spot_imgspot_img
13.3 C
Vaslui
26-apr.-2024

Dimitrie Cantemir, o comună cu bun renume este deschisă investitorilor

- Advertisement -
MESAJ DE ZIUA NAȚIONALĂ…În Siliștea lui Dimitrie Cantemir, un primar vrea să schimbe destinul consătenilor, care au preluat modelul marelui domnitor și au plecat în lume să se împlinească. De Ziua Națională, primarul Mihai Acsinte le trasmite un mesaj, în special celor 60% dintre locuitorii plecați la muncă în străinătate: „Cu prilejul zilei de 1 Decembrie, mi-aș dori ca siliștenii mei de pe meleaguri străine să se întoarcă acasă, să construim o comunitate demnă de numele marelui domnitor. Eu mă angajez să rezolv tot ce ține de infrastructura comunală, drumuri, apă, canalizare, școli, grădinițe sau gaz metan. Restul să face împreună, printr-un efort comun. La mulți ani România, La mulți ani comunei Dimitrie Cantemir!

VOCEA SILIȘTEI… Un procent de 60% dintre localnicii cu putere de muncă din comuna Dimitrie Cantemir au plecat peste hotare! Acestei realități crunte i se opune astăzi determinarea celor care au rămas acasă, în cele cinci sate componente ale comunei, hotărâți să lupte pentru dezvoltarea acestor locuri. Primarul Mihai Acsinte este unul dintre cei care au avut ocazia să plece din comuna natală, dar nu a făcut-o: “Am avut această determinare de a reuși aici, în locurile mele natale, pentru că acasă este aici, nicăieri în altă parte”, spune primarul Acsinte, aflat la primul mandat. O fi Dimitrie Cantemir o comună la peste 25 km de Huși, însă are un pământ roditor și o resursă umană vrednică, așa că orice investitor are motive să vină aici, spune primarul Acsinte. Nu întâmplător una dintre cele mai puternice companii agricole din județ, Enache Morărit, are sediul social în această comună.

Comuna în care, cu 347 de ani în urmă, s-a născut Dimitrie Cantemir, domnitorul cărturar, căruia posteritatea i-a atribuit pe merit titulatura de “geniu european”, are, fie și prin obârșia ilustrului său înaintaș, o carte de vizită onorantă. Este însă foarte interesant de văzut cum se prezintă astăzi locurile acestea binecuvântate, peste care au trecut, iată, mai mult de trei veacuri. Silișteniul de altădată, acum Dimitrie Cantemir, are aproape 2.700 de locuitori, în cele patru sate componente: reședința de comună – Hurdugi, Grumezoaia, Gușiței, Plotonești și Urlați. Primar este un fiu al locului, Mihai Acsinte, de profesie veterinar, un bărbat de 46 de ani, care s-a decis să își asume răspunderea cârmuirii comunei, după ce, spune el, a văzut că gospodărirea locului nu mergea mai deloc în sensul evoluției economice, a îmbunătățirii condițiilor pentru ca oamenii chiar să simtă că trăiesc într-un loc cu adevărat binecuvântat. “Eu sunt din Dimitrie Cantemir. Am avut această determinare de a reuși aici. Am fost prin străini de două ori, dar doar în vizită. M-am decis să lupt și să mă realizez aici. Recunosc, nu mi-a fost ușor, dar nu m-am lăsat”, povestește primarul Mihai Acsinte.

Și faptul că însuși acesta vine cu propriul exemplu în privința determinării de a se realiza în locurile natale, începând o mică afacere și apoi implicându-se în administrația locală, ar putea fi o inspirație și pentru ceilalți fii ai satului. Pentru că la Dimitrie Cantemir, spune primarul Mihai Acsinte, din păcate în jur de 60% din localnicii cu forță de muncă au plecat la muncă peste hotare. “Eu cred că atunci când ei trag linie, nu rămân cu prea mulți bani decât dacă ar munci acasă, că și acolo e viața scumpă. Dar faptul că oamenii iau în mână, după o lună de muncă în străinătate, o sumă de bani mai mare, le dă curaj, speranță. De la noi din sat unii care merg în străinătate se duc sezonieri și revin acasă, construiesc și contribuie prin realizările lor la viața din locurile natale. Dar sunt și cetățeni care pleacă în țările UE, iar acolo își dau copiii la școală, își găsesc servicii stabile și încep să își dea seama că, de fapt, viața lor prinde rădăcini acolo. E o realitate dureroasă în toată țara. Ne dăm silința, atât cât putem, să dezvoltăm comuna noastră, să o facem atractivă, iar eu sunt optimist și am încredere că vom reuși”, spune primarul Mihai Acsinte, aflat la primul mandat în fruntea comunei Dimitrie Cantemir.

Ce poate oferi Dimitrie Cantemir?

PARADIS… Un pământ roditor, cu oportunități pentru investiții serioase în agricultură, zootehnie, este principala bogăție a comunei Dimitrie Cantemir. O firmă de morărit și panificație, Enache Morărit, care își desfășoară cu succes activitatea de mai mulți ani pe raza comunei este un exemplu bun pentru investitori. De asemenea, și resursa umană este un alt atuu al locului, întrucât aici sunt oameni vrednici, cu dorință de muncă. “Ne dorim foarte mult să atragem investitori, căci dacă ar fi locuri de muncă, cu siguranță tinerii s-ar gândi de două ori dacă să rămână sau să plece în străinătate. Noi, ca Primărie, vrem să le creem condiții. De pildă, avem mai multe proiecte în derulare, cu drumuri modernizate, cu trei poduri și alte obiective esențiale. Suntem motivați să dezvoltăm locul acesta. Avem și repere spirituale deosebite: Mănăstirea Dimitrie Cantemir, Stejarul lui Tolontan, Muzeul Sătesc de la Grumezoaia. Avem determinarea și credința că vom reuși tot ceea ce ne-am propus în comună”, spune primarul Mihai Acsinte.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.