19.7 C
Vaslui
14-aug.-2022

Din mândra bisericã de pe dealul Munteniului de Sus, pãrintele Calistrat i-a învãtat pe credinciosi cum sã aducã ploaia | FOTO | VIDEO

- Advertisement -

SÃRBÃTOARE…La Muntenii de Sus, credinciosii au urcat pe dealul Bisericii pentru a-l asculta pe duhovnicul românilor, Calistrat Chifan de la Mãnãstirea Vlãdiceni, adus special de ctitorul Lazãr Neacsu, pentru a sãrbãtori cel de-al 15-lea hram al bisericii Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. La eveniment au participat un sobor de 15 preoti condusi de Pãrintele Arhimandrit Stefan Gusã de la Mãnãstirea Movila lui Burcel si de preotul paroh al Bisericii, Vasile Buruianã. „La împlinirea celor 20 de ani de când s-a pus piatra de temelie si la 15 ani de când s-a finalizat acest lãcas de cult, avem onoarea de-al avea invitat special pe pãrintele Calistrat de la Mãnãstirea Vlãdiceni, cu binecuvântarea Preasfintitului nostru episcop Ignatie. Este o mare împlinire a familiei noastre cã am reusit sã fim ctitori principali ai acestei frumoase biserici, cu care toti muntenarii se mândresc”, a spus Lazãr Neacsu care a venit însotit la eveniment de sotia sa Elena si de primarul comunei Muntenii de Sus, Ion Vartolomei.

Mândra bisericã de pe dealul Munteniului de Sus îmbracã astãzi haine de sãrbãtoare. De Sfintii Apostoli Petru si Pavãl este rânduit hramul acestei biserici frumoase, care-i uimeste pe cei care tranziteazã zona, prin stilul stefanian în care este construitã. Astãzi este o zi specialã, fiindcã se împlinesc 20 de ani de când regretatul epicop al Husilor, Ioachim, a sfintit locul si rânduieste sã se construiascã aceastã bijuterie arhitectonicã. Ctitorul principal, Lazãr Neacsu, este cel care a împlinit visul muntenarilor de a avea cea mai frumoasã bisericã din zonã si iatã cã astãzi se împlinesc si 15 ani de când lãcasul a fost sfintit. Preotul Vasile Buruianã, slujitor în aceastã bisericã, cu emotie a spus credinciosilor la Slujba de Priveghere pentru Sfintii Apostoli Petru si Pavel: „Au trecut 20 de ani de când s-a sfintit locul acesta pentru bisericã si 15 ani de când s-a sfintit biserica. Iatã ce momente unice trãim, an de an, de Sfintii Apostoli Petru si Pavel”. Anul aceasta ctitorul principal al bisericii l-a invitat pe pãrintele Calistrat Chifan de la Mãnãstirea Vlãdiceni din Iasi, unul dintre cei mai apreciati duhovnici ai României, prin felul sãu simplu de a se adresa credinciosilor. Muntenarii au fost în culmea fericirii pentru cã l-au vãzut în carne si oase pe pãrintele lor preferat. „Doresc sã-i multumesc din tot sufletul domnului Lazãr Neacsu, care se achitã cu deosebitã râvnã, an de an, ca ctitor al acestei biserici. Ne aduce la hram, ba un episcop, ba un duhovnic de suflet si Dumnezeu iatã cã a mijlocit astãzi, ca printre noi sã fie pãrintele Calistrat Chifan”, a mai spus pãrintele Vasile Buruianã. Slujba de Priveghere a fost oficiatã de un sobor de 15 preoti din localitãtile din jurul comunei Muntenii de Sus, dar si de la Mãnãstirele Movila lui Burcel si de la Nasterea Sfântului Ioan Botezãtorul din Ivãnesti. Pãrintele Arhimandrit Stefan Gusã a fost protosul (întâistãtãtorul) slujbei (adicã cel care a condus slujba), iar pãrintele Calistrat Chifan de la Mãnãstirea Vlãdiceni a tinut cuvântul de învãtãturã.

Pãrintele Calistrat i-a învãtat pe credinciosii din Muntenii de Sus cum sã se roage pentru ploaie

La predicã, duhovnicul Calistrat Chifan i-a învãtat pe locuitorii comunei Muntenii de Sus cum sã se roage pentru ploaie. Sfatul i-a uns la suflet, mai ales cã ieri a fost o zi toridã în judet, cu temperaturi de 38 de grade Celsius. „Suntem într-un moment foarte important, cel al zãmislirii recoltelor. Sã punem mâna cu totii sã facem un acatist la Maica Domnului, grabnic ajutãtoare, câte un paraclis cãtre Tatãl Ceresc, o jumãtate de zi de post si sã ne rugãm pentru ploaie, sã se dezlege cerurile si o sã vedeti cã în trei zile o sã aparã pe cer o bucatã de nor gros si o ploaie superbã, pentru cã rugãciunea cea de obste este mai puternicã decât rugãciunea fiecãruia dintre noi. Toate rugãciunile la un loc cu acelasi gând coboarã pe Dumnezeu din Cer!”, a spus cu blândete, pãrintele Calistrat. Acesta le-a vorbit credinciosilor si despre însemnãtatea sãrbãtorii de astãzi : «În seara aceasta ne-am adunat la frumoasa slujba de Litie a celor doi mari duhovnici, Petru si Pavel, cei dintâi apostoli. Sfântul Petru este un om practic, care ajunge sã-I vorbeascã lui Dumnezeu lucruri simple prin cuvinte foarte înalte. Petru va muri la Roma cu capul în jos, rãstignit. Nu doreste sã moarã la fel ca Domnul Nostru Iisus Hristos si moare în aceeasi zi cu Pavel, care este decapitat, dupã ce scrie cele 14 epistole si face trei cãlãtorii misionare si cel care se converteste în drumul Damascului, vorbind direct cu Dumnezeu. Rãmâne un om cu inima curatã, plin de învãtãtura Vechiului Testament, pãstrãtor neobosit al legii mozaice. A plecat în Damasc sã-i caute pe ucenici. Pe drum se întâlneste chiar cu Iisus. O luminã de foc îl înveleste si orbeste. Aude un glas: ” Saule, Saule, de ce mã prigonesti? Evident cã trebuia sã verifice: „Cine esti, ce mai vrei?”. „Eu sunt Iisus Hristos cel pe care tu îl cauti. Cel rãstignit si cel Înviat pe care tu îl prigonesti. Din acel moment Pavãl devine cel mai mare învãtãtor al crestinãtãtii»

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

6 COMENTARII

 1. pentru toți nebunii care râd de un sfat bun – rugăciunea:
  băi da vă plictisiți sau ce aveți ?
  mai bine rugați-vă și voi că nu strică
  Dumnezeu decide.

 2. Când se mai întreabă cineva sa nu se uite mai departe, BOR este sursa prostiei din România.
  O fi și profesori nepregătiți dar cu asemenea specimene n-au nici o șansă, din start ei vin pregătiți cu „învățături” opuse educației.
  Cine are atâta timp ? mai întâi ar trebuie sa-i dezvete de idioțenii ca degeaba ii învață în scoli daca acasă acasă popii ii învață altceva

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.