spot_imgspot_img
4.4 C
Vaslui
27-feb.-2024

Deputatul Botez dă cu “Anghel Saligny” de pământ. Polak și Popica, furioși!

- Advertisement -
OPINII… Tensiunile din coaliția de guvernare sunt pentru parlamentarii vasluieni: “o hoție”, “șantaj” și “teatru ieftin”.

REACȚII… Programul național de investiții “Anghel Saligny” zguduie din temelii coaliția de guvernare. În timp ce liberalii militează pentru aprobarea acestei forme de finanțare a comunităților locale, cei de la USR PLUS spun că programul nu e altceva decât “o bătaie de joc”. Apele sunt tulburi nu doar la nivel național, ci și pe plan local. Deputatul bârlădean Mihai Botez a preluat mesajul transmis pe linia de partid și a scris pe Facebook că “în forma susținută de premierul Cîțu, PNDL 3 este o hoție” și că “dezvoltarea României nu se poate face cu programele de îmbogățit baronii locali, moștenite de la Liviu Dragnea”. Deputatul Tudor Polak a descris reacțiile colegilor de guvernare drept “mofturi inadmisibile”, întrucât programul alocă 50 miliarde de lei comunităților locale pentru racordarea la rețeaua de gaze, canalizare, apă curentă, drumuri publice etc. Acesta s-a declarat “dezamăgit și revoltat de modul în care unii dintre noi înțeleg această responsabilitate pe care ne-am asumat-o. Amenințarea retragerii de la guvernare a devenit moneda de schimb în acest joc de-a șantajul politic”.Culmea, PSD e pe aceeași undă cu PNL-ul. Contactat telefonic, deputatul Eduard Popica a declarat că orice program național de investiții este binevenit și că nu crede într-o ruptură între membrii de coaliție pentru că “celor de la USR PLUS a început să le placă în Parlament. Nu cred că vor ceda și vor pleca atât de repede de la guvernare. E un teatru ieftin, nu încearcă altceva decât să pună pumnul în gură celor de la PNL pentru a adopta alte proiecte”. Dincolo de aceste orgolii politice, comunitățile locale au nevoie ca de aer de programe naționale de investiții. În cadrul PNDL-urilor I și II, județul Vaslui, spre exemplu, a primit fonduri foarte mari cu care s-au modernizat drumuri, unități de învățământ, podețe, s-au racordat la gaz și s-au alimentat cu apă comune precum Ștefan cel Mare, Hoceni, Pădureni, Pungești, Văleni, Solești etc. Fără programe naționale de investiții, Vasluiul nu are nicio șansă să-și îmbunătățească infrastructura și să le ofere locuitorilor săi condiții mai bune de viață.

Mărul discordiei dintre membrii coaliției de guvernare, Programul Național de Investiții (PNI) “Anghel Saligny”, a fost prezentat marți și la Vaslui. Potrivit Secretarului General adjunct al Guvernului, scopul programului este acela de a finanța doar partea de infrastructură tehnico-edilitară, respectiv lucrări de drumuri, apă, canalizare și gaze. “PNI va finanța doar partea de infrastructură tehnico-edilitară, adică lucrări de drumuri, apă, canalizare și gaze. Mergând pe modelul PNDL, va finanța tot ce înseamnă drumuri publice, drumuri județene, comunale, de interes local, variante ocolitoare ale localităților, poduri, podețe, pasaje, pasarele pietonale și tot ceea ce presupune partea de drumuri conform normativelor în vigoare. La partea de apă și canalizare, va finanța alimentarea cu apă, stații de tratare a apei, sisteme de canalizare și stații de epurare a apelor uzate. Cred că vom lua în discuție și sisteme de canalizare pluvială, pentru că sunt situații unde acest lucru este necesar. (…) Iar partea de distribuție a gazelor naturale și racordul la sistemul de transport al gazelor naturale este, la fel, o prioritate pentru România, cu mențiunea că în prima fază vom da drumul la sesiunea de proiecte pentru drum, apă și canalizare, urmând ca gazele să intre în discuție probabil la finalul anului, din motivul că încă sunt în evaluare proiectele depuse prin POIM”, le-a transmis Mircea Abrudean primarilor din județul Vaslui.

Cîțu vs. Barna: “Politica nu se poate face pe condiționări și șantaj”/Nu vă jucați cu USR PLUS!”

