spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
7.3 C
Vaslui
15-mai-2024

Din mediul rural, se ridică noile talente ale Vasluiului în ale scrisului, medaliate cu bronz la Olimpiada Națională de la Focșani

- Advertisement -

STUDIOASE… Performanță uluitoare a echipei de la Vaslui la Olimpiada Națională “Universul cunoașterii prin lectură”, dedicată elevilor din mediul rural, desfășurată la sfârșitul săptămânii trecute la Focșani. Echipajul din județul nostru, coordonat de profesoara Ana Maria Ionașcu de la Gârceni, a obținut locul III. La concurs au participat toate cele 41 de județe din România, fără București. Ștefania Marina Tudor din Pogonești, Raluca Bulboacă din Laza, Gabriela Gângă din Râșești (comuna Drânceni) și Miruna Maria Scutelnicu de la Gârceni au obținut la cele două probe din concurs 194 de puncte, fiind pentru prima dată pe podiumul premianților după opt ediții. Această olimpiadă este dedicată special elevilor din mediul rural și a fost un proiect care a plecat din Suceveni, județul Galați. Cel mai aprig susținător al acestei competiții este cunoscutul profesor universitar ieșean Vasile Burlui, rectorul Universității Apollonia, pe care a și fondat-o. Acesta este născut tocmai la Suceveni. Acest concurs a evoluat fulminant, iar de puțin timp a fost inclus de Ministerul Educației în calendarul oficial al olimpiadelor școlare. De două ediții, această olimpiadă părăsește județul Galați și anul acesta a fost organizată la Focșani. Anul trecut, organizator a fost Iașul, iar elevii participanți au avut parte de un program special organizat de amfitrionul Vasile Burlui.

La Focșani, în superba sală a Teatrului Municipal “Maior Gheorghe Pastia”, echipa elevilor de gimnaziu din mediul rural a Vasluiului a strălucit la Olimpiada Națională “Universul cunoașterii prin lectură”, demonstrând încă o dată veridicitatea spuselor poetului Lucian Blaga: “Veșnicia s-a născut la sat!”. Fetele noastre au obținut locul III, după ce la proba scrisă au luat al doilea punctaj pe țară, 99 de puncte. Fetele de bronz ale României sunt din cele patru colțuri ale județului Vaslui. Așadar, din Drânceni, Pogonești, Gârceni și Laza, profesoara Ana Maria Ionașcu a reușit să închege o echipă care a făcut furori la Focșani. Olimpiada are două probe. Prima constă în redactarea unei lucrări scrise colective, cu subiecte de Limbă și Literatură Română și a doua, un portofoliu despre două personalități locale cu legătură între ele. Ana Maria Ionașcu ne-a spus că este foarte mândră de performanța echipei pe care a coordonat-o, fiindcă și din prisma faptului că a fost foarte dificil ca cele patru fete să se întâlnească și să se pregătească împreună. “Performanța fetelor este deosebită, fiindcă aici a contat foarte mult munca în echipă, atât a lor, a concurentelor, cât și a profesorilor. Mie mi-a revenit rolul de a coordona activitatea întregii echipe, dar greul l-au dus copiii și profesorii individual. Cu voia dumneavoastră, am să spun componența echipei, cu tot cu profesorii lor: Ștefania Marina Tudor, de la Școala Gimnazială “Dimitrie Negruțiu” din Pogonești (profesor Cristina Păvălescu), Raluca Bulboacă, Scoala Gimnazială “Mihai Eminescu” Laza (profesor Mirela Ionela Lavric), Gabriela Gângă, Școala Gimnazială nr.1, sat Râșești (profesor Ioana Baciu) și Miruna Maria Scutelnicu, Școala Gimnaziala nr.1, sat Gârceni, care este pregătită de mine”, a spus profesor Ana Maria Ionașcu.

Echipa din Vaslui a luat la proba scrisă 99 de puncte. Alexandru Vlahuță și George Tutoveanu, personalitățile alese pentru portofoliu

Profesoara de la Gârceni a fost foarte mulțumită de randamentul echipei, dar mai mult de punctajul de la prima probă: “Lucrarea scrisă a echipei de la Vaslui a fost notată cu 99 de puncte, aproape de perfecțiune. E foarte greu să obții la Limba și Literatura Română un astfel de punctaj. Atuurile noastre au fost orele de pregătire făcute cu fetele. Ne-am întâlnit de multe ori și în fizic, dar mai mult în on-line. Era foarte obositor pentru ele să facă drumuri la nesfârșit, fiindcă după cum știți, echipa noastră este formată din elevi care învăță în cele patru colțuri ale județului. Așa s-au cunoscut între ele, s-au evaluat și apoi au ajuns să comunice foarte bine. De aici a venit performanța, din munca de echipă, dar și pregătirea individuală pe care au făcut-o cu profesorii lor. O singură lucrare a fost mai bună decât a echipei de la Vaslui, cea a elevilor din Caraș Severin. Sunt mândră de rezultat, dar poate și mai bucuroasă că s-a format o echipă imbatabilă, iar fetele au legat o prietenie trainică. Meritul, așa cum am mai spus, a fost și a celor patru profesori cu care fetele s-au pregătit la clasă”. Aceasta ne-a mai spus și care au fost cele două personalități din Vaslui despre care echipa fetelor din mediu rural a făcut un portofoliu notat cu 95 de puncte. “La secțiunea de portofoliu, unde trebuia să descriem două personalități locale ale Vasluiului din mediul rural, care să aibă legătură între ele, am decis să alegem cuplul Alexandru Vlahuță – George Tutoveanu, un scriitor și un poet, mari iubitori de țară. Și aici am obținut o notă bună, 95 de puncte, care a dus echipa din Vaslui pe locul IV”, a mai spus coordonatoarea echipei de la Vaslui, prof. Ana Maria Ionașcu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.