spot_imgspot_img
17.2 C
Vaslui
29-mart.-2024

Descoperire uluitoare la Vutcani! Pe fir au intrat și polițiștii!

- Advertisement -

MĂRTURII TĂCUTE… Mai multe oseminte umane au fost descoperite, sâmbătă, pe raza localității Poșta Elan, comuna Vutcani. Au fost anunțate autoritățile abilitate prin apel la numărul de urgență 112. La fața locului s-au prezentat organele de poliție care au făcut cercetări și au ridicat osemintele pentru a le transporta la Medicină Legală unde vor fi supuse unei expertize antropologice pentru a le fi stabilită vechimea. Cel care a făcut descoperirea nu exclude varianta ca fragmentele osoase de origine umană să aparțină unor soldați germani, care au căzut pe front în timpul luptelor de pe raza comunei Vutcani, din august-septembrie 1944.

În primăvara anului 1944, Armata Sovietică a declanșat o ofensivă de proporții pe întreg frontul din regiunea Moldovei. Peste 1 milion de soldați și sute de tancuri și avioane au forțat pozițiile române. În bătălia care a urmat, rușii au pierdut peste 350 de tancuri, dar asta nu le-a oprit înaintarea. La sfârșitul lunii august 1944, trupele sovietice au ajuns și în sudul județului Vaslui, iar în doar două zile au nimicit peste 3000 de soldați și ofițeri germani, capturând alți aproximativ 35.000 de prizonieri români și germani. După 78 de ani, rămășițele soldaților căzuți la datorie ies la suprafață, uneori din pură întâmplare. Zilele trecute, în timp ce săpau cu excavatorul într-o ravenă de pe raza localității Poșta Elan, câțiva cetățeni au dat peste mai multe fragemente osoase de natură umană, însă nu au dat prea mare importanță descoperirii. Aceștia și-au văzut în continuare de excavat, distrugând adevărate mărturii istorice. Probabil nu s-ar fi aflat niciodată de această descoperire remarcabilă dacă doi tineri pasionați de istorie, n-ar fi aflat de ea. Imediat ce au auzit că la groapa de nisip au fost găsite oseminte umane, aceștia au mers la fața locului și au început săpăturile arheologice, reușind să salveze o parte din aceste oseminte, mai exact oasele de la picioare. Aceștia au anunțat și organele abilitat, care au ridicat rămășițele umane și le-au dus la Medicina Legală, pentru a le fi stabilită vechimea. Iată ce a declart Andrei Anton, unul dintre cei doi tineri care au făcut descoperirea uluitoare. “Astăzi, 19 noiembrie 2022, pe raza satului Poșta Elan, comuna Vutcani, au fost descoperite rămășițele pământești a trei persoane. Au fost anunțate autoritățile abilitate prin apel la numărul de urgență 112. La fața locului s-au prezentat organele de poliție care au făcut cercetări și au ridicat osemintele pentru a le transporta la medicină legală unde vor fi supuse unei expertize antropologice pentru a le fi stabilită vechimea. Potrivit informațiilor pe care le dețin, am dedus că aceste rămășițe ar putea aparține unor soldați germani care au căzut la datorie în timpul luptelor de pe raza comunei Vutcani din august 1944”. Tânărul a făcut un apel și la vutcăneni. “Există posibilitatea ca în acea zonă să mai existe și alte rămășițe; de aceea am rugămintea ca voi, vutcănenii, să protejați acea zonă pentru că, vrând-nevrând, acei oameni sunt legați de istoria comunității voastre”.

Atacul rușilor care a dus la nimicirea armatei germane

FILE DE ISTORIE… În zilele de 26 şi 27 august 1944, la sud de Huși, în zona satului Șchiopeni (azi Văleni) s-au dus lupte îndârjite între armata 52 rusă şi trupele germane. Pierzând orice speranţă de a primi ajutoare, generalul neamț Mieth, cu ceilalţi comandanţi de trupe, a luat hotărârea de a se îndrepta spre sud-vest, către Crasna. Pentru a putea executa această deplasare se impunea cucerirea satului Vutcani. Atacul trebuia executat de Divizia 79 infanterie la centru, flancată ala nord de Divizia 376 infanterie şi la sud de Divizia 370 infanterie. Spatele era acoperit de Divizia 258 infanterie, aflată în jurul satului Hurdugi (azi Dimitrie Cantemir). După lupte grele cu armata rusească pentru cucerirea satului Vutcani, în noaptea de 28/29 august, rămăşiţele armatei germane au reuşit să iasă din zona Vutcani-Rediu-Idrici şi să treacă la vest de valea Bârladului, strecurându-se până la Siret unde, pe podul de la Rogoaza, s-au îndreptat spre Carpaţi. Puţini germani au reuşit să se salveze.

