3.9 C
Vaslui
05-dec.-2021

Desființarea ISJ Vaslui și realizarea variantelor ocolitoare ale municipiilor Vaslui și Bârlad, în programul de guvernare a premierului desemnat Cioloș

Premierul desemnat Dacian Ciolos a pus gând rău Inspectoratelor Școlare Județene, pe care le vrea desființate.

ȘANSE MINIME DE TRECERE… Premierul desemnat Dacian Cioloș a depus la Parlament, lista cu miniștrii propuși pentru cabinetul său și programul de guvernare. Din echipa lui Cioloș fac parte foști miniștri USR din Guvernul Cîțu, dar și nume noi. Premierul desemnat a spus că este un program de guvernare dur, cu măsuri imediate pentru criza sanitară și pentru criza energetică. În ceea ce privește dezvoltarea rețelei de transport a județul Vaslui, Guvernul Cioloș a propus trei mari obiective de investiții: variantele ocolitoare ale municipiilor Vaslui și Bârlad, dar și Drumul Expres Tișița-Albița. În cazul în care va fi votat de Parlament și va deveni premier cu acte în regulă, președintele USR va desființa Inspectoratele Școlare Județene, centrul de decizie urmând a fi mutat în Consiliul de Administrație al unității de învățământ.

Premierul desemnat Dacian Cioloș a anunțat luni că a depus lista cu miniștri și programul de guvernare la Parlament. El spune că este nevoie de un executiv capabil să își asume măsurile dificile care urmează și că așteaptă ca partidele să voteze acest Cabinet. “Avem nevoie, în cazul în care acest guvern trece, de oameni care să răspundă rapid nevoilor politice și care să își asume măsurile dificile care urmează. Noi suntem pregătiți să ne asumăm aceste măsuri dificile. Din păcate, suntem într-un moment în care nu ne mai putem permite să pierdem nicio secundă. Avem nevoie de un executiv capabil să își asume în fiecare minut deciziile necesare și să poate să acționeze imediat”, a declarat Dacian Cioloș. El a spus că programul propus poate părea dur, dar este necesar. “Programul de guvernare pe care l-am propus poate să pară dur, dar e necesar, pentru că în situații excepționale e nevoie și de măsuri excepționale. Ne vom concentra pe prioritățile evidente în momentul de față, avem nevoie de soluții și de măsuri imediate pentru criza sanitară. Deja e prea târziu și vedem că mor zilnic oameni, zilnic sute de oameni, și trebuie în același timp să ne pregătim pentru criza energetică ce poate să lovească puternic oamenii în această iarnă”, a mai afirmat Cioloș.

La Educație, Guvernul Cioloș propune desființarea Inspectoratelor Școlare

USR propune în programul de guvernare al Cabinetului Cioloș desființarea Inspectoratelor școlare și mutarea centrului de decizie de la nivelul politic – minister și primărie – la nivelul Consiliului de administrație pentru școlile publice. La capitolul reforma guvernanței sistemului de învățământ preuniversitar și profesionalizarea managementului școlar, USR mai vizează: recrutarea directorilor și directorilor adjuncți de către Consiliile de administrație ale unităților de învățământ, organizarea de programe de formare pentru managerii școlari și membrii Consiliului de administrație, deschiderea ocupației de manager școlar către alte categorii de profesioniști în management.

O nouă lege a Sportului și Strategie națională pentru tineri

USR propune, în același program de guvernare, o nouă lege a sportului, programe dedicate sportului pentru persoanele cu dizabilități, revitalizarea competițiilor sportive școlare, un nou model de sprijinire a activității federațiilor sportive naționale, precum și o nouă Strategie națională pentru tineri. “Ne propunem să creștem rata de practicare și de implicare a românilor în sport. În prezent, nu avem o comunitate sportivă suficient de bine conectată la agenda de zi cu zi a cetățeanului, iar asta face ca potențialul sportului de a face bine și în România să rămână neatins”, se arată în document.

Fondurile publice pentru culte, alocate după proceduri identice celor folosite în acordarea de fonduri europene

Prin programul de guvernare depus luni la Parlament, Uniunea Salvați România vrea ca fondurile publice pentru cultele religioase să fie alocate după proceduri identice cu cele utilizate în acordarea de fonduri europene, iar procedurile de achiziție care implică fonduri publice să fie unele transparente. Potrivit aceluiași document, USR vrea să acorde „contribuții anuale predictibile de la bugetul de stat pentru sprijinirea activității culturale și sociale a cultelor religioase din România, dar care să acopere atât nevoile de salarizare a personalului de cult, cât și reabilitarea a aproximativ 500 de lăcașuri de cult – monumente istorice – pe an”. Un alt obiectiv al programului este prevenirea radicalizării religioase, a extremismului religios și antisemitismului. USR dorește ca Biserica și cultele religioase să fie “parteneri activi în educarea necesară măsurilor de prevenție pentru combaterea pandemiei” și în asigurarea unor punți în comunitate între clasele sociale și între generații.

