spot_img
25.5 C
Vaslui
18-iul.-2024
spot_img

Vointa oamenilor din Pungesti cãlcatã în picioare!

- Advertisement -

DICTATURA USL:

JIGODISM POLITIC Un prefect numit politic îsi permite sã calce în picioare vointa oamenilor si emite acte halucinante, prin care reduce la tãcere o întreagã comunitate. Nici în vremurile de dinainte de 1989, prim-secretarii nu-si permiteau astfel de actiuni, de teama represaliilor de la partid. De data aceasta, Radu Renga, un prefect adus de PNL din Oltenia, si-a permis sã-si batã joc de populatia comunei Pungesti, care a decis cã doresc sã declanseze referendum pentru demiterea primarului Vlasã. Dupã ce a tras de timp cât a putut, cãutând chichite de tot felul în documente, dupã ce a trimis zeci de politisti pentru a ancheta pe aceia care au semnat tabelele cu semnãturi pentru demiterea primarului, dupã toate mizeriile fãcute populatiei din Pungesti, prefectul a decis: „Nu faceti referendum, pentru cã nu vreau eu!”. A anulat, printr-o semnãturã, vointa a 1.000 de locuitori din Pungesti, care nu-l mai vor pe actualul primar în fruntea localitãtii. Prefectul nu are nicio autoritate moralã în acest caz, fiind chiriasul primarului Mircia Vlasã ani de-a rândul, dar îsi permite sã calce în picioare o comunã, doar pentru cã se crede un fel de stãpân al acestui judet. Mai mult, a semnat documentele de anulare a referendumului în mare secret, fãrã ca populatia din Pungesti sã fie informatã corect despre decizia prefectului. Este atitudinea de sfidare pe care cei din USL o au fatã de cei care luptã împotriva exploatãrii gazelor de sist, adicã populatia revoltatã a acestui judet, desi înainte de alegerile locale din 2012 se jurau cu mâna pe Biblie cã nu vor permite niciodatã fracturarea hidraulicã în judetul Vaslui.

Pe furis, dupã ce a trimis o armatã de politisti în comuna Pungesti pentru a ancheta pe cei 1.000 de localnici care au semnat tabelele de declansare a referendumului pentru demiterea primarului Vlasã si a blocat toate actiunile democratice ale localnicilor, prefectul judetului, Radu Renga, a luat o decizie revoltãtoare. Acesta a decis, mai ceva decât prim-secretarii acestui judet în vremurile comunismului, cã locuitorii comunei Pungesti nu au dreptul sã organizeze referendum pentru demiterea primarului. Vointa a 1.000 de locuitori a fost brutal cãlcatã în picioare de prefectul numit politic, adus de PNL tocmai din Oltenia. Radu Renga a emis o decizie, în bãtaie de joc, pe principiul „Sunt prefect, deci fac ce vreau eu în acest judet, dacã-mi ordonã Miticã (Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui, n.r.)”, prin care anuleazã vointa oamenilor. Dar, care este explicatia acestui document revoltãtor, semnat atât de prefect, cât si de subprefectul Puicã, omul lui Buzatu din fruntea Prefecturii?

Halucinant: primarul Vlasã este un luptãtor anti-Chevron, desi si-a închiriat douã hectare de teren cãtre americani!