Câteva însemnări extrase din „Analele parohiei Huşi“, vol. V, 1944 -1947, făcute de preotul catolic Francisc Cojocaru, paroh în perioada 1 august 1942 -15 decembrie 1952, sunt edificatoare şi corespund situaţiei în care se afla întregul ţinut:

Joi, 13 ianuarie 1944 (fila 6)
Mare îngrijorare în lume din cauză că frontul bolşevic se apropie tot mai mult de noi. Se bănuieşte că vom fi evacuaţi. Moldova va fi teatru de luptă. Până acum nici un ordin. Vom vedea ce va aduce ziua de mâine.

Vineri, 14 ianuarie 1946 (fila 6)
Am aflat azi după masă că prefectura, poliţia şi primăria sunt împachetate şi gata de evacuare.

Vineri, 17 martie 1944 (fila 23)
Chestia cu frontul de răsărit e foarte serioasă. În mai multe puncte forţele ruseşti au trecut Bugul. Funcţionarii au început să se evacueze pe unde pot.

Marţi, 21 martie 1944 (fila 24)
Situaţia războiului e cât se poate de grea. Multă lume se refugiază. Trenurile sunt supraaglomerate.

Joi, 23 marie 1944
Din Basarabia sosesc mereu convoaie de căruţe cu oameni şi bagaje.

Sâmbătă, 25 martie (fila 25)
Bolşevicii au trecut Nistrul prin două puncte.

Marţi, 30 mai (fila 27)
De la orele 4 dimineaţa avioanele germane şi române au plecat în valuri succesive, întorcându-se imediat pentru a se încărca cu bombe. (La Huşi, pe Dric, era un aerodrom militar. n.n.)

Duminică, 20 august 1944 (fila 44)
A început ofensiva la Iaşi. Vie activitate în aviaţie. Spre seară 7 avioane ruseşti şi-au făcut apariţia, a fost puse pe fugă. Mare fierbere în toată lumea din cauză că ruşii atacă şi încep înaintarea tot mai mult pe teritoriul românesc. Pe la 10 noaptea avioane bolşevice au început să arunce bombe asupra aerodromului slujindu-se de luminile artificiale.

Marţi, 22 august (fila 44)
Suntem în mare strâmtorare. Trupele ruseşti se apropie tot mai mult. Germanii şi românii se retrag de pe front în coloane.

Miercuri, 23 august 1944 (fila 44)
Suntem în aşteptarea trupelor sovietice. Pe la orele 10 au sosit tancurile ruseşti în Dobrina şi pe Dealul Cotroceni de unde au început să atace coloanele germano-române care veneau dinspre Epureni. În oraş coloana a fost oprită şi întoarsă înapoi. Germanii şi românii au lăsat toate şi au fugit pe unde au putut. Lumea îngrozită stă ascunsă în beciuri.

Conform unui fragment din cartea “Ostfront 1944: The German Defensive Battles on the Russian Front 1944” a lui Alex Buchner, comandamentul sovietic a dat scurt comunicat despre nimicirea grupului generalului german Mieth. “În regiunea între Huși și localitatea Vutcani au fost încercuite unitățile germane aflate acolo. Pe 29 august rămășițele unite ale diviziilor zdrobite în număr total de circa 20 de mii de oameni au reușit să străbată din încercuire. În decursul luptelor înverșunate, care au continuat pînă pe 30 august, trupele germane aveau de gând să răzbată în grupuri mari spre Vest, în direcția rîului Siret, și să plece în Carpați. În timpul curățărilor, efectuate pe 2 și pe 3 septembrie, au fost nimiciți circa 3 mii de soldați și ofițeri germani și făcuți prizonieri circa 35 de mii de oameni. În ziua următoare toate rămășițele unităților germane au fost nimicite”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.