Deputatul USR de Vaslui, Mihai Botez, si-a dat demisia din Parlament pentru a nu beneficia de pensia specialã

Mihai Botez

DE OCHII LUMII… Se apropie alegerile parlamentare, iar candidatii nu mai stiu ce sã facã pentru a iesi în evidentã. Cei care se pregãtesc sã ocupe pentru prima datã scaunul de deputat sau senator promit câte-n lunã si în stele, cei aflati deja pe acele functii fac tot ce le stã în putintã ca mãcar pe ultima sutã de metri sã-si mai atragã ceva capital electoral. Un asemenea gest a fost fãcut ieri, de cãtre o parte a liderilor PSD, precum si de parlamentarii USR, care si-au dat demisia în masã pentru a nu termina mandatul si astfel, pentru a nu beneficia de pensia specialã. Printre demisionari s-a aflat si deputatul USR de Vaslui, Mihai Botez.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anuntat luni seara cã va demisiona din Parlament pentru a nu beneficia de pensia specialã. La câteva ore distantã, un alt lider de partid, Dan Barna de la USR, anunta cã el si colegii lui vor face acelasi gest. Anuntul a fost pus în practicã marti dimineata, printre demisionari aflându-se si deputatul USR de Vaslui, Mihai Botez. Iatã ce a scris acesta imediat dupã ce a renuntat la mandat. “Acum patru ani în campanie am promis cã, dacã pensiile speciale nu vor fi eliminate, îmi voi da demisia înainte de finalizarea mandatului pentru a nu beneficia de pensie specialã. Multi au fost sceptici si nu îsi imaginau cum un politician ar putea renunta la un beneficiu. Astãzi, eu si colegii deputati si senatori din USR, ne-am îndeplinit promisiunea de acum patru ani. Ne-am depus demisiile pentru a nu avea un mandat complet si, astfel, sã nu beneficiem de pensiile speciale. O eventualã majoritate guvernamentalã din care va face parte USR va avea un obiectiv clar – eliminarea pensiilor speciale si calcularea tuturor pensiilor dupã principiul contributivitãtii.”

O simplã paradã a populismului

Nu toti parlamentarii s-au aliat demersului celor de la PSD si USR. Adriana Sãftoiu, de la PNL, a atras atentia cã demisiile din ultimele zile de mandat sunt nule pentru cã ele ar trebui validate de Parlament, ceea ce e foarte putin sã se întâmple în ultimele douã zile de mandat. În plus, potrivit legii, niciun parlamentar nu va primi pensie specialã dacã nu o va cere, prin urmare demisiile de marti nu se impuneau sub nicio formã. “Ca imagine, poate sã dea bine, dar în realitate nu e nevoie de nici o demisie ca sã nu primesti pensia specialã. Ca sã o primesti trebuie sã o ceri. Nu o ceri, nu o primesti. E un act de vointã, nimeni nu te obligã sã o primesti. Plus cã demisii date în ultimele zile de mandat sunt aproape inutile. Ca sã înceteze mandatul nu e suficient sã îti dai demisia, trebuie ca Parlamentul sã le valideze si e destul de greu sã mai cred cã se va întruni Parlamentul actual în ultimele douã zile din aceastã legislaturã ca sã valideze niste demisii. Si o spun în cunostintã de cauzã dându-mi demisia din Parlament în 2012, cu un an înainte sã îmi termin mandatul, adicã sã fie timp sã valideze încetarea mandatului.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