spot_imgspot_img
16.8 C
Vaslui
24-apr.-2024

DEZVĂLUIRI. TVR se pregăteşte să dea numai reluări! Cum s-a ajuns la faliment după 20 de ani de control politic

- Advertisement -

ANAF a blocat conturile operaţionale ale TVR. Dacă nu apar soluţii, de săptămâna viitoare se vor difuza numai reluări. Preşedintele SRTV nu se gândeşte să demisioneze.

La cinci zile de la blocarea conturilor TVR de către ANAF, situaţia celor ce au contract cu televiziunea publică e încă nelămurită. „Am discutat cu conducerea şi aşteptăm să vedem ce se va hotărî vineri, când are loc Consiliul de Administaţie. (…) Distractis filmează, iar fetele de la costume s-au bucurat că au cumpărat recuzita cu o zi înainte de sechestru. Mă aşteptam să nu văd nicio maşină în funcţiune, dar se circulă. Nu ştiu cine plăteşte astăzi benzina, telefoanele sau curentul electric. În rest, ne vedem de treabă, suntem oamenii cu umorul”, a spus pentru EVZ, Silviu Pet­cu, membru Distractis.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a blocat luni în totalitate conturile operaţionale ale TVR, din cauza datoriilor acumulate – din 2005 până la finalul lui 2011 – către bugetul de stat. ANAF a spus că vor trage treptat suma până la restituirea integrală a datoriei în valoare de 272.699 mii lei, spune TVR-ul, 308.000 mii lei spune ANAF-ul.

Se dau salariile

În acest moment, televiziunea publică mai poate onora doar drepturile salariale, ceea ce include şi drepturile de autor. Conform legii, din sumele încasate, partea principală se va duce către bugetul de stat, iar restul se va îndrepta către furnizori, în funcţie de priorităţi. Lista este lungă, iar pe ea sunt înscrise atât curentul, telefoanele sau benzina, cât şi meciurile din UEFA Champions League, filmele de la NBC Universal şi EBU, deoarece taxa de înscriere a României la Eurovision nu a fost încă plătită.

Alexandru Lăzescu, preşedintele-director general al SRTV, a vorbit ieri cu presa despre problemele TVR. Preşedintele, care susţine că ANAF nu a înştiinţat conducerea că va bloca conturile operaţionale, spune că prelungirea situaţiei actuale poate pune sub semnul întrebării evenimentele programate şi campania electorală, dar şi că în această situaţie TVR va fi nevoită să îngheţe cu totul producţia în premieră. El a trimis ieri o adresă la ANAF în care solicită reeşalonarea datoriilor.

„Sper să avem suficientă deschidere din partea ANAF şi suficientă raţionalitate şi o atitudine responsabilă astfel încât să nu ajungem să punem sub semnul întrebării transmisia unor evenimente sportive şi a campaniei electorale în următoarea perioadă”. Tot ieri a fost depus la Parlament un raport al Curţii de Conturi. Nemulţumirea lui Lăzescu, care a ţinut să precizeze că „nu am fugit după postul ăsta. Am venit aici neştiind că e o situaţie aşa de grea. Am venit cu bună credinţă şi am vrut să încerc să fac lucrurile să funcţioneze”, s-a îndreptat şi spre zona politică. „Îşi imaginează cineva că se poate face ceva când schimbi din doi în doi ani conducerea? Nici nu se instalează o conducere şi se fac calcule pentru o nouă conducere. Trebuie să ai o minimă stabilitate instituţională”, a spus Lăzescu. Preşedintele SRTV a recunoscut şi că sunt multe presiuni politice, mai ales că „legea 41 oferă un teren generos pentru amestecul politic. Cam toate forţele politice nu au părut interesate să schimbe cadrul legislativ”.

În ceea ce priveşte rezolvarea situaţiei create, Lăzescu spune că o indexare a taxei cu rata inflaţiei ar fi binevenită.

Cu toată situaţia complicată, preşedintele TVR nu se gândeşte să demisioneze. „Eu personal nu am luat în calcul posibilitatea de a demisiona. Nu mă simt vinovat de ceea ce este. Nu văd cum demisia mea ar rezolva situaţia. Dacă această măsură are în spate o decizie politică, demisia ar rezolva situaţia. Dacă e vorba de o măsură tehnică, demisia mea nu este necesară”.

