21.5 C
Vaslui
26-sept.-2022

Deputatul Dan Bordeianu: „Am propus ca noul Cod Rutier sã se dezbatã în Parlament”

- Advertisement -

DECLARATIE În momentul de fatã, România dominã din punct de vedere negativ clasamentele europene referitoare la accidentele rutiere. Conform deputatului PNL de Vaslui, Dan Bordeianu, la nivelul decidentilor de la Bruxelles s-a pus problema extinderii si modernizãrii transportului rutier concomitent cu promovarea unui sistem integrat de mãsuri care are ca obiectiv cresterea sigurantei rutiere.

„Pânã de curând, tara noastrã nu a avut un o strategie pe termen lung privind siguranta rutierã. Este meritul actualului guvern faptul cã, sub coordonarea Comitetului Interministerial pentru Sigurantã Rutierã, s-a elaborat Strategia Nationalã pentru Sigurantã Rutierã 2013-2020. Aceastã strategie se bazeazã pe statistica tipurilor de accidente rutiere produse în perioada 2007-2011, precum si a riscurilor la adresa sigurantei rutiere, tinând cont si de exigentele europene în domeniu. Astfel, s-a constatat faptul cã accidentele de circulatie grave au cauze diferite, în functie de mediul în care acestea s-au produs.

În mediul urban principalele cauze generatoare de accidente sunt traversarea neregulamentarã, neacordarea prioritãtii pietonilor, viteza excesivã, neacordarea prioritãtii vehiculelor si conducerea imprudentã. În mediul rural, principalele cauze generatoare sunt viteza, traversarea neregulamentarã a pietonilor, conducerea imprudentã, abaterile biciclistilor si depãsirea neregulamentarã. Aceastã situație este determinatã de faptul cã, în tara noastrã, foarte multe localitãti rurale sunt traversate de drumuri naționale sau chiar europene, cu trafic intens.

Noul Cod Rutier îsi propune sã ducã la îndeplinire obiectivele prevãzute în Strategia Nationalã pentru Sigurantã Rutierã 2013-2020 prin instituirea unor mãsuri coercitive, graduale, în functie de gravitatea faptelor ilegale comise de participantii la traficul rutier.

Încã de sãptãmâna trecutã, am propus ca proiectul Noului Cod Rutier sã nu fie aprobat prin ordonantã de urgentã, ci sã fie trimis ca proiect de lege spre dezbatere în Parlament, asa cum este normal si firesc într-un cadru democratic. Parlamentul României este forul legislativ, legitim în care trebuie dezbãtute proiectele de legi, în special a celor care genereazã contradictii sau controverse la nivelul societãtii. Îmi exprim satisfactia pentru faptul cã, la nivelul conducerii PNL, a fost acceptatã varianta unui proiect de lege trimis spre dezbatere Parlamentului, lucru care s-a si întâmplat în aceastã sãptãmânã”, a explicat deputatul Bordeianu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.