spot_img
20.6 C
Vaslui
25-iul.-2024
spot_img

Dilema lui Dumitru Buzatu, în ziua alegerilor de la PSD: “când au fost vasluienii bogați, de i-am sărăcit noi?”

- Advertisement -
LECȚIE DE FILOZOFIE DE FAȚĂ CU CIOLACU… În încercarea de a explica de ce județul Vaslui nu este sărac, președintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, l-a adus în discuție pe Hesiod, poetul grec, care într-una dintre creațiile sale urmărește descendența omenirii prin cinci “epoci” sau “curse” succesive, incluzând epoca de aur, epoca de argint, epoca bronzului, epoca eroică și prezentul.

FĂRĂ EMOȚII… Într-unul dintre cele mai sărace județe din țară, soarta celei mai mari organizații de partid a devenit o afacere de familie. Vineri, în prezența președintelui PSD, Marcel Ciolacu, și a lui Paul Stănescu, secretarul general al partidului, Dumitru Buzatu a fost reales în unanimitate președinte al Organizației Județene PSD Vaslui, fiind votat de toți cei 812 delegați prezenți în Sala Sporturilor din municipiul Vaslui. De susținere unanimă s-a bucurat și Gabriela Crețu, fosta soție a lui Buzatu, dar și fiul acestuia, Tudorel Buzatu, care au fost votați vicepreședinți ai PSD Vaslui. În prezentarea raportului de activitate, Dumitru Buzatu le-a vorbit celor prezenți în sală despre dificultatea alegerilor din 2020, care au fost cele mai grele din întreaga lui carieră politică, despre schimbarea la față a liderului ALDE, Dan Marian, care din cel mai mare adversar politic al PSD-ului s-a transformat în cel mai loial partener, dar și despre situația economică a județului, care, conform lui Dumitru Buzatu, nu a fost niciodată atât de bogat, încât să fie sărăcit de cineva. “Una dintre temele preferate ale adversarilor noștri politici în timpul campaniei electorale a fost că PSD-ul a sărăcit Vasluiul. Eu mă întreb de foarte multă vreme, cunoscând și situația economică a județului, când a fost acea perioadă în care vasluienii erau foarte bogați, se bucurau de cea mai mare prosperitate din țară și cum am făcut noi, cei care am fost votați de cele mai multe ori, de cea mai mare parte a locuitorilor județului Vaslui, să-i sărăcim”, s-a întrebat, retoric, președintele PSD Vaslui. Cei peste 800 de membri prezenți în sală au aplaudat fiecare discurs al celor care au urcat la microfon, însă la final au avut și o mare nemulțumire și anume că timp de două ore li s-au “tăbăcit fundurile pe scaunele din sală”, care de fapt erau niște scânduri mai groase. Așa cum au procedat la sfârșitul anului 2022, cu ocazia organizării Datinilor și Obiceiurilor de Iarnă, și vinerea trecută, unii primari au apelat la microbuzele școlare pentru a-și transporta membrii de partid la Conferința Județeană a Partidului Social Democrat.

În raportul prezentat în fața delegaților, Dumitru Buzatu a explicat de ce alegerile din 2020 au fost cele mai dificile din întreaga sa carieră politică. “Nu din cauza activității, dimpotrivă, poate că activitatea conducerii partidului a creat un anumit gen de confort, a constituit un sprijin pentru activitatea organizației județene. Au fost grele pentru că am fost victimele unei campanii electorale permanente, o campanie care a început imediat după alegerile din 2016, o campanie împotriva Partidului Social Democrat, al rezultatului obținut în alegerile respective, și a continuat până în 2020. Nu vă spun niciun lucru nou atunci când afirm că această campanie orchestrată împotriva Partidului Social Democrat, împotriva liderilor partidului, împotriva programelor partidului, a fost o campanie susținută de toate partidele politice cu care ne-am confruntat pe scena politică, de o mare parte a ceea ce înseamnă presa națională sub diversele ei forme, o campanie care a fost susținută inclusiv instituțional. Nu cred că nu-și mai amintește cineva de prestația președintelui actual al României, domnul Iohannis, care în fiecare zi ni se adresa într-un mod nu prea politicos, lucru pe care a încercat să-l repare mai recent într-un mod deloc politicos. Prezent la televiziunea națională, la televiziunile private, pe rețelele sociale și peste tot unde s-a putut, a creat o presiune extraordinară asupra susținătorilor PSD, presiune care s-a reflectat și în județul nostru, asupra organizației noastre. Știm cu toții că exista o anumită teamă, inclusiv a militanților noștri, în timpul campaniei electorale din 2020, datorită unora dintre susținătorii partidelor politice care s-au implicat în această campanie. Știm cu toții că la adresa Partidului Social Democrat nu s-au făcut reproșuri în legătură cu programele formațiunii politice sau cu propunerile noastre a felului cum trebuie administrate UAT-urile, fie ele de nivel comunal, orășenesc, municipal, județean. Au fost aduse învinuiri și culpabilizări nenumărate la adresa liderilor PSD, iar Partidului Social Democrat, inclusiv în viziunea domnul președinte Iohannis, i s-a lipit această etichetă de “ciuma roșie”, luată așa cum știm cu toții din arsenalul propagandei naziste. Oricât au încercat să nege unii, de acolo au luat formula respectivă, care ne-a creat nouă, membrilor partidului, un mare disconfort. Cu toate acestea, eu apreciez că am adoptat o strategie de contracarare bună, am mobilizat la maximum resursele partidului și am depășit relativ bine acele alegeri. Chiar și așa, după multă vreme, la alegerile parlamentare, PSD Vaslui a obținut doar trei deputați și un senator. În istoria organizației județene, o singură dată s-a mai întâmplat așa ceva”, le-a spus Dumitru Buzatu celor prezenți în sală.

