31.1 C
Vaslui
01-iul.-2022

Deputatul Tudor Polak, dupã discursul presedintelui Volodimir Zelensky în Parlament: „rãmânem alãturi de Ucraina”

REACTIE… Deputatul vasluian Tudor Polak a rãmas impresionat de discursul presedintelui ucrainean Volodimir Zelensky din Parlamentul României. „Am asistat la un moment istoric, aceastã interventie prin care presedintele unui stat în rãzboi vorbeste deschis despre ceea ce trãieste, de mai bine de o lunã, poporul sãu. Atrocitãtile pe care acest conflict militar crud si lipsit de moralitate le-a adus în atentia noastrã sunt un semnal de alarmã. Presedintele Zelensky avertizeazã cã Ucraina nu este tinta finalã a Rusiei”, a scris pe Facebook deputatul vasluian. Acesta a subliniat, totodatã, cã, în acest context, „solidaritatea europeanã este primordialã. Sprijinul statelor europene este mai mult decât necesar pentru a stopa intentiile barbare ale rusilor si pentru a gestiona situatia de neimaginat în care se aflã zeci de mii de ucraineni. Volodimir Zelensky a multumit personal poporului român pentru sprijinul pe care l-a acordat si pentru eficienta cu care România a primit persoanele refugiate care au reusit sã treacã granita. De asemenea, conteazã pe ajutorul nostru în reconstructia Ucrainei, dupã încheierea rãzboiului. Ca stat vecin, rãmânem alãturi de Ucraina si vom continua sã ne arãtãm sprijinul cãtre cetãtenii acesteia. Respectãm curajul luptãtorilor ucraineni si onorãm memoria victimelor rãzboiului, în timp ce îndreptãm o rugã spre toti cei care trec prin clipe cumplite în acest moment”, a transmis deputatul liberal.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost primit cu aplauze în videoconferintã. Acesta a proiectat imagini cu ororile din orãselul Bucha de lângã Kiev – cadavre împrãstiate pe strãzi, unele dintre ele carbonizate, gropi comune, oameni ucisi cu mâinile legate la spate. Iatã cum si-a început discursul: „Dragi prieteni! Drag popor român! Sunt recunoscãtor pentru aceastã oportunitate de a mã adresa dumneavoastrã. Acum câteva ore m-am întors din orasele eliberate din regiunea Kiev – din apropierea capitalei noastre. Din teritoriile din care i-am alungat pe ocupantii rusi si am vãzut ce fãceau pe pãmântul nostru cu ucrainenii. Si vreau sã vedeti aceasta acum. Ceea ce ocupantii au lãsat în urma lor. Îmi pare rãu – videoclipul este dur, dar aceasta este realitatea… Numele orasului nostru Bucha este acum pentru totdeauna în istoria mondialã. În istoria crimelor de rãzboi. În istoria exterminãrii oamenilor. Pânã în prezent, se cunoaste despre peste 300 de civili torturati, împuscati sau ucisi în alt mod la Bucha. Locuitori obisnuiti ai unui oras obisnuit din apropiearea Kievului. Încãtusati la spate, împuscati în ceafã sau în ochi si ucisi pe strãzi. Zdrobeau vehiculele civile cu echipamente militare. Cu oameni în ele! Violau femei si fete. Existã toate motivele sã credem cã numãrul locuitorilor ucisi din Bucha si din alte orase ucrainene din apropiere va fi mult mai mare decât ceea ce cunoastem astãzi”, a transmis presedintele ucrainean.

