spot_img
21.8 C
Vaslui
15-iun.-2024
spot_img

Dezastru la Bunești Averești din cauza temperaturilor caniculare: a ars un câmp cu grâu și camionul plin cu 38 tone de cereale! (FOTO, VIDEO)

- Advertisement -
FOC… Cauza incendiului, spun pompierii militari, a fost efectul termic produs de toba de eșapament a camionului.

PERICOL… Un incendiu de proporții, izbucnit pe un câmp din Bunești Averești, a mistuit 15 hectare cultivate cu grâu, un camion încărcat cu 38 de tone de grâu abia recoltat, precum și alte 20 de hectare de miriște. Misiunea pompierilor de la Huși, ajutați de voluntarii din serviciul de la Primăria Bunești Averești, a fost cu atât mai grea, cu cât un vânt aprig s-a iscat din senin, chiar când flăcările începuseră să se întețească. Cauza incendiului, spun pompierii militari, a fost efectul termic produs de toba de eșapament a camionului. Pagubele sunt importante, camionul și întreaga cultureă de grâu aparține unui investitor din Huși, care însă are activitatea agricolă pe raza comunei Bunești Averești, unde a arendat teren de la localnici. Trebuie spus că de mare ajutor în limitarea pagubelor, spun reprezentații Primăriei, a fost apa adusă, preventiv, în zonă. „Am avut aici adusă apă, că știu că întotdeauna e bine să fii prevăzător. S-au alimentat de aici și autospecialele pompierilor, am adus și plug, ca să tragem brazde, însă ne-a îngreunat mult vântul”, a spus primarul Vasile Taragan.

Trei ore s-au luptat cu flăcările pompierii, împreună cu sătenii din cadrul Serviciului de Voluntari pentru Situații de Urgență (SVSU) Bunești Averești. Foarte grea a fost intervenția, mai ales că, tocmai când s-a declanșat incendiul, s-a iscat și un vânt, care răspândea focul pe suprafața câmpului, în ciuda acțiunii pompierilor. Primarul comunei, Vasile Taragan, a spus că imediat cum a izbucnit incendiul, voluntarii Serviciului local pentru Situații de Urgență au intervenit, iar norocul a fost că aceștia aveau în zonă pregătită din vreme, o cantitate importantă de apă. „Am avut acolo apă adusă, pentru orice eventualitate. A fost un lucru foarte bun, că, iată, fiind foarte cald, se poate întâmpla o situație ca aceasta. Și pompierii s-au alimentat cu autospecialele lor, s-a întervenit cu toate forțele. Am adus și plugul care trăgea brazdele. Dar dintr-odată, chiar atunci, s-a iscat un vânt care zădărnicea totul. Noi trăgeam brazda, dar vântul ducea peste ea scânteile și focul iar se extindea, a fost foarte greu. Dar acum a fost stins focul”, a spus primarul Vasile Taragan. Paguba este una consistentă. A ars camionul cu tot cu aproximativ 38 de tone de grâu, dar au ars și 15 hectare de grâu care urmau să fie cultivate. „Este o societate agricolă, care a luat în arendă terenul și îl muncește. Oamenii își primesc ce li se cuvine. Camionul era al acestei societăți, la fel și grâul. Investitorul este din Huși, dar activitatea și-o desfășoară pe raza comunei noastre”, au mai spus reprezentații Primăriei Bunești Averești.

Efectul termic de la toba de eșapament, cauza incendiului

„Secția de pompieri Huși a intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă, un ofițer și opt subofițeri pentru limitarea și lichidarea unui incendiu izbucnit într-un lan de grâu situat în extravilanul localității Bunești, comuna Bunești-Averești. La fața locului a intervenit și SVSU Bunești Averești cu o autocisternă, o motopompă și un tractor cu plug.

La sosirea echipajelor de intervenție, incendiul se manifesta pe aproximativ 35 hectare de grâu și miriște, precum și la nivelul unui autovehicul de mare tonaj încărcat cu peste 35 tone grâu. Incendiul se manifesta cu violență și exista riscul de propagare la o pădure din apropiere.

După aproximativ trei ore de luptă cu flăcările, incendiul a fost lichidat. Au ars un autocamion încărcat cu circa 38 tone grâu, aproximativ 15 hectare cultivate cu grâu și peste 20 hectare de miriște. Din fericire, nu au fost persoane rănite sau intoxicate. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost efectul termic al tobei de eșapament a autovehiculului”, au transmis reprezentații ISU Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Camion incarcat cu 38 tone de grau…..ba ori voi de la vremea noua ( hartie igienica folosita) sunteti batuti cu pula’ n cap…..ori ISCTR doarme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.