Logica imbatabilă a președintelui PSD Vaslui: un județ care nu a fost niciodată bogat nu are cum să sărăcească!

Aflat de trei mandate în fruntea Consiliului Județean, președintele PSD Vaslui a explicat și de ce județul la cârma căruia se află nu este sărac, așa cum adversarii săi politici lasă să se înțeleagă. “Pe plan local am obținut cel mai bun rezultat dintre toate partidele participante la alegeri, cu 60 de posturi de primar, iar în cele mai multe din cele 60 de localități am constituit majorități ale Partidului Social Democrat, dar am avut și insuccese în 26 de localități. Avem și localități unde majoritățile nu sunt constituite de PSD, nu au putut fi constituite nici în parteneriat cu celelalte partide politice, în afară de ALDE. Mai mult decât atât, au existat dispoziții de la nivel național ca în teritoriu nicio formațiune politică să nu facă majorități cu PSD. S-au găsit atunci oameni cu o anumită conștiință, interesați ca activitatea UAT-urilor să se desfășoare la modul pozitiv și în acest sens au susținut formarea acestor majorități. Îi rugăm și pe adversarii noștri politici de atunci, și pe partenerii noștri politici de azi să se mai gândească când dau astfel de dispoziții. Noi n-am avut niciodată vreo dispoziție de acest gen de la centru, ba din contra, am avut întotdeauna disponibilitatea de a sprijini formarea majorității, de a sprijini activitatea UAT-urilor, pentru că activitatea adminstrațiilor locale nu este în beneficiul Partidului Social Democrat, ci în beneficiul cetățenilor. Ținta noastră, a membrilor PSD, a fost întotdeauna o viață decentă. Unii dintre propagandiștii politici vorbesc despre prosperitate, în special în timpul campaniilor electorale. Sigur că prosperitatea înaintează cu pași înceți și nu e chiar prezentă în toate casele. Eu zic că noi, cei care suntem prezenți aici, și mulți alții care nu sunt, ne-am luptat ca să avem o guvernare bună, o viață decentă și cât este posibil să și prosperăm. Una dintre temele preferate ale adversarilor noștri politici în timpul campaniei electorale a fost că PSD-ul a sărăcit Vasluiul. Eu mă întreb de foarte multă vreme, cunoscând și situația economică a județului, când a fost acea perioadă în care vasluienii erau foarte bogați, se bucurau de cea mai mare prosperitate din țară și cum am făcut noi, cei care am fost votați de cele mai multe ori de cea mai mare parte a locuitorilor județului Vaslui, să-i sărăcim? Probabil că este aici un reflex al mitului lui Hesiod, care susținea că, în trecut, într-un timp nedefinit, a existat o epocă de aur și toate lucrurile erau perfecte. Pe măsură ce a trecut timpul, s-au degradat aceste situații și apoi a venit o epocă de argint, unde lucrurile au stat oleacă mai prost, pe urmă o epocă de cupru, și mai prost, iar acum suntem în epoca de fier și e rău de tot la noi. Trebuie să ne desprindem de aceste stereotipii, să nu avem avem niciun fel de jenă pentru că nu am făcut niciun lucru rău, să vedem contribuția pe care a adus-o Partidul Social Democrat prin programele sale, beneficiile pe care vasluienii le-au avut de pe urma guvernării PSD”.