„În urma analizãrii cererii sub aspectul motivelor invocate de initiatorii organizãrii referendumului, apreciem cã acestea nu pot fi retinute sub aspectul nesocotirii de cãtre primar a intereselor generale ale colectivitãtii locale sau al neexercitãrii de cãtre acesta a atributiilor ce îi revin, potrivit legii, inclusiv a celor pe care le exercitã ca reprezentant al statului. Astfel, se afirmã cã primarul comunei Pungesti nu a consultat cetãtenii în legãturã cu exploatarea gazelor de sist. Acest aspect nu poate fi retinut, în conditiile în care primarul comunei Pungesti a initiat un proiect de hotãrâre privind interzicerea explorãrii si exploatãrii gazelor de sist prin metoda fracturãrii hidraulice pe teritoriul comunei Pungesti, care a fost aprobat de Consiliul Local (CL) Pungesti pe 27 februarie 2013 (n.r.- hotãrâre revocatã ulterior tot de CL Pungesti, la solicitarea Prefecturii, din cauza nerespectãrii conditiilor legale). Totodatã, în legãturã cu afirmatia cã domnul primar Mircea Vlasã are «o conduitã nedemnã de un primar în functie», amintim, pe de o parte, cã aspectele sustinute în cerere nu se regãsesc între cererile prevãzute de lege, iar pe de altã parte cã acestea trebuie adresate si probate în fata organelor abilitate de lege sã efectueze cercetãrile necesare stabilirii situatiei de fapt”, se aratã în motivarea Prefecturii Vaslui, trimisã pe furis la primãria din Pungesti. O hârtie cu explicatii penibile, semnatã de cei doi sefi ai Prefecturii. Ce se întelege de acolo? Cã Mircia Vlasã ar fi luptat din toate puterile împotriva fracturãrii hidraulice, una din cele mai penibile explicatii semnate vreodatã de un prefect al judetului. Cum adicã, Vlasã închiriazã douã hectare de teren cãtre Chevron, pentru care primeste anual în jur de 15.000 de euro, si tot el este cel care ar fi initiat proiecte de hotãrâre împotriva fracturãrii hidraulice? Oare lui Renga nu-i este rusine, când reciteste aceastã mizerie? Dar, nu este singura actiune anti-Pungesti a prefectului. Dupã cum singur recunoaste, Renga ar fi trebuit sã aplice legea în cazul solicitãrii oamenilor din Pungesti, folosind art. 70 din Legea Administratiei Publice Locale nr. 215/2001, care spune cã „referendumul pentru încetarea mandatului primarului se organizeazã (…) ca urmare a nesocotirii de cãtre acesta a intereselor generale ale colectivitãtii locale”. Or, în conditiile în care o comunã întreagã se revoltã fatã de atitudinea acestui primar hrãpãret, care si-a închiriat terenurile companiei Chevron, punând în pericol sãnãtatea si viitorul locuitorilor de aici, ce alt motiv mai bun era pentru a permite declansarea referendumului?, se întreabã acum localnicii.

Politia nu a terminat verificãrile, însã prefectul a decis de capul lui

De câteva sãptãmâni, zeci de politisti au fost detasati în comuna Pungesti pentru a-i lua la întrebãri pe cei care au semnat tabelele pentru demiterea primarului. Când s-a aflat de decizia prefectului, de anulare a organizãrii referendumului, s-a crezut cã nu sunt îndeplinite conditiile legale, adicã sã nu existe acel procent de 25% din fiecare localitate componentã a comunei Pungesti, din persoanele cu drept de vot. Or, conform purtãtorului de cuvânt al IPJ Vaslui, Mihaela Straub, nu s-au finalizat nici acum cercetãrile ordonate de prefect. „Au fost finalizate audierile a 300-350 de cetãteni de pe listele înaintate de Prefecturã. Colegii mei nu au finalizat verificãrile, vor fi verificate toate cele 1.000 de persoane care au semnat tabelele prin care se cere demiterea primarului comunei Pungesti. Vã vom comunica la final rezultatele verificãrilor”, recunoaste purtãtorul de cuvânt al IPJ Vaslui. În aceste conditii, rezultã cã, stiind cã nu va gãsi nicio ilegalitate în tabele, prefectul a decis sã blocheze vointa oamenilor de la Pungesti de capul lui. Reamintim cã, în data de 13 noiembrie 2013, a fost depusã la Prefectura Vaslui cererea pentru declansarea procedurii de organizare a unui referendum pentru demiterea primarului Mircia Vlasã. Asa cum cere legea, au fost atasate acestei cereri peste 1000 de semnãturi a cetãtenilor cu drept de vot din comunã, reprezentând peste 25% din electoratul fiecãrui sat component al comunei. De asemenea, si motivarea acestei cereri era „beton”, cetãtenii demonstrând negru pe alb cã primarul nu s-a achitat de cea mai importantã atributie a sa, adicã apãrarea drepturilor cetãtenilor care l-au votat. Or, prefectul a tinut mai mult cont de relatia de prietenie cu primarul Vlasã, cel care i-a închiriat apartamentul sãu din Vaslui ani de-a rândul, în loc sã respecte vointa locuitorilor din Pungesti.