Ceausescu nu putea fi convins de nimic, la fel cum în Rusia nu pot fi convinsi de nimic cei care dau ordine criminale

De asemenea, liderul de la Kiev a explicat de ce nu se mai ascund rusii, aducând în discutie si regimul Ceausescu: „De ce chiar si acum, când totul este clar pentru lume, (n.r. rusii) spun deschis cum vor sã distrugã poporul întreg? Existã douã rãspunsuri la aceastã întrebare. Pe primul îl veti întelege foarte bine. În 1989, Nicolae Ceausescu si-a încheiat în sfârsit viata. De multi ani a fost limpede cã acest om îsi pierduse adecvarea. Era clar cã el, sotia lui, cei apropiati de el, „Securitatea” lui trag tara voastrã si oamenii în jos – spre suferintã, spre sãrãcie, spre izolare nu doar de lume, dar si de tot ce era mai avansat din lume. Acel regim se baza doar pe intimidare si represiune, brutalitate si înselãciune. Nu era nimic luminos în acesta. Poporul român s-a revoltat si s-a apãrat, s-a salvat. Dupã ce a rãsturnat puterea inadecvatã. Pentru cã aceasta era singura cale. Ceausescu, sotia, cei apropiati de el si Securitatea lui nu au putut fi convinsi. De asemenea, este imposibil sã-i convingi pe cei care promoveazã rãzboiul în Rusia acum. Pe cei care dau ordine criminale. Pe cei care elaboreazã planuri pentru genocidul poporului ucrainean si distrugerea Statului Ucrainean. Acesti oameni sunt inadecvati. Au pierdut orice legãturã cu realitatea si sunt dispusi sã sacrifice milioane de vieti pentru a-si realiza ideile sale nebune. Iar al doilea motiv pentru care Rusia apeleazã în mod deschis la genocid si din cauza cãruia crimele ocupantilor, pe care le-a vãzut toatã lumea la Bucha sunt posibile, este încrederea oficialilor de vârf ai Rusiei cã liderii europeni sunt slabi. Cã Europei îi lipseste un leadership. Si cã natiunile europene nu sunt capabile sã apere valorile care au unit continentul”.

„Propagandistii de stat rusi au spus de multã vreme cã Moldova este si ea o tintã pentru expansiunea Rusiei”

Presedintele Zelensky a atras atentia asupra faptului cã Ucraina nu este ultima tintã a rusilor si, dupã Odesa, va urma Moldova: „Doamnelor si domnilor! Drag popor român! Împreunã trebuie sã-i oprim pe acesti oameni inadecvati care sunt obisnuiti cu impunitatea si, prin urmare, au decis cã li se permite absolut totul. Împreunã, trebuie sã-i oprim pe cei care vor genocid în Europa. De ce ar trebui sã facem aceasta împreunã? Fiecare dintre voi întelege cã Ucraina nu este ultima tintã a agresiunii ruse. Trupele ocupantilor încearcã cu încãpãtînare sã ocoleascã orasul nostru Mykolaiv pentru a încerca sã captureze Odesa. Si de la Odesa este un pas pânã în Moldova. Propagandistii de stat rusi au spus de multã vreme cã Moldova este si ea o tintã pentru expansiunea Rusiei. Prin urmare, apãrarea de cãtre ucraineni a propriului stat este o conditie fundamentalã pentru securitatea si independenta Republicii Moldova. Si deci o conditie prealabilã pentru pace în întreaga regiune mare a Dunãrii. (…) Rusia trebuie sã caute pacea cu Ucraina si cu întreaga Europã. Pentru a face acest lucru, Rusia trebuie sã fie lipsitã de toate resursele. În primul rând, financiar si economic. Uniunea Europeanã trebuie sã ajungã în sfârsit la o decizie de principiu si sã închidã porturile pentru navele rusesti. Sã opreascã tranzitul de mãrfuri si orice activitate economicã cu Rusia. Limitarea fluxului de bani pentru sursele de energie rusesti nu are o alternativã. Se poate discuta care ar trebui sã fie formatul: un embargo complet asupra proviziilor sau un program precum „petrol în schimbul produselor alimentare” – dar aceasta este necesar. Dar nu numai aceasta. Fiecare politician dintr-o lume democraticã trebuie sã apere necesitatea de a oferi Ucrainei toate armele necesare. Pentru cã pe câmpul de luptã se decide cine va fi învingãtor în acest rãzboi – libertatea sau tirania”, a mai transmis presedintele ucrainean.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here