Trecerea lui Dan Marian, de la dușman politic, în cel mai loial partener

Dumitru Buzatu și Dan Marian

Campania electorală din 2020 a lovit în plin Partidul Social Democrat și în lupta pentru Consiliul Județean, acolo unde Dumitru Buzatu și echipa sa de consilieri nu au mai reușit să câștige majoritatea. Pentru a fi sigur că-și va trece toate proiectele, șeful PSD a apelat la sprijinul lui Dan Marian, liderul ALDE, cel care până nu de mult mătura pe jos cu social-democrații. Mulți primari și consilieri locali nu au văzut cu ochi buni această alianță, însă acest lucru a contat prea puțin pentru președintele PSD Vaslui. În cadrul conferinței de vinerea trecută, acesta a explicat și cum l-a convins pe Marian să se convertească din “unul dintre cei mai aprigi dușmani politici ai PSD” într-un partener loial. “Avem organizații unde nu găsim persoane cu capacitae suficientă pentru a se impune ca lideri locali. Avem organizații în care cu greu găsim o echipă de consilieri care să facă față asaltului celorlalți. În ceea ce privește alegerile pentru Consiliul Județean, deși am avut o echipă bună de consilieri, care au făcut tot ce au putut ei pentru un rezultat bun, faptul că toate tunurile au fost ațintite aupra mea, a făcut să scadă eficiența noastră în acest sector și n-am reușit să asigurăm majoritatea în Consiliul Județean. Dacă n-am fi găsit un partener, aș zice eu loial, cu care să formăm majoritatea, am fi avut dificultăți foarte mari și cred că și activitatea mea ca președinte ar fi fost serios afectată. Am găsit un partener în cei mai aprigi dușmani ai noștri. Dacă îmi amintesc, era numărul unu din acest punct de vedere, în Partidul Național Liberal și apoi în Partidul Democrat. Utilizând toate mijloacele, se opunea Partidului Social Democrat. Iată că în timp, datorită atitudinii noastre și răbdării, l-am atras de partea noastră, iar partidul pe care l-a condus și l-a reprezentat a obținut și un scor care i-a permis să formeze o majoritate cu noi. Foarte mulți dintre dumneavoastră știu că ați criticat această chestiune și a trebuit într-un fel să vă dau dreptate, dar mi-am amintit când eram aproape să vă dau dreptate, că fără partenerul respectiv eram pierduți la nivelul CJ”, a mai declarat Dumitru Buzatu.

Primarul Vasluiului, Vasile Pavăl, s-a plâns conducerii partidului că plouă în Sala Polivalentă

Vasile Pavăl

Despre eșecul în a forma o majoritate în legislativul local a vorbit și primarul municipiului Vaslui. Profitând de prezența lui Marcel Ciolacu în sală, Vasile Pavăl a adus în discuție mai multe probleme cu care se confruntă, unele ținând de descentralizarea unor instituții. “La Vaslui, organizația municipală a Partidului Social Democrat a obținut un rezultat bun, dar nu foarte bun, pentru că în Consiliul Local un singur vot a lipsit ca să avem majoritate, iar acest lucru ne afectează. Vasluienii m-au trimis pentru a patra oară consecutiv în fruntea comunității și sunt convins că au știut ce fac pentru că prin seriozitate, prin disciplină, prin muncă în echipă, orașul s-a dezvoltat și ușor-ușor își ocupă locul cel meritat. Anul 2024 este total atipic, pentru că atunci vor fi cumulate toate alegerile. În anul 2024 nu va fi timp de campanie, nu va fi timp de absolut nimic, de aceea cred că anul 2023 va fi hotărâtor. Așteptările sunt foarte mari și profit de prezența domnului Ciolacu ca eu, ca reprezentant al municipiului Vaslui, să aduc în atenție câteva probleme. De mult timp solicităm descentralizarea unor obiective și a unor activități în plan local. Mă refer acum la această instituție în care ne aflăm și care aparține Ministerului Tineretului și Sportului. Legea Sportului așteaptă de vreo trei ani, memorandumul de descentralziare, la fel. Este prevăzut ca Clubul Sportiv Viitorul să treacă la administrația locală. Până acum, acest lucru nu s-a întâmplat. Avem echipă de handbal de Ligă Națională. Mi-e rușine să vină carul de filmat pentru că, dacă plouă, pun în pericol integritatea handbaliștilor. Cei din tribună mă întreabă pe mine, dar e greu să explici că Sala Sporturilor nu este obiectivul primăriei. Avem clădiri ale Ministerului Agriculturii care zac în paragină, să nu mai vorbesc de Palatul Copiilor, clădire de patrimoniu și care este al Ministerului Educației. În calitatea de președinte al Camerei Deputaților, am rugămintea să vă aplecați asupra acestor probleme, ce țin de descentralizare”, a transmis primarul Vasluiului.