Domnule prefect, iatã ce spun oamenii din Pungesti!

„Domnul primar (Mircia Vlasã, n.r.) nu ne-a consultat dacã suntem de acord cu explorarea gazelor de sist. Profitând de faptul cã a obtinut în mod fraudulos din rezerva primãriei o suprafatã de 1,92 ha teren a fost de acord în dispretul consultãrii cetãtenilor sã dea undã verde explorãrii gazelor de sist. Precizãm cã în timpul campaniei electorale, pentru obtinerea mandatului în curs, primarul a promis electoratului ca, în cazul în care se va face o cerere de explorare a gazelor de sist pe teritoriul comunei, va organiza un referendum din banii firmei care va explora, motivând cã primãria nu dispune de banii necesari, pentru ca cetãtenii comunei sã-si spunã pãrerea despre aceastã chestiune, existând probã video în acest sens. Numai în cazul în care cetãtenii comunei vor fi fost de acord într-un procent semnificativ, abia atunci ar fi angajat comuna în acest proiect al explorãrii gazelor de sist prin metoda fracturãrii hidraulice. Domnul primar a ascuns cetãtenilor comunei faptul cã a devenit proprietar asupra terenului în suprafatã de 1,92 ha, facilitând autorizarea explorãrii gazelor de sist prin punerea la dispozitia firmei Chevron a terenului din proprietatea sa. Profitând de functia pe care o detine, a determinat-o si pe Popescu Lenuta, vecina sa de teren care detine 5000 mp teren, sã punã la dispozitia firmei Chevron suprafata respectivã pentru acelasi scop. Considerãm cã neconsultarea cetãtenilor pe o chestiune de larg interes reprezintã un abuz în serviciu foarte grav pentru care trebuie sã rãspundã în fata cetãtenilor comunei care l-au mandatat sã militeze pentru interesele lor, si nu cele personale. Precizãm cã domnul primar a primit din partea firmei Chevron invitatie de a merge în Polonia unde existã si un punct de lucru al societãtii în cauzã, plãtindu-i-se întreaga deplasare. Cu acea ocazie, a lipsit din comunã 5 zile fiind însotit de secretarul primãriei, consilierul personal, doctorul de familie si de alte persoane din anturajul sãu, tinând secret rezultatul negocierilor pe care le-a avut în Polonia cu firma americanã.

