URMÃRI…Zeci de crengi, rupte de urgia ce s-a abãtut acum patru zile peste Vaslui, încã stau împrãstiate pe strãzile municipiului. Cu toate cã directorul Cãtãlin Bârleanu sustine cã lucrãtorii Goscom Vaslui sunt pe teren de vineri dimineatã, în tot orasul, pe trotuare si pe strãzi, sunt crengi si copaci doborâti de viscol. “Vineri si sâmbãtã am scos toate echipele pe teren pentru a se ocupa de zãpadã si de copacii rupti. Încercãm pe cât posibil sã mãrim timpul petrecut pe teren cu câteva ore suplimentare, oricum, va mai dura încã douã zile pânã când vom termina lucrãrile.”, a explicat acesta. Între timp, vasuienii stau si se uitã, aparent neputinciosi, la dezastrul care încã existã în grãdinile si parcurile blocurilor. “Ce sã facem în afarã sã asteptãm pe cei de la primãrie sã taie si sã strângã lemnele de la copacii cãzuti? Nu ne putem apuca noi, pentru cã nu e treaba noastrã, ei au echipamente si pentru asta îi plãtim din taxele noastre. Nu o sa îmi sparg eu capul când altul e plãtit pentru asta.”, ne-a spus un locatar al blocului nr. 199.
Nu numai furtuna de zãpadã, pornitã parcã de nicãieri, a speriat vasluienii, ci si sunetele crengilor si a copacilor doborâti de greutatea zãpezii. În noaptea de joi spre vineri, zeci de vasluieni au rãmas înmãrmuriti de furia furtunii de zãpadã abãtutã peste oras. “M-am trezit la trei dimineata si am crezut cã mi-a intrat copacul în casã. Am fugit repede la balcon sã vãd cã un copac a cãzut milimetric lângã masina vecinului meu.”, ne-a povestit un locatar din Cartierul 13 Decembrie în acea dimineatã. Atunci crengile si copacii cãzuti au rupt zeci de cabluri de telefonie fixã si internet, iar zãpadã se aduna în continuare pe cablurile de înaltã si medie tensiune.
Dupã mai bine de patru zile, lemnele încã stau pe troatuare
Chiar dacã vremea s-a m-ai îmbunãtãtit de duminicã, mãrturii ale dezastrului încã se mai vãd pe trotuare, în parcuri si în grãdinile cartierelor de blocuri. Desi cei de la Goscom lucreazã cu toate echipele la gestionarea acestor urmãri, tot procesul va mai dura încã douã zile.” Vineri si sâmbãtã am scos toate echipele pe teren pentru a se ocupa de zãpadã si de copacii rupti. Încercãm pe cât posibil sã maximizãm timpul petrecut pe teren cu ore suplimentare, cu toate astea va dura încã douã zile pânã când vom termina lucrãrile. În momentul de fatã avem peste 120 de agajati pe teren, dotati cu toate echipamentele necesare, care strâng crengile si trunchiurile din parcãrile si parcurile orasului”, a declarat Cãtãlin Bârleanu, director general Goscom Vasui.
Autogospodãrirea, un termen neînteles pentru locuitorii judetului
Furtuna de zãpadã ce a pus la pãmânt sute stâlpi si mii de copaci pare sã nu fi trezit spiritul civic al multor vasluieni, care asteaptã cu mâna în sân ca autoritãtile locale sã vinã sã le strângã crengile din spatele blocurilor. “Ce sã facem altceva înafarã sã asteptãm pe cei de a primãrie sã taie si sã strângã lemnele de la copacii cãzuti? Am avut norocul cã a cãzut copacul în partea opusã a blocului, dacã pica pe bloc era vai de geamurile noastre. Nu ne putem apuca noi pentru cã nu e treaba noastrã, ei au echipamente si pentru asta îi plãtim din taxele noastre. Nu o sã îmi sparg eu capul când altul e plãtit pentru asta”, ne-a spus un locatar al blocului nr. 199. Nici în alte pãrti ale orasului vasluienii nu se încumetã sã strângã crengile rãmase dupã ce angajatii de la Goscom au luat trunchiurile copacior cãzuti. “Dupã ce am asteptat douã zile sã taie cracul care atârna peste intrarea în bloc, era ok dacã strângeau si crengile, cã doar nu le cãdeau mâinile”, ne-a spus Alexandru, 35 de ani. (Andrei Manolachi)