21.5 C
Vaslui
26-sept.-2022

Desi USH dezimformeazã, fostii studenti luptã în continuare

- Advertisement -

Numãrul vasluienilor care dau în judecatã Universitatea „Spiru Haret” creste de la o zi la alta. Câteva zeci de dosare care au ca „Pârât” unitatea de învãtãmânt superior si în unele cazuri si pe cea a Ministerului Educatiei si Cercetãrii, au ajuns în fata judecãtorilor vasluieni anul acesta. Pe cont propriu sau organizati în grupuri, fostii studenti s-au hotãrât sã-si cearã drepturile în instantã, desi reprezentantii USH au încercat sã îi descurajeze, sustinând cã dupã 3 ani de zile diplomele se prescriu. Tinerii sunt în culmea disperãrii, dar sunt hotãrâti sã meargã pânã la capãt pentru a le fi eliberate si recunoscute diplomele de licentã.

Desi au trecut 3 ani de la scandal situatia diplomelor „Spiru Haret” nu a fost încã solutionatã, numãrul celor care dau în judecatã Universitatea cerându-si drepturile în instantã, crescând simtitor. În aceastã situatie se gãsesc si aproximativ 100 de fosti studenti vasluieni care sãtui sã astepte un rãspuns au hotãrât sã-si cearã dreptatea în instantã. Cu toate cã au fost informati eronat de reprezentatii USH care au sustinut prin intermediul secretariatelor cã fostii studenti nu mai pot introduce actiune împotriva Universitãtii sau a Ministerului Educatiei întrucât a intervenit prescriptia dreptului de a solicita eliberarea diplomelor, tinerii nu s-au lãsat descurajati. Acest lucru este fals întrucât eliberarea diplomelor presupune un drept nepatrimonial, si, potrivit dispozitiilor legale, aceste drepturi sunt imprescriptibile. Hotãrârea de guvern din 2009 potrivit cãreia Universitatea „Spiru Haret” nu mai era acreditatã pentru anul scolar 2009 – 2010 a pus pe jar 4000 de vasluieni care frecventau cursurile acestei unitãti de învãtãmânt superior si cu toate cã între timp situatia s-a clarificat în ceea ce priveste statutul universitãtii, multi absolventi au rãmas în continuare fãrã diplome de licentã. Au fost eliberate diplome pentru 49 de specializãri, pentru cei care terminaserã forma de învãtãmânt la zi sau cu frecventã redusã. Cei mai multi studenti cãrora nu li s-a recunoscut examenul de licentã au urmat forma de învãtãmânt la distantã (ID). Majoritatea reclamantilor cer eliberarea diplomelor de licentã, a foii matricole, eliberarea diplomei de Bacalaureat care a rãmas la facultãtile la care s-au înscris în urmã cu 7 ani, universitatea fiind obligatã la platã de despãgubiri pentru fiecare reclamant în parte pe fiecare zi întârziere pânã la îndeplinirea obligatiei de eliberare a diplomei de licentã, plus plata cheltuielilor de judecatã.

Profesorii absolventi ai USH, necalificati

Absolventii ai USH, care predau în învãtãmânt, vor fi plãtiti ca si necalificati. Potrivit unei adrese a Ministerului Educatiei, dascãlii care predau în învãtãmânt si care au absolvit facultãti neacreditate vor fi plãtiti ca si necalificati.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.