Reacţii

Agenţia de Monitorizare a Presei, ActiveWatch, este prima instituţie care-şi exprimă punctul de vedere. „TVR este singura televiziune care are obligaţia de a reflecta campania electorală – radiodifuzorii privaţi pot opta să nu facă acest lucru. Măsura ANAF, deşi legală, este profund inoportună, riscând să priveze atât publicul, cât şi competitorii politici de dreptul de a primi şi, respectiv, furniza, informaţii vitale pentru formarea opţiunilor electorale”, se arată într-un comunicat.

Maximă încărcătură politică. TVR este singura care are obligaţia de a reflecta campania electorală

„Îşi imaginează cineva că se poate face ceva când schimbi din doi în doi ani conducerea? Nici nu se instalează una şi se fac calcule pentru o nouă conducere”. ALEXANDRU LĂZESCU, preşedinte TVR

Pierderi începând cu 2005

TVR acumulează pierderi din 2005 (deşi, la sfârşitul acelui an, televiziunea publică era încă pe profit). În 2006, TVR raporta Parlamentului un deficit de peste 17 milioane de lei. O explozie a datoriilor s-a produs în 2008, când televiziunea a cumpărat „Pachetul A din Liga Campionilor”, cu 35 de milioane de euro, până în sezonul 2011-2012. Alexandru Lăzescu spunea în septembrie 2011 că fiecare meci a adus o „gaură” de un milion de euro, ţinând cont nu doar de contract, ci şi de cheltuielile de transmisie. Contractul interzice TVR să oprească transmisia meciurilor, chiar dacă ratingul e modest şi încasările din publicitate acoperă doar 4-5% din costuri. „Înainte de a ajunge la noi, Liga Campionilor a fost transmisă de Pro TV, care avea drept de preempţiune. Mi s-a părut ciudat faptul că ei nu au activat acea clauză şi au renunţat la transmiterea competiţiei. Nimeni nu s-a aşteptat să fie un dezastru financiar”, a povestit un angajat al TVR. Până acum, TVR a plătit 23 de milioane de euro şi a renegociat contractul, iar suma de 15 milioane de euro rămasă se va achita până în 2014.

A doua mare lovitură pentru bugetul SRTV vine dintr-un contract încheiat în 2004 cu NBC Universal. Potrivit raportului de activitate al SRTV pe 2010, contractul dă posibilitatea celor de la NBC de a decide în mod unilateral prelungirea contractului pe termen lung.

Costul pe unitatea de conţinut – film sau episod dintr-un serial – creşte cu 20% pe an. Pentru anul şase din contract, TVR trebuie să achite circa 9 milioane de dolari, iar sumele neachitate pentru anul cinci sunt în valoare de 5 milioane. La aceste pierderi se adaugă o scădere a veniturilor din publicitate de peste 50% din a doua jumătate a lui 2010, în raport cu perioada 2006-2008, care a generat o scădere a veniturilor de peste 10 milioane de euro pe an. În 2012, în urma negocierilor cu NBC, suma a fost scăzută şi redistribuită în perioada 2012-2015.

Conducerea actuală a încheiat 2010 cu cheltuieli mai mari decât în 2009 de circa 30 de milioane de euro, potrivit TVR. Surse din TVR spun că efectele se vor prelungi şi în următorii ani, atât prin prisma clauzelor contractuale, cât şi prin acumularea de cheltuieli cu penalizări la bugetul statului.

35 de milioane de euro au costat meciurile din Liga Campionilor. Suma a fost aprobată de Consiliul de Administraţie

Preşedinţi TVR

Decembrie 1989 – februarie 1990: Aurel Dragoş Munteanu

Februarie 1990 – iulie 1992: Răzvan Theodorescu

Iulie 1992 – ianuarie 1993: conducerea interimară a fost asigurată de directorul radioului public Eugen Preda

Ianuarie 1993 – ianuarie 1994: Paul Everac (propunere PDSR)

Ianuarie 1994 – decembrie 1996: Dumitru Titus Popa

Decembrie 1996 – iulie 1998: Stere Gulea (propunere CDR).

9 iulie 1998: Parlamentul a desemnat primul Consiliu de Administraţie din SRTV

10 iulie 1998: Directorul tehnic al Televiziunii Publice, Bogdan Postelnicu este numit de CA al SRTV director general intermar

14 octombrie 1998 – iulie 2002: Cristian Hadji-Culea

Iulie 2002 – iunie 2005: Valentin Nicolau

Iunie 2005-iunie 2007: Tudor Giurgiu

Septembrie 2007 – iunie 2010: Alexandru Sassu

Iunie 2010 – prezent: Alexandru Lăzescu

www.evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.