Adrian Solomon: “De ce trebuie să schimbi calul când trage ?”

Adrian Solomon

Văzut ca un posibil înlocuitor al lui Dumitru Buzatu la cârma organizației județene a partidului, deputatul Adrian Solomon s-a rezumat la a-l taxa pe colegul său din Parlament, usr-istul Mihai Botez. “N-aș fi vorbit astăzi, pentru că timpul este limitat, dacă în drum spre Vaslui n-aș fi văzut o postare a domnului Botez, deputat în două mandate, cu 4,25%. Dacă poți să ajungi deputat cu 4% și să nu ai altceva de făcut decât să te freci de cel care câștigă alegerile, una după alta, de 30 de ani în județ, e clar că trebuie să-i dăm peste nas. Un om care conduce o organizație de 5% în județ ar trebui să fie mai modest, nu să spună că doamna Crețu nu este un senator valoros, pentru că, vezi Doamne, este de prea multe mandate în Parlament. Dar a făcut domnul Botez ce a făcut doamna Crețu în Parlamentul României și Parlamentul European? Scrie domnul Botez că Partidul Social Democrat nu are suficienți oameni valoroși și de aceea domnul președinte Buzatu nu are un contracandidat care să vrea să-i ia locul. Dar de ce să iei locul cuiva care este foarte bun? De ce trebuie să schimbi calul când trage? Domnul președinte Buzatu încă mai trage și dacă trage, să-l punem la treabă! Este sprijinul fiecărui primar din acest județ, nu doar al celor de la PSD. În această sală ar fi trebuit să fie toți primarii liberali, toți primarii de la ALDE și de la alte partide și să-l voteze cu două mâini pe domnul președinte pentru că nu a făcut niciodată diferență între primarii social-democrați și cei din alte partide.”

Ciolacu vrea alianță cu PNL și la nivel local, însă acestei solicitări i s-a opus chiar Dumitru Buzatu

Prezent la Conferința Județeană a PSD Vaslui, Marcel Ciolacu, președintele social-democraților, le-a cerut liberalilor să se gândească la întărirea Coaliției și în teritoriu, printr-o conlucrare la nivel de consilii locale și consilii județene. “ Eu, sincer, și le transmit acum și partenerilor noștri, consider că și din 2024 putem continua acest format de coaliție, dar trebuie să ne hotărâm, vrem să blocăm proiectele primarului de la Vaslui, cu USR? Vrem să nu ne asumăm proiectele cu USR din București sau lui Clotilde Armand sau vrem să constituim o coaliție în adevăratul sens atât local, cât și central pentru a răspunde așteptărilor românilor în acest moment și pentru a răspunde provocărilor prin care trece nu numai România, întreaga Europă, cu o criză de securitate foarte aproape de noi, cu o criză energetică. Toate acestea venind după o criză pandemică. Trebuie să vedem, dacă dorim să avem un proiect de țară în viitor, atunci trebuie să ieșim în fața românilor și să ne asumăm acest lucru”, a declarat Ciolacu. Ce nu știe președintele PSD este că la Vaslui, s-au purtat mai multe tratative între social-democrați și liberali pentru asigurarea unei majorități atât în Consiliul Județean, cât și în consiliile locale. Liberalii erau dispuși să facă pace cu psd-iștii pentru Consiliile Locale din Bârlad și Vaslui, în schimbul unui post de vicepreședinte la Consiliul Județean, însă Dumitru Buzatu nu a agreat ideea, preferând, în schimb, varianta ALDE și Dan Marian.

