care este finantarea alocatã prin PNDR -Axa 4 LEADER pentru fiecare GAL din cele mentionate mai sus, si cât anume din aceastã finantare este destinatã proiectelor de dezvoltare ruralã si, respectiv cheltuielilor administrative de functionare?

• Care este numãrul de proiecte finantate prin GAL-urile din judetul Vaslui si valoarea cumulatã a acestora?

• Câte locuri de muncã s-au creat prin înfiintarea fiecãrui GAL ca structurã asociativã si câte locuri de muncã s-au creat prin proiectele acordate prin schemele de finantare alocate acestor asociatii?

V-am adresat aceste întrebãri deoarece doresc sã aflu cum au beneficiat comunele din colegiul meu parlamentar – colegiul nr. 2 rural Vaslui – prin asocierea la GAL-urile care sunt functionale în judetul nostru”, este interpelarea deputatului Bordeianu, care urmeazã sã primeascã si un rãspuns, în cel mai scurt timp.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.