Ședința de guvern, începută ieri la ora 11:00, a fost întreruptă, după ce premierul Florin Cîțu a vrut să introducă pe ordinea de zi suplimentară programul de investiții de 50 de miliarde „Anghel Saligny”. Cei de la USR PLUS au amenințat, nervoși, că vor depune o moțiune de cenzură, dacă se adoptă proiectul, acuzând faptul că nu există avizele necesare.Premierul Florin Cîțu a declarat ieri că USR-PLUS șantajează cu Secția Specială și a subliniat că„politica nu se poate face pe condiționări și șantaj”și că nu este timp de „jocuri politice”, în contextul discuțiilor cu privire la programul de investiții „Anghel Saligny”.Miniștrii USR PLUS nu s-au mai prezentat la ședința de guvern, reluată aseară, la ora 19.00, anunțând că a doua zi (astăzi) vor tranșa lucrurile cu membrii de coaliție. Aceștia au discutat trei variante: depunerea unei moțiuni de cenzură, retragerea din guvern sau impunerea unor amendamente la proiectul de investiții Anghel Saligny. Potrivit liderului USR PLUS, “toate opțiunile sunt pe masă”, inclusiv depunerea unei moțiuni de cenzură sau ieșirea de la guvernare: “Am văzut în ședința de Guvern un fel de joacă, deși luni am convenit cu partenerii noștri discuții pe PNDL, SIIJ. Am constatat în această ședință de Guvern unde la pregătitoare nu exista nimic prevestitor, am descoperit acest PNDL 3 pe care avem rezerve. Este încălcarea actului adițional la actul de guvernământ pe care l-am semnat cu partenerii noștri.Am stabilit niște reguli. Guvernarea se face în coaliție, ședința de Guvern se face în Coaliție. Surprizele sunt neacceptate.Premierul a acceptat să nu forțeze lista suplimentară și să mai avem o discuție.Am avut o discuție în partid și toate opțiunile sunt pe masă. Vom vedea cum evoluează ședința de Guvern. USR PLUS nu este împotriva dezvoltării locale…Am propus niște amendamente pe care le-am transmis colegilor acum două ore și jumătate, despre cum sunt alocați acești bani și nu sunt dați discreționar.Avem această problemă de funcționare a coaliției.La momentul dimineții nu erau transmise avizele de la Justiție și Transporturi. Este o discuție în desfășurare. Nu vă jucați cu USR PLUS!”, a fost mesajul lui Barna.

Deputatul Mihai Botez, prima reacție după scandalul din Guvern: “PNDL 3 este o hoție”

Și deputatul Mihai Botez a avut ieri o reacție după ce colegii săi de partid au întrerupt ședința de guvern. Asemenea liderilor USR PLUS, parlamentarul bârlădean critică noul PNDL și îl etichetează drept “o hoție”. Întorcând declarația premierului, care spunea că “dacă colegii de la USR nu susțin dezvoltarea României, foarte bine, să iasă în față”, deputatul Mihai Botez a spus că “USR PLUS susține dezvoltarea reală a comunităților locale, prin programe transparente și investiții care să facă viața mai bună a românilor”. Acesta a mai spus că “în forma susținută de premierul Cîțu, PNDL 3 este însă o hoție. Este programul becurilor de 1.800 de euro și a toaletelor din Teleorman de 80.000 de euro. Programul celor 44,5 miliarde de lei scurși în buzunarele baronilor. Dezvoltarea României nu se poate face cu programele de îmbogățit baronii locali, moștenite de la Liviu Dragnea”, a mai spus deputatul Mihai Botez.

Tudor Polak: “într-un județ precum Vasluiul, aceste investiții sunt esențiale pentru a putea ridica condițiile de viață ale vasluienilor la nivelul decenței”

Deputatul PNL Tudor Polak s-a declarat dezamăgit și revoltat de gestul colegilor de guvernare de a bloca Programul Național de Investiții “Anghel Saligny”: “este vorba despre un program prin care Guvernul investește 50 de miliarde de lei pentru dezvoltarea comunităților locale. Sunt bani alocați administrațiilor publice locale pentru rețeaua de gaze, canalizare, apă curentă, drumuri publice, necesități primare pentru românii care sunt puși din nou în așteptare, din cauza unor mofturi inadmisibile ale colegilor de guvernare. Motivul invocat sunt similitudinile programului cu PNDL. Asta invocă USR-PLUS, în timp ce într-un județ precum Vasluiul, aceste investiții sunt esențiale pentru a putea ridica condițiile de viață ale vasluienilor la nivelul decenței. Dincolo de ambițiile politice, suntem responsabili față de cetățeni. Sunt dezamăgit și revoltat de modul în care unii dintre noi înțeleg această responsabilitate pe care ne-am asumat-o. Amenințarea retragerii de la guvernare a devenit moneda de schimb în acest joc de-a șantajul politic. Liberalii nu joacă așa. Singura datorie pe care o avem este aceea de a ne ridica la nivelul așteptărilor românilor. Am promis să dezvoltăm România. Ne asumăm guvernarea și promisiunile făcute”, a scris pe Facebook deputatul Tudor Polak.