Microbuzul școlar rămâne în recuzita de partid

La alegerile interne de vineri, parcarea din fața Sălii Sporturilor a fost ocupată aproape în totalitate, având în vedere numărul foarte mare de delegați veniți din toate colțurile județului. Majoritatea dintre ei s-au deplasat la Vaslui cu mașinile personale, însă au fost și primari care au recurs la microbuzele școlare pentru a transporta “infanteriștii” de partid. Nu este pentru prima dată când Organizația Județeană a PSD se folosește de autovehiculele instituțiilor de învățământ în interes de partid. La sfârșitul anului trecut, pe 27 decembrie, zeci de urători din mediul rural au fost aduși în Piața Civică din Vaslui cu aceleași microbuze școlare, pentru a participa la manifestarea cu iz electoral organizată de social-democrați.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

20 COMENTARII

 1. Domnul Profesor Doctor,El Lider,Chavez al Vasluiului Dumitru Buzatu,trebuie declarat sfânt.
  Urgent,fara el judetul Vaslui era în noroaie
  Așa putem sa îi cântăm Sfânt Sfânt Sfânt și să ne rugăm lui înainte de culcare
  Sa nu ne lăsați Domnule Profesor,nu avem alt conducător demn și drept că dumneavoastră

 2. Un baron neinlaturat inca din politica din garnitura nefasta a baronilor rosii din ultimii 30 ani. Jupani peste judetele cele mai sarace ultimele 10 din tara….unde musteste de coruptie si nepotism si camarila toxica . Caz ramas in suspensie la Psd

  • Din păcate așa este la Vaslui. Buzatu ,fost profesor de istorie nu știe istorie, iar Solomon care se spune că era înțelept, la Vaslui este prostul. Concluzia, la Vaslui lucrurile merg prost pentru-că au ghinion vasluienii cu conducători deaîndoaselea.

 3. Am citit un articol cu titlu: ,, greii PSD descălecă la Vaslui pentru înscăunarea………. „. Răspuns pentru întrebarea d-lui d. b: județul Vaslui a sărăcit din momentul în care greierii PSD au năvălit și au încălecat acest județ. Dragi vasluieni , atenție la vot, votați pentru ,, urmașii, urmașilor voștri”.

 4. Nu ma pot pronunta despre intreg judetul,dar pot spune ca micul oras Negresti,a avut zona industriala,Confectii metalice FUC,Filatura de Bumbac,Fabrica de Mobila Luceafarul,zootehnia de la Parpanita,sedii CAP intre Parpanita si Voinesti,padure pe mii de ha,iazuri piscicole la Negresti,baraj la Cazanesti,doua licee si o scoala profesionala,spital nou…zona SMT si SMA,fostul CLF si IRTA…toate ajunse pe la Musetoiu Comanescu Nacu Mihalachi Bichinet,cu ajutorul primarilor Diaconu Oancea Cozma Voicu…care promiteau de 30 ani ceea ce a infaptuit Rusu in doar 2 ani….ce a avut?Ti-am spus mai sus,vezi unde sunt cine le a dus la fier vechi…ca sunt fsn-isti de ai tai buhaitule.
  Atata bucurie sa aiba copiii tai si tu,cata bucurie au cei ramasi in urma,si copiii alungati slugi la straini…sa nu iti iasa sufletul din oase pana nu o sa te caiesti si o sa te ierte tot judetul…

 5. nici un PSD-ist nu a adus macar in trecere discutia despre rromi, Desii la alegeri astia sint cei manevrati , Solomon stie ca Raducanu consilieru PSD de la Barlad este un paduche in fata rromilor din Bd? Toate neamurile lui si rromii din Barlad nu mai sint cu Raducanu . Eliminati acest intrus din PSD.. altfel pierdeti Bd. stiti ca este prieten cu liberalii?????? ,,, de ce va mai imbatati cu apa chioara ca el face si drege … , si in plus e si bolnav ..

 6. Un ăla
  Funcționează perfect alianța Buzatu-Tătaru.
  Liberalii sunt pe făraș, nu glumă!
  Mitică nu va mai fi președinte, doar când va vrea el, așa că răbdare și…sacrificii !!!

 7. Are dreptate prostu” dar nici nu a făcut nimic să aducă bunastarea acestui județ,Ba mai mult l-a impartit cum a vrut el , pământurile le lucrează cu Pongo ,, banii îi dă la Moldoveni pestre Prut după bunul plac și după nevoile lui ….și multe altele dar Vasluieni sunt prea naivi să vadă toate astea , pentru un colt de pâine și un ulei se vând 🙃

 8. Dacă în 2020 candida Tătaru, iar Botez renunța la ambițiile sale prostești, azi principala activitate a lui nea Mitica era curățatul merilor din propria livadă. Insa fiecare si-a urmărit propriul interes, fiecare a crezut ca va ajunge cineva, iar din tot războiul asta al orgoliile, cel mai bine a ieșit El prezidente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.