La capitolul infrastructură rutieră, județul Vaslui figurează cu trei obiective importante

USR propune în domeniul infrastructurii de transport – măsura de investiții în infrastructură rutieră – realizarea a 434 de kilometri de autostradă, 52 de stații electrice, 625 de hectare perdele forestiere și 18 parcări securizate cu ajutorul celor 3,095 de miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență. În ceea ce privește variantele ocolitoare, USR propune investiții pentru localitățile: București, Cluj Napoca, Timișoara, Iași, Bârlad, Tecuci, Tg. Jiu, Tg. Mureș, Satu Mare, Craiova, Zalău, Galați, Sf. Gheorghe, Arad, Rm. Vâlcea, Sighișoara, Giurgiu, Vaslui, Pitești, Mediaș, Beclean și Reghin. În privința drumurilor expres, sunt enumerate investiții în: Drumul expres Craiova – Pitești; Podul suspendat peste Dunăre de la Brăila; Drumuri expres: DX Focșani/Buzău – Brăila – Tulcea – Constanța, DX Bacău – Piatra Neamț, DX Tișița – Albița, DX Arad – Oradea, DX Brăila – Galați, DX Tg. Jiu – Craiova, Oar – Satu Mare; Drum de mare viteză (A sau DX) București – Târgoviște, Craiova – Lugoj, București – Alexandria, Satu Mare – Baia Mare – Dej – Bistrița – Vatra Dornei – Suceava, Cluj Napoca – Dej; Alternativa Techirghiol, drumurile de legătură Giurgiu – pod Prieteniei, Timișoara – A1, Cluj Napoca – A3, Rm. Vâlcea la A1.

Realitatea matematică din Parlament nu dă nicio șansă Guvernului Cioloș

Procedural, după ce premierul desemnat a depus la Parlament lista cu miniștrii propuși pentru a forma Guvernul, conducerea celor două Camere ale Parlamentului stabilește un calendar de audieri în comisiile de specialitate ale persoanelor propuse pentru ministere. Avizul comisiilor este unul consultativ. Lista miniștrilor va fi supusă votului în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului. Pentru învestirea Guvernului este nevoie de 234 de voturi. Șansele însă ca guvernul propus de premierul desemnat de Dacian Cioloș să fie învestit de către Parlament sunt minime, în condițiile în care nu există o majoritate parlamentară anunțată. Reamintim că membrii fostei coaliții de guvernare – PNL, UDMR – și minoritățiile au refuzat susținerea premierului desemnat. USR are doar 80 de senatori și deputați,număr insuficient de a valida cabinetul propus de Cioloș. De menționat este că USR nu a negociat cu celelalte partide de opoziție – PSD și AUR. De altfel, social-democrații au anunțat public că nu susțin un guvern USR.

 

Ultimele Știri
Reclamăspot_img
Reclamăspot_img
Ultimele Știri
- Advertisement -spot_img

5 COMENTARII

 1. Simona Danda,de unde ai mai debitat asemenea aberații ? În acești ani de la revoluție încoace numai s-a furat,și acum deodată un șomer care nu are nici un fel de atribuțiuni , are în plan variantele ocolitoare și desființarea IJS . Dacă crezi că aberațiile tale de ziaristă de căcat sunt plauzibile și credule,înseamnă că tu vii de pe altă planetă!

 2. CUm sa votezele marile partide desfiintarea ISJ ?! Pai maine-poimaine or sa desfiinteze si CJ, sau mai stii ce le mai trece prin cap…
  noooo, nu se poate asa ceva…

  In alta ordine de idei, mi se pare logic ca o scoala sa se administreze singura, sa se modernizeze, sa fie astfel concurenta in a atrage copiii….

  • In tarile adevarate, civilizate la propriu, gen cele nordice, NU exista nicio deosebire intre scoli, indiferent ca e intr-un sat sau in Capitala! Numai in panarama asta de tara se tot face „competitie” si alte asemenea prostii. Profesorii sunt praf, isi bat joc de ore la propriu, propavaduiesc nevaccinarea samd.
   De aia suntem ultimii din Europa la educatie si primii la morti de Covid! De destepti ce suntem gratie superbului sistem de invatamant romanesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here