Deputatul Eduard Popica: “cei de la USR îi șantajează la orice pas”

Culmea, și deputatul PSD Eduard Popica a spus că gestul celor de la USR PLUS, de blocare a programului de investiții, pare să fie un șantaj pentru ca liberalii să accepte desființarea Secției Speciale. “Nu știu dacă se va rupe coaliția, pentru că celor de la USR PLUS a început să le placă în Parlament. Nu cred că vor ceda și vor pleca atât de repede de la guvernare. E un teatru ieftin, nu încearcă altceva decât să pună pumnul în gură celor de la PNL pentru a adopta alte programe. Din ce se vede în Parlament, PNL a ajuns la concluzia că nu e imperios necesar desființarea Secției Speciale, lucru pe care cei de la USR PLUS și-l doresc numaidecât. În acest context, nu e decât un mic șantaj. Ies în față cu această gogomănie, potrivit căreia programul acesta de investiții nu ar fi chiar bine întocmit. Veți vedea că, în final, vor fi de acord, dacă și PNL va fi de acord cu desființarea Secției Speciale. Încă de la început, această coaliție a funcționat pe anumite interese și pe bază de șantaj. Cei de la PNL au nevoie de cei de la USR pentru a forma o majoritate și pentru a funcționa în Guvern. Știind asta, cei de la USR îi șantajează la orice pas”, a spus deputatul PSD. Întrebat ce părere are despre Programul “Anghel Saligny” acesta a spus că “orice program de investiții, care ajută comunitățile din România, e de bun augur: “Nu putem fi habotnici și să spunem, așa cum spuneau cei de la PNL și USR PLUS, când erau în opoziție, despre PNDL că este un program făcut pentru baronii locali ai PSD. Eu o minciună mai mare ca asta nu am auzit, pentru că dacă vă uitați atent, de acest program (PNDL) au beneficiat atât comunele cu primari PSD, cât și cu primari PNL sau USR PLUS. Mai mult decât atât, din punctul meu de vedere, doar cine nu a vrut să facă treabă în comunitate nu a accesat acest program.Așadar, orice program național de dezvoltare, indiferent de cum se numește și de unde provine sursa de finanțare, dacă e corect și are fonduri reale pentru a fi accesate de comunitățile din România, este binevenit”, a conchis deputatul Eduard Popica.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

8 COMENTARII

 1. Ce va mai place harneala, ceva de groaza… Cand era PNDL 2 in aplicare, Polak facea ca toti dracii ca e hotie… Acum, incearca sa o imbrace altfel sau cum? Greu a mai ajuns tara asta, daca specimene ca Polak ajung sa fie lideri …

 2. Lăsați vrajeala ăsta ieftină, faceți școli în comunități unde numai sunt copii, faceți drumuri la popi și la localități unde abia dacă circulă 10 mașini. ….mergeți și faceți proiecte și accesați banii europeni (și de ăsta am aderat la U.E)…Nu se pot fura ca sta O.L.A.F și Monica Macovei cu ochii pe ei?!Nu merge paraindaratul? Zero comisioane?!
  Ajunge cu furatul. ….

  • Băi USR-istule…vrei ca banii să-i dijmuiască rezistenții ..în fieful Mihăilă-Voiculescu? Nu! Să meargă în toate comunitățile ..indiferent de coloratura politică și să se aducă infrastructura la nivelul european.Dacă cineva se va înfrupta din bani…DNA-ul să-și facă datoria și hoții la zdup.

   • tocmai asta e, ca pana acum la infrastructura mare, cea necesara firmelor si celor din oras, nu se vede mai nimic!

    Ajunge cu asfaltul la 10 babe, s-au facut, unele sunt in curs… sa se face lucruri necesare tuturor, nu doar unora! Indirect, toata lumea ba beneficia de o autostrada Est – Vest!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.