2. Un alt motiv de organizare a referendumului în vederea demiterii primarului comunei Pungesti îl reprezintã si conduita sa nedemnã de un primar în functie. Principala preocupare a primarului Vlasã este aceea de a-i afla pe cetãtenii care nu l-au votat pentru a lua anumite mãsuri împotriva acestora cum sunt: le refuzã cererile pe drepturile pe care le au (lemne ajutor social), eliberarea de adeverinte de orice naturã, autorizatii de construire etc. De fiecare datã, le spune oamenilor sã se ducã la contracandidatii lui pentru a le rezolva problemele. Pe bãtrâni îi umileste pur si simplu cu aroganta sa, punându-le întrebãri indecente sau arãtându-le gesturi obscene, iar pe ceilalti cetãteni îi considerã ca fiind niste prosti si betivi. Prin consilierii partidului din care face parte, care sunt postasi si patroni de magazine, exercitã o presiune asupra populatiei amenintându-i cã dacã nu fac ce li spune vor avea ajutoarele sociale sau pentru cãldurã tãiate, pensia sau alocatiile le vor primi mai târziu, iar la magazine nu li se va mai da pe datorie. Nu respectã hotãrârile judecãtoresti, intrând în conflict cu pãrtile care au câstigat, iar cheltuielile de judecatã, dobânzile si penalitãtile de întârziere vrea sã fie suportate de bugetul primãriei, desi culpa îi apartine în totalitate. Preotii din satele noastre sunt considerati de acesta „iude”, dar sã nu uite acest „om” cã populatia comunei Pungesti este crestin-ortodoxã si merge la bisericã. Pe parcursul mandatelor de primar, a folosit si foloseste oameni plãtiti din ajutorul social. Totodatã, domnul primar prevalându-se de functia pe care o are nu si-a plãtit integral impozitele si taxele. Foloseste în interes personal masina primãriei, chiar si în concediul de odihnã, depãsind cu mult cota de combustibil aprobatã. La sedintele de Consiliu Local, prin mijloace nedemne de functia pe care o detine, îsi constrânge consilierii sã voteze numai dupã cum doreste el amenintându-i cã-si vor pierde locurile de muncã (în cazul postasilor) sau li se vor închide magazinele (în cazul patronilor).

Prin satele comunei, trece doar în campania electoralã însotit de fanfarã si împãrtind sticle cu bãuturã alcoolicã promitând multe, în restul timpului nemaifiind vãzut decât în incinta primãriei. Noi l-am votat, el ne-a trãdat! Din cauza acestui personaj, în comunã domneste o stare de neliniste profundã, pânã la un haos total fiind chestiune de zile sau chiar ore. În concluzie, populatia din aceastã comunã nu-l mai doreste ca primar. Pentru toate aceste motive si multe altele considerãm cã se impune declansarea imediatã a procedurii de organizare a referendumului în vederea demiterii acestuia, mai ales cã, revenind din concediu, a început sã-i ameninte pe oamenii care au semnat pentru demiterea sa. Precizãm cã întrunim conditia prevãzutã de art. 70 alin. 4 din Legea 215/2001 cu privire la solicitarea în scris a cel putin 25% dintre locuitorii cu drept de vot din fiecare localitate componentã comunei. În acest sens, depunem alãturat tabelele nominale cu locuitorii comunei Pungesti care solicitã organizarea referendumului în vederea demiterii primarului” – este motivatia cererii semnate de peste 1.000 de locuitori din Pungesti, care vor continua sã cearã demiterea primarului.

Un purtãtor de cuvânt dãunãtor pentru presa judetului Vaslui

Pe lângã manevrele subterane ale prefectului Renga, în actiunea de dezinformare a populatiei judetului apare si o persoanã care ar trebui sã informeze presa localã si nationalã despre actiunile prefectului, dar preferã sã provoace mai mult dezinformarea. Este vorba de Maria Costea, purtãtorul de cuvânt al Prefecturii, care sustine cã acea decizie a prefectului Renga, de anulare a referendumului, nu trebuia comunicatã presei! Asta, desi subiectul Pungesti tine capul de afis al ziarelor locale si nationale, dar si al televiziunilor centrale de luni de zile. Or, Maria Costea spune cã „noi nu am emis cãtre presã niciun comunicat despre aceastã decizie, nu stiam cã vã intereseazã acest subiect, nici nu aveam obligatia sã vã facem cunoscut, dacã nu ne-ati adresat o cerere scrisã”. Adicã, o decizie prin care vointa de 1.000 de locuitori este cãlcatã în picioare de prefect nu trebuie comunicatã presei, ci totul trebuie sã se facã în secret. Ce mai spune domnisoara Costea? „Noi nu am avut obligatia de a spune presei despre aceastã decizie, avem obligatia sã informãm populatia comunei Pungesti”. Adicã, o hârtie trimisã în mare secret în comuna primarului